به گزارش خبرگزاری مهر به نقل از روابط عمومی فرهنگ و ارشاد اسلامی آذربایجانشرقی، عبدالمهدی مستکین، در نشست تخصصی پایتخت کتاب ایران اظهار داشت: یونسکو از سال ۲۰۰۱ با تدوین و اجرای برنامهای اقدام به انتخاب پایتخت جهانی کتاب کرد. این اقدام با توجه به مولفههای متعددی چون بهبود فضای کسب و کار ناشران، ترویج فرهنگ کتابخوانی و توجه به زیرساخت های فرهنگی از جمله ساخت کتابخانه و توسعه فضاهای رشد برای کتابخوانی، صورت میپذیرد.
وی با اشاره به برگزاری جشنواره انتخاب پایتخت کتاب ایران گفت: از دو سال پیش و با پیشنهادی که از طرف دفتر فرهنگی یونسکو در ایران و با همکاری وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی صورت گرفت، تصمیم بر آن شد تا پایتخت کتاب ایران انتخاب شود و هدف از این برنامه هم افزایش فعالیتهای فراگیر در زمینه کتاب و کتابخوانی بود به نحوی که مقوله کتابخوانی به عنوان یکی از اولویت های تمامی شهروندان ایرانی در نظر گرفته شود .
وی با اشاره به الگوسازی کشورهای توسعه یافته در امر کتاب و ضرورت مشارکت تشکل های مردمی و بخش خصوصی در کنار نهادهای دولتی یادآور شد: تلاش برای توسعه فرهنگی کشورمان یکی از نیازهایی است که نباید از آن غفلت کرد که این نیز همدلی و همراهی همه نهادها را می طلبد. جشنواره «انتخاب پایتخت کتاب ایران» میتواند سرآغاز مسیری جدی و خوش یمن در عرصه کتاب و کتاب خوانی باشد و جا دارد تمامی نهادهای دولتی و تشکلهای مردمی و خصوصی در این مسیر با یکدیگر همراه و همدل باشند.
مستکین با بیان اینکه یونسکو هر سال یک شهر را به عنوان پایتخت کتاب معرفی میکند، گفت: این طرح برای صلح، امنیت و ترویج فرهنگ و کتابخوانی طرحریزی شده است، حقیقت این است که اگر عنصر فرهنگ در هر دیاری و در هر کشوری شکل گرفته و بالنده شود، آن کشور را در مسیر توسعه قرار خواهد داد.
وی تاکید کرد: هر کشوری در مدار توسعه پایدار حرکت کرده بر مبنای کتاب بوده است.
معاون فرهنگی کمیسیون ملی یونسکو در ایران با اشاره به مفهوم و گستره عنوان کتاب، گفت: کل زندگی انسان یک کتاب است، حاصل زندگی برخی آدم ها یک جمله بیشتر نیست چراکه مستغرق در زندگی مادی هستند اما بعضی انسانها کتاب زندگیشان صدها جلد است و از لحظات زندگانی بهترین بهره را برده و بیشترین اثر را به جا گذاشته اند.
وی با اشاره به مشکلات و آسیب های حوزه فرهنگ سازی برای کتاب خوانی، تصریح کرد: باید مسائل مختلفی را در این حوزه در نظر بگیریم که یکی از این مسائل مقوله اقتصاد است و کسی که نیازهای اولیه وی فراهم نشده است انتظار مطالعه از او به جا نیست.
مستکین با اشاره به اهمیت مقوله فرهنگ و با اشاره به اینکه فرهنگ از دو واژه «فر» به معنای نور و «هنگ» به معنی آهنگ و قصد رسیدن تشکیل یافته است، اظهار داشت: انسانهای فرهنگی و کسانی که دغدغهی فرهنگ دارند افرادی با کردار الهی هستند که به سمت تعالی حرکت میکنند.
وی گفت: از منظر ابن سینا ساحت زندگی به دو دسته تقسیم می شود، ساحت "زیست" و "به زیست"، که ساحت زیست ساحت بقا و درگیری و زندگی حیوانی و نباتی است، اما ساحت به زیست همان ساحت اتفاقات عرصه فرهنگ است و معنای انسان در این حوزه تفسیر می شود.
گقتنی است، چهاردهمین نمایشگاه بینالمللی کتاب تبریز و چهارمین نمایشگاه قرآن و عترت از بیست و ششم مهر تا یکم آبان ماه جاری از ساعت ۱۰ صبح الی ۲۰ در محل نمایشگاه بینالمللی تبریز برپاست.
نظر شما