به گزارش خبرنگار اجتماعي خبرگزاري مهر ، سيد حميد سيادت موسوي در حاشيه سمينار ارائه نتايج نهايي مطالعه توسعه بلند مدت حمل و نقل عمومي ريلي تهران و حومه (مترو) در تالار حركت ، به خبرنگاران گفت: اين طرح بر اساس 21 شاخص مهم توسعه شهري و سيستم حمل و نقل و با استفاده از آخرين تجربه هاي شهرهاي بزرگ جهان ، شبكه جامعه حمل و نقل ريلي تهران براي افق 1409 در طرح 25 ساله تهيه و امروز ارائه خواهد شد.
وي افزود: طرح مترو تهران در سال 53 توسط يك شركت مشاوره فرانسوي تهيه و مبناي اجراي 4 خط اوليه مترو شد با وجود گذشت 30 سال از طراحي آن و تغييراتي كه در بافت شهري، وسعت وساختار شهري تهران اتفاق افتاده است، بازنگري اين طرح ضروري داشت تا نكات جديد در اين طرح گنجانده شود.
سيادت موسوي گفت: براي بازنگري اين طرح از همان مشاور قبلي كه سوابق كار را در اختيار داشته و تجربه خوبي در طراحي مترو و حمل و نقل كشورهاي ديگر داشت ، استفاده شد اما بخش عمده اي از اين كار توسط كارشناسان داخلي و شركت مطالعات كه وابسته به شهرداري تهران است ، انجام شد.
وي گفت: مشاهده شبكه حمل و نقل شهري تهران با توجه به معيارهاي متنوعي كه در يك شبكه وسيع حمل و نقل ريلي شهري مهم بوده از اهداف اين طرح است تا تمامي عوامل شهري ، تاثير آن در بافت شهري و سرمايه گذاري بلند مدت شهر تهران كه در قالب بهره برداري از اين شبكه در ارزيابي چند معايره همزمان است، باهم در نظر گرفته شود تا در افق طرح كه سال 1409 قرار داشته، طراحي شود.
سيادت موسوي گفت: اين شركت فرانسوي سيسترا در صدد بود كه طرح بلند مدت حمل و نقل ريلي عمومي تهران را با استفاده از همه سوابق گذشته ، داده هاي طرح جامع تهران بر مبناي تغييراتي كه در اين 30 سال اخير صورت گرفته را تهيه كند.
وي گفت: اين طرح با استفاده از معيارهاي بومي نظير معيار هزينه ، توسعه شهري بر مبناي ارزش هايي كه براي كشور مهم است بر اساس 21 شاخص مهم توسعه شهري و سيستم حمل و نقل و با استفاده از آخرين تجربه هاي شهرهاي بزرگ جهان ، شبكه جامعه حمل و نقل ريلي تهران براي افق 1409 در طرح 25 ساله تهيه و امروز ارائه خواهد شد.
مشاور فني مديرعامل شركت مترو تهران در امور توسعه افزود: اين شبكه امروز در مرحله تدقيق است يعني خطوط كلي آن ترسيم شده و اگر تغييراتي لازم است در آن ايجاد خواهد شد تا با استفاده از نظرات كارشناسان داخلي اين كار صورت گيرد و در نهايت به بهترين شبكه اي كه در بلند مدت پاسخگوي نيازهاي تهران باشد منجرشود.
سيادت موسوي گفت: محصول اين شبكه براي 25 سال آينده شبكه اي 400 كيلو متري از حمل ونقل ريلي است كه در 3 سطح، خطوط اكسپرس شامل دسترسي بين مناطق شهري با سرعت بسيار بالا، خطوط مترو نظير خطوط يك و 2 و در سطح سوم شبكه مكمل يا درسترسي هاي محلي كه با هزينه كمتر نظير تراموا و... پوشش داده مي شود.
وي گفت: هزينه اين مطالعات در 2 بخش است كه بخشي از آن مربوط به شركت خارجي مي شود و شامل 112 هزار يورو است كه با توجه به اين مطالعه هزينه كمي است و پايين بودن آن هم به اين علت است كه بخش قابل توجهي از كار توسط شركتهاي ايراني به ويژه شركت مطالعات جامع حمل و نقل شهري تهران انجام شده است و در اين صورت از هزينه هاي ارزي اين پروژه به ميزان زيادي كاسته شد.
سيادت موسوي اظهار داشت: بخش ديگري آن به بخش داخلي مربوط مي شود كه توسط شركت مطالعات وابسته به شهرداري انجام شد كه طي قرار داد جداگانه اي بوده كه حدود 90 ميليون تومان بوده است كه بر اساس مصوبه اي در سال 83 است.
مشاور فني مديرعامل شركت مترو تهران در امور توسعه گفت: اين مطالعات از بهار سال 84 تا شروع شده و تا كنون بخش عمده اين مطالعات نظير مرحله شناخت، طراحي سناريوها و تحقيق انجام شده است كه حمل و نقل ريلي 1409 را نشان مي دهيم اما مشاور در مرحله تدقيق اين شبكه بوده كه ممكن است تغييرات كوچكي در خطوط به لحاظ مهندسي و اجرايي ايجاد شود.
سيادت موسوي گفت: شبكه مكمل در مكان هاي مختلف نمونه هايي از آن ارائه مي شود اما ممكن است در جاهاي ديگري لازم شود شبكه مكمل مي تواند از سيستم هاي مختلفي از جمله تراموا و منوريل استفاده كند تا با توجه به عوامل زيست محيطي و جغرافيايي و وضعيت معابر پاسخگو باشد.
وي گفت: آنچه ارائه مي شود نتيجه يك مطالعه اي است كه به صورت كاملا كارشناسي در يك روند تخصصي توسط يك شركت متخصص بين الملي انجلام شده است و آنچه كه تصميم مديريتي خواهد بود در جايگاه خودش است.
سيادت موسوي گفت: در اين روند ما غير از سطح اول و دوم كه ضروري تهران است سطح سومي هم تعريف شده كه مي تواند شبكه هاي مختلفي در آن قرار گيرد بنابراين دراين مورد، اولويت مطرح نيست بلكه ظرفيت اهميت دارد كه ظرفيت هاي اوليه و مهمتر را پاسخگو باشيم و سپس به مورادي كه به لحاظ ظرفيتي از اهميت كمتري برخوردار هستند، پرداخته مي شود.
مشاور فني مديرعامل شركت مترو تهران در امور توسعه گفت: اولويت در سيستم حمل و نقل شهري بر اساس نياز تعيين مي شود نياز را هم ظرفيت تعيين مي كند كه بايد بررسي كرد كه چه سيستم هايي در دنيا مي تواند به اين ظرفيت ها پاسخ دهد.
سيادت موسوي گفت: اين طرح هنوز در مرحله مطالعاتي است و بعد وارد مرحله تصويب مي شود كه شوراي شهر تهران و شوراي عالي ترافيك بايد آن را تصويب كنند.
نظر شما