۲۹ آبان ۱۳۸۲، ۱۶:۵۷

فردا در تاريخ

خبرگزاري "مهر": فردا جمعه سي ام آبان ماه سال 1382 هجري شمسي مقارن است با بيست و ششم رمضان المبارك سال 1424 هجري قمري و برابر است با بيست و يكم نوامبر سال 2003 ميلادي

فتح اندلس  :


در چنين روزي در سال  92 ه ق  اندلس به دست مسلمين و به رهبرى طارق بن زياد فتح شد .
مسلمانان عرب و بربرهاى شمال آفريقا در سال 92 هجرى  قمري تحت فرماندهى  طارق بن زياد كه خود ازآفريقاييان   و يكى از افسران برجسته  موسى بن نضير فرمانرواى آفريقا بود ،  با 12 هزار مرد جنگي  از تنگه ميان مراكش و اسپانيا، (كه امروز به نام اين سردار نامى جبل الطارق ناميده شده) گذشت و در اندك زمانى سراسر اسپانيارا كه شامل كشور پرتقال كنونى هم بود به تسخير سپاه اسلام در آورد . با اين رشته فتوحات، اسلام به سوي كشور هاي اروپايي نيز گسترش يافت .  
دكتر گوستاولوبون شرق شناس بر جسته با اشاره به اين كه  اين فتح با نهايت ‏سرعت انجام گرفت  ، تاكيد كرده است :   تمام شهرهاى بزرگ دروازه‏ها را به روى اين سپاه گشودند، و شهرهايي چون  قرطبه، مالقه، غرناطه، طليطله بدون مزاحمت فتح شد و به تصرف مسلمين در آمد . هنوز نيز برخي از آثار اسلامي در اسپانيا و منطقه بالكان ديده مي شود . برخي عناصر فرهنگي موجود دراين منطقه اروپايي از جمله موسيقي آن بي شباهت به موسيقي كشور هاي عربي نيست . در تاريخ فتح اندلس آمده است كه وقتي سپاه مسلمانان تحت فرماندهي طارق از دريا گذ شت وپاي بر خشكي نهاد ، به دستور طارق ، تمام كشتي ها را ازبين بردند ، وي سپس خطاب به سربازان مسلمان گفت : اكنون پشت سر شما دريا ست و پيش رو نيز دشمن قرار دارد لذا بازگشتي متصور نيست ، تنها راه نجات جهاد است براي پيروزي . و سرانجام نيز مسلمانان پيروز شدند و تمدن درخشاني را در قلب اروپاي عقب مانده آن روز بنيان نهاد ند كه كمك شايان توجهي به اروپاييان در رنسانس كرد.         


به روي كار آمدن سامانيان در ايران :
در چنين روزي در سال دويست و شصت ه ق سلسله سامانيان  در ايران به روي كار آمد . موسس اين سلسله امير اسماعيل ساماني است . نسب سامانيان به  پادشاهان ساساني مي رسد . امير اسماعيل از طرف برادرش نصر در سال 260 ه ق به حكومت بخارا رسيد و اين منطقه  را مركز حكومت خود قرار داد .  سامانيان در احياي فرهنگ ايراني تلاش هاي بسياري كردند . احمدبن اسماعيل ، نوح بن نصر ، عبدالملك بن نوح ، منصور بن نوح ، نوح  بن منصور و منصور بن نوح ( دوم )   از جمله معروفترين پادشاهان اين سلسله ايراني بودند .

روز قدس :


يكي از اهداف مهم انقلاب اسلامي كه در قانون اساسي جمهوري اسلامي ايران نيز  تصريح ياد شده است ، دستگيري و حمايت از ملت هاي مظلوم و استكبار ستيز  جهان بوده است .  پس از  پيروزى انقلاب اسلامى ايران  ،  به پيشنهاد  حضرت امام خمينى ره و به منظورحمايت  از قيام مقدس مردم مظلوم فلسطين عليه رژيم اشغالگر قدس ،  روز جمعه آخر ماه مبارك رمضان  1358  به نام روز قدس نامگذاري شد و از آن پس آخرين  جمعه  ماه مبارك رمضان  هرسال به نام روز جهاني قدس مزين گشت .  امام خمينى  ره پس از پيروزى انقلاب اسلامى در  پيامى كه به همين مناسبت صادر نمودند ، فرمودند:

بسم الله الرحمن الرحيم

من طى ساليان دراز،  خطر اسرائيل غاصب را گوشزد مسلمين نمودم كه اكنون ،  اين روزها به حملات وحشيانه خود به برادران و خواهران فلسطينى شدت بخشيده است و به ويژه در جنوب لبنان به قصد نابودى مبارزان فلسطينى پياپى خانه و كاشانه ايشان را بمباران مى كند. من از عموم مسلمانان جهان و دولت هاى اسلامى مى خواهم كه براى كوتاه كردن دست اين غاصب وپشتيبانان آن  به هم بپيوندند و جميع مسلمانان جهان را دعوت مى كنم آخرين جمعه ماه مبارك رمضان را كه ازايام قدر است و مى تواند تعيين كننده سرنوشت مردم فلسطين نيز باشد ،  به عنوان روز قدس  انتخاب و طى مراسمى همبستگى بين المللى مسلمانان را در حمايت از حقوق قانونى مردم مسلمان فلسطين اعلام نمايند.  ازخداوند متعال پيروزى مسلمانان را بر اهل كفر خواستارم .  
از اين پس مسلمانان  كشورهاي مختلف جهان با
 اتحاد   وكنار گذاردن  اختلاف عقيده و مذهب ، در صدد بر آمدند تا در چنين روزي با شعار هاي خود به حمايت مسلمانان مبارز فلسطيني بر خيزند . همه ساله در اين‌ روز  ملت‌ مسلمان‌ و روزه‌ دارايران اسلامي، با فرياد  هاي مرگ‌ بر اسراييل  و مرگ‌ بر آ مريكا  ، حمايت‌ معنوي‌ و همه‌ جانبه‌ خويش‌ را از مسلمانان‌ تحت‌ ستم‌ فلسط‌ين‌ و فرزندان‌ انتفاضه‌ اعلام‌ مي كند.  در اين روز ايران‌ اسلامي‌ شاهد حضور جمعيت چند‌ ميليوني‌ مردمي است  كه‌ يك‌ صدا فرياد آزادي‌ قدس‌ را سر مي دهند  و بيدارى جهان اسلام را در برابر تجاوز و غارتگرى رژيم اشغالگر اسرائيل و حاميان استكباري اش  ياد آور مي شوند . 
قدس  نخستين قبله  مسلمانان جهان  سرزمين اصلى و وطن ميليون ها آواره مسلمان فلسطينى است كه استكبار جهانى با همكاري صهيونيسم جنايتكار از سال   1948آن سرزمين را از دست ساكنانش خارج ساخت و تحت سلطه نيروهاى اشغالگر قدس قرارداد.
اساس پايه گذاري روز قدس ، كشاندن مسئله و مشكل فلسطين و طرح آن درميان امت اسلامي است با تحكيم مبارزات مردمي با اشغال فلسطين . تا دولت ها نتوانند بد ون توجه به افكار عمومي تن به سازش بدهند. اين راهبرد كليدي امام خميني ، تجربه موفق در انفلاب اسلامي بود و در جهان اسلامي نيز كارآمدي خود را نشان داد ، زيرا روز قدس همچنان زنده است و هر سال نيز

 پررونق تر مي شود و حاصل آن در سرزمين هاي اشغالي نيز به روشني خود را برواقعيت هاي سياسي رسمي تحميل كرده است وانتفاضه سراسري و اسلامي مردمي دمار از روزگار اشغالگران بر آورده است.     
واگذاري نفت شمال به استاندارد اويل :  


در چنين روزي در سال  1300 هجري شمسي  فوريت تصويب  لايحه دولت  با عنوان  واگذاري امتياز نفت شمال كشور به شركت نفتي آ مريكايي استاندارد اويل  از تصويب نمايندگان مجلس شوراي ملي گذشت . پس از تصويب اين لايحه ، دولتين روس وانگليس كه از ورود رقيب سوم در چپاول نفت ايران ناراضي بودند ، لب به اعتراض گشودند و اين لايحه را مخالف منافع ملت ايران دانستند .

هجوم رژيم پهلوي به حرم مطهر امام رضا ع :

در چنين روزهايي  در سال 1357 ه ش و دررامواج پرتلاطم انقلاب اسلامي، مردم مشهد در تظاهراتي گسترده  به سياست هاي رژيم پهلوي اعتراض كردند و خواستار نابودي آن شدند . در همين حال عمال رژيم پهلوي و عمله كابينه نظامي ارتشبد ازهاري در چنين روزي در سال 1357 ه ش به سوي مردم متحصن در حرم مطهر حضرت امام رضا(ع) هجوم بردند و به ضرب و شتم مردم حاضر در اين مكان مقدس پرداخت .  

تاسيس كميسون حقوق بين الملل :
 در چنين روزي در سال 1947 ميلادي كميسيون حقوق بين الملل تاسيس شد و اساسنامه آن به تصويب رسيد .

در گذشت استاد روح الله خالقي

استاد روح الله خالقي، در سي ام  آبان ماه سال 1344 خورشيدي  بر اثر  بيماري سرطان معده دار فاني را وداع گفت. 

تولد ژان فرانسوا ولتر :


فرانسوا ماري آروئه  معروف به ولتر  فيلسوف ، نمايشنامه نويس ،   شاعر ،  تاريخ نگار ، رياضيدان و  عالم علوم طبيعي در چنين روزي در سال 1694 ميلادي  در فرانسه ديده به جهان گشود . وي تحصيلات ابتدايي خود را در مدرسه لوئي كبير به اتمام رسانيد و پس از آن  به انجمن  تمپل  ملحق شد  .وي از همان طفوليت به خواندن و نوشتن عشق مي ورزيد . ولتر  پس از طي تحصيلات مقدماتي به نوشتن پرداخت اما در آثار مكتوب خود دائما  به ذم  اشراف ،  فئودال ها و شواليه هاي فرانسه مي پرداخت .  او به دليل سرودن اشعاري بر ضد فيليپ دوم از خانواده اورلئان  ، محكوم به تبعيد شد . اما پس ازمدتي  مورد بخشش  قرار گرفت و آزاد گرديد .  وي به دليل همين اشعار خود براي  بار ديگر مورد اتهام قرار گرفت و در  زندان باستيل حبس شد . ولتر  در همانجا بود كه شعر تراژيك اوديپوس و شعر حماسي هانرياد را سرود . او همچنين  يكي از همكاران گروه  دايره المعارف  بود كه ديدرو نگارش آنرا پايه گذاشته بود و دالامبر و روسو و ديگران در نوشتن مقالات آن مي كوشيدند.  تراژدي اوديپ  ، هانرياد  ،   صادق ، ميكورمگاس و كانديد از جمله مهمترين آثار اويند . وي  جايزه آكادمي فرانسه را نيز در يافت كرد. وي در سن  83 سالگي به پاريس باز گشت و بيمار شد و چندي بعد نيز در همان شهر  در سال 1778  در گذشت .

نخستين پرواز با بالن :
در چنين روزي درسال 1783 ميلادي نخستين پرواز موفقيت آميز با بالن هواي داغ انجام شد . خلبان فرانسوا پيلاتر دوروزيه و فرانسوا لورن ماركز دارلانز به  مدت 25 دقيقه ،   بيش از پنج ونيم مايل در آسمان پاريس  پرواز كردند .

اختراع فونو گراف :


در چنين روزي در سال 1877 توماس آلوا ا د يسون، اختراع معروف خود با نام فونوگراف را به جهان عرضه كرد  . فونوگراف نخستين دستگاه پخش صوت ضبط شده بود .

برپايي نخستين نمايشگاه دالي :
در چنين روزي  در سال 1929 نقاش سوررئاليست فرانسوي سالوادور دالي نخستين نمايشگاه خود را برپاكرد . دالي پيش از آن كه سوررئاليسم را برگزيند در مكاتب فوتوريسم و كوبيسم كوششهاي زيادي كرده بود .  

گشايش بزرگراه  سراسري كانادا :
در چنين روزي در سال 1942 ميلادي بزرگراه آلاسكا كه از ميان كانادا مي گذرد ، رسما افتتاح شد .

بمباران مواضع صرب ها :


 در چنين روزي در سال 1994 ميلادي هواپيماهاي جنگي ناتو مواضع  صرب ها در منطقه كرواسي را بمباران كردند . منطقه  بمباران شده ، محلي  در كرواسي بود كه هواپيماهاي صربستان از آن براي حمله به منطقه امن بيهاج در بوسني و هرز گوين استفاده مي كردند  .

آزمايش هسته اي فرانسه :
 در چنين روزي در سال 1995 ميلادي  ، فرانسه چهارمين آزمايش هسته اي زير زميني خود را در منطقه آزمايشي اي در اقيانوس آرام جنوبي به  انجام رساند . 

سفينه  فضايي بدون سرنشين  :
 در چنين روزي در سال 1999 ميلادي چين ادعا كرد كه يك سفينه فضايي بدون سرنشين را براي پرتاب در  فضا طراحي و آزمايش كرده است .

گسترش ناتو به شرق :


در چنين روزي در سال 2002 ميلادي سازمان پيمان آتلانتيك شمالي ناتو كشورهاي لتوني ، ليتواني ، استوني ، بلغارستان ، روماني ، اسلواكي و اسلووني را به منظور عضويت در اين سازمان فرا خواند . پس از پايان جنگ سرد  و فروپاشي پيمان نظامي ورشو كشورهاي  لهستان ، بلغارستان  خواهان پيوستن به ناتو شدند . همچنين به نظر مي رسد  كشورهاي استوني ، ليتواني ، بلغارستان ، روماني ، اسلواكي و اسلووني  در ماه مي سال 2004 به عضويت ناتو نيز در آيند . گسترش ناتو به سوي شرق امروزه  يكي از مهمترين موضوعات روابط بين الملل و مسايل ژئو استراتژيك شده است . به نظر مي رسد پيمان نظامي ناتو با پيشروي به سوي شرق قصد كنترل كشورهايي چون چين را در سر دارد .

پايان جنگ سرد :
در چنين روزي در سال 1990 در فرانسه براي نخستين بار صحبت از پايان جنگ سرد به ميان آمد . جنگ سرد اصطلاحي بود كه بلوك شرق و غرب پس از پايان جنگ جهاني دوم بمنظور خنثي سازي حوزه عمل رقيب ، وارد فرهنگ علوم سياسي كرده بودند .  

تولد جيم بيشاپ :
 در چنين روزي در سال 1907 ميلادي  بيشاپ نويسنده آمريكايي به دنيا آمد ." روزي كه به لينكلن تير اندازي شد " عنوان مهمترين اثر اوست .

در گذشت ياكوب بوهم :
 بوهم فيلسوف بر جسته آلماني در چنين روزي در سال 1624 ميلادي در گذشت . وي در سال 1575 به دنيا آمد . پيشه اش كفاشي بود . خود او مي گويد علت گرايشش به فلسفه آن بود كه روزي وقتي به انعكاس اشعه آفتاب بر قفسه د كانش خيره شده بود به حقيقت دست يافت . بوهم مبتكر اين نظريه عارفانه است كه مطلق  ، نتيجه آميزش اضداد است . اين نظريه در عده اي از فلاسفه از جمله هگل موثر افتاد . نظريه هگل مبني براين كه هر چيزي متضمن ضد خود نيز است از بوهم وام گرفته شده  است .

کد خبر 38392

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha