۱ دی ۱۳۹۵، ۱۰:۰۰

نگاهی به کم آبی‌های گراش

کم آبی و معضل فضای سبز گراش/ طرح معماری سبز اجرا شود

کم آبی و معضل فضای سبز گراش/ طرح معماری سبز اجرا شود

گراش- مشکل بحران آب، محیط زیست شهر گراش را تشنه کرده به نحوی که فضای سبز این شهر رو به زردی و خشکیدگی است.

خبرگزاری مهر – گروه استان‌ها: جنوب استان فارس به سبب شرایط اقلیمی خاص خود دارای آب و هوای گرم و خشک است که معمولاً در فصل زمستان با وجود برودت هوا باران چندان زیادی نمی‌بارد. این امر سبب شده فضای سبز این مناطق به دشواری سر زنده بماند و برای حفظ و نگهداری آن به مراقبت‌های ویژه و آبیاری مناسب نیاز است.

گرچه استفاده از گیاهان سر سبز با نیاز آبی کم از توصیه‌های موکد کارشناسان است که می‌تواند اقدامی برای سر سبزی طبیعت این مناطق شود اما برای به ثمر رسیدن آن نیازمند عزم جدی متولیان و اقدام جهادی آنهاست. گراش نیز از شهرستان‌هایی است که شرایط آب و هوایی گرم و خشک دارد و با توجه به کمبود آب که مانند سایر شهرستان‌های استان گریبان این شهر را نیز گرفته فضای سبز موجود آن خشک و با مشکلاتی رو به رو شده که گلایه‌های مردم را به همراه داشته است.

لزوم احیای آب انبارها

یک شهروند گراشی می‌گوید: کمبود آب نه منحصر به شهر گراش است و نه یک معضل جدید بلکه با روند رو به رشد خشکسالی که از سال‌ها پیش آغاز شده باید دید سایر شهرستان‌هایی که همچون گراش با این معضل رو به رو هستند چگونه توانستند از محیط زیست سبز و مطلوب بهره‌مند باشند.

آب انبارهای موجود در  شهر  به محلی برای جمع شدن زباله و فاضلاب تبدیل شده و می‌توان با پاک‌سازی آن و هدایت حداقل آب‌های باران به آب انبارها از آن به طور مطلوب استفاده کرد «قاسم ایزدیان» با اشاره به این که در گذشته آب انبارها منبع تامین آب مورد نیاز مردم بودند، ادامه می‌دهد: چنانچه شرایطی فراهم شود که آب‌های سطحی به جای فاضلاب‌ها به آب انبارهای سطح شهر هدایت شود می‌توان منبع مناسبی برای فضای سبز موجود در پارک‌ها و معابر فراهم کرد.

وی ادامه می‌دهد: آب انبارهای موجود در سطح شهر که تعدادشان نیز کم نیست به محلی برای جمع شدن زباله و فاضلاب تبدیل شده و می‌توان با پاک‌سازی آن و هدایت حداقل آب‌های باران به آب انبارها از آن به طور مطلوب استفاده کرد.

ایزدیان با اشاره به این که چاه‌های غیرمجاز بسیار در سطح شهر وجود دارد که آبیاری درختان و باغ‌های شخصی توسط آنها انجام می‌شود، بیان می‌کند: چنانچه جلو این چاه‌های غیرقانونی گرفته شود می‌توان منابع آب برای آبیاری فضای سبز شهرستان را حفظ و تامین کرد.

به اعتقاد این شهروند گراشی از راه‌های دیگر مقابله با کم آبی در توسعه فضای سبز شهری، استفاده از چمن‌های مصنوعی در پارک‌ها، بلوارها و میادین شهر است؛ با توجه به این که چمن‌های طبیعی نیازمند آبیاری فراوان هستند به نظر می‌رسد استفاده از چمن مصنوعی به جای طبیعی ایده مطلوبی باشد.

تفکیک آب شرب و کشاورزی

جدا کردن آب شرب از آب کشاورزی و فضای سبز امری است که اگرچه متحمل هزینه‌های هنگفت است اما با توجه به مشکلات عدیده ناشی از خشکسالی به نظر می‌رسد لزوم تامین بودجه و اختصاص اعتبار دولتی برای شهرهایی که بیشتر با این مشکل دست و پنجه نرم می‌کنند ضروری است.

یک کارشناس فضای سبز نیز به خبرنگار مهر می‌گوید: معضل کمبود آب از مشکلات حاد آینده است که چنانچه در مقابله با آن چاره‌ای اندیشیده نشود شاهد بحران خالی شدن روستاها و شهرها از سکنه خواهیم بود.

«علیرضا کریمی» می‌افزاید: ایجاد تصفیه خانه و فاضلاب برای تفکیک آب‌های سطحی می‌تواند ایده مناسبی برای تامین آب فضاهای سبز و پارک‌ها باشد اما هزینه گزاف آن سبب شده بسیاری از شهرها نتوانند از آن بهره‌مند باشند.

جلوگیری از توسعه باغ‌ها

وی که معتقد است باید از توسعه باغ‌ها جلوگیری شود خواستار مقابله جدی مسئولان با بیش از ۱۰۰ حلقه چاه غیر قانونی در شهر گراش است.

به باور این کارشناس فضای سبز آبیاری سنتی باغ‌ها و مراتع نیز سبب هدر روی منابع موجود آب است که می‌توان با بهره‌گیری از روش‌های نوین آبیاری بر این مشکل فائق آمد.

طرح معماری سبز

وی به طرح معماری سبز و پایدار برای مقابله با کم آبی اشاره می‌کند که به موجب آن کشت گیاهان و درختان نیازمند به آب کمتر و متناسب با اقلیم، جایگزین سایر درختان شده و با این کار می‌توان ضمن توسعه و گسترش فضای سبز از تاثیرات مثبت آن از جمله تاثیرات روانی و زیبایی شناختی، تاثیرات مورد تاکید دین اسلام و ائمه اطهار(ع)، خنک کردن هوا، افزایش رطوبت هوا، استفاده از سایه، تصفیه هوا، ساخت اکسیژن، هدایت بادهای مفید و جلوگیری از بادهای مزاحم نیز بهره‌مند شد.

کریمی همچنین اعتقاد دارد چنانچه مردم در مصرف آب رعایت کرده و از شست‌وشوی حیاط، ماشین و آبیاری بی‌رویه درختان خودداری کنند بخش عمده مشکلات موجود برطرف می‌شود.

برنامه‌های شهرداری برای حفظ فضای سبز

 روند توسعه پارک‌ها و فضای سبز که همیشه از درخواست‌های مردم این منطقه بوده با وجود وضعیت آب و هوایی موجود سعی شده متوقف نشود؛ با این وجود شهرداری گراش تدابیر و برنامه‌های دیگری را نیز برای ایجاد محیط مفرح برای شهروندان اندیشیده است.

شرایط نامطلوب آب و هوایی گرچه تا حدودی به زیبایی پارک‌ها و سر سبزی میدان‌ها و معابر تاثیر گذاشته اما شهرداری برنامه‌هایی دارد که می‌توان با مشکلات پیش رو مقابله کرد شهردار گراش معتقد است شرایط نامطلوب آب و هوایی گرچه تا حدودی به زیبایی پارک‌ها و سر سبزی میدان‌ها و معابر تاثیر گذاشته اما شهرداری برنامه‌هایی دارد که می‌توان با مشکلات پیش رو مقابله کرد.

غلام‌عباس زارع که به عنوان متولی توسعه و نگهداری فضای سبز و پارک‌ها شناخته می‌شود، در گفتگو با خبرنگار مهر می‌گوید: سرانه فضای سبز گراش در حال حاضر ۱۰ متر مربع بوده اما با ایجاد و توسعه پارک‌ها و میادین، بزودی این میزان افزایش چشمگیر پیدا می‌کند.

 وی در این زمینه به ایجاد اکو پارک در گراش اشاره می‌کند و می‌افزاید: مفهوم اکو پارک، بهره‌مندی از مصالح طبیعی همچون سنگ و چوپ است که هم‌خوانی بیشتری با طبیعت دارد.

 شهردار گراش مساحت اکو پارک گراش را که پس از شهر جدید صدرا شیراز، دومین اکو پارک استان محسوب می‌شود در فاز نخست  دو هکتار می‌داند که در کنار آن با ایجاد دریاچه، پیست دوچرخه سواری و ورزش‌های همگانی می‌تواند با طبیعت تطابق داشته و محیطی مفرح برای مردم به وجود آورد.

زارع که کمبود آب را از مشکلات منطقه می‌داند، آب دریاچه مصنوعی گراش را تامین شده از آب‌های بازیافتی عنوان می‌کند.

توسعه پارک‌های محله‌ای

وی بحران آب را از چالش‌های موجود در افزایش فضای سبز  متوازن این شهر می‌داند و با اشاره به تلاش برای ایجاد و توسعه پارک‌های محله‌ای اظهار می‌کند: با وجود برخورداری این شهر از ۳۰ هکتار فضای سبز، احساس می‌شود این مقدار جهت زندگی شهری و مقابله با پدیده گرد و غبار کافی نیست و در این زمینه شهرداری در پی افزایش سرانه فضای سبز بوده و از شهروندان انتظار دارد در نگهداری این فضاها مراقبت لازم داشته باشند.

زارع به عزم جدی شهرداری برای جداسازی آب شرب از فضای سبز شهری تاکید می‌کند و می‌گوید: برای حل این مشکل، کارگروهی‌ تشکیل شده تا با ایجاد سیاست‌گذاری‌ها راه جداسازی را با سرعت بیشتری طی کند.

وی ادامه می‌دهد: امیدواریم طرح جداسازی آب شرب از فضای سبز شهر گراش تا پایان سال جاری تکمیل شود.

کد خبر 3855812

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha