به گزارش خبرنگار مهر، همایش یکروزه حمایت از مجموعه داران غیردولتی پیش از ظهر روز سه شنبه هفتم دی ماه در سالن اجتماعات موزه ملی ایران با حضور مجموعه داران و متولیان سازمان میراث فرهنگی برگزار شد.
در این برنامه، محمدرضا کارگر مدیرکل امور موزههای کشور بیان کرد: زمانی که گفتیم هر خانواده یک موزه باید داشته باشد برخی اعتراض کردند و فعلا آن را به هر خانواده یک مجموعه تغییر دادیم و معتقدیم که هر مجموعه ای قادر به تبدیل شدن به یک موزه است. چراکه هسته اولیه موزهها مجموعهداری است.
وی گفت: باید به هویت خانوادهها توجه کنیم وخانوادهها کاری کنند که بچهها به آنها ببالند. چرا ما همیشه دنبال اتفاقات عجیب هستیم. مثلا موزهای بسازیم با ۵۰ هزار متر مربع زیربنا. چرا فکر نمیکنید در هر محله و یا کوچه میتوانیم یک موزه داشته باشیم حتی به اندازه یک ویترین که فقط یادگاریهای یک خانواده را حفاظت میکند.
کارگر بیان کرد: اگر مردم متولی حفاظت از میراثشان نشوند، میراث فردی و خانوادگی و میراث جامعه شهری را دولت چگونه میتواند حفظ کند آن هم با این شرایط دشوار. انسانهای پیش از تاریخ هم مجموعهدار بودند. این را کاوشهای باستان شناسی به ما میگوید. مجموعهداری جزو سرشت ما است. از کجا معلوم که دولت بیشتر از مردم دلسوز میراث فرهنگی است. میدانیم که دولت امانت دار خوبی برای میراث مردم نبوده است. در سطح خانوادگی دولت کی میتواند میراثدار خانوادهها باشد.
مدیرکل امور موزههای کشور بیان کرد: ما از مدیرکل امور آیتی سازمان میراث فرهنگی خواستهایم سامانهای طراحی کند که تمام کسانی که مجموعه خانوادگی دارند، در آن ورود کرده و مجموعه خود را ثبت و معرفی کنند. ما میتوانیم برای مجموعههای خانوادگی جدا از پروسه مجموعهداری، مجوز دهیم حتی به کودکان خانواده کارت مجموعه داری داده شود و از آنها در مراسم ملی مان دعوت کنیم. اکنون ۱۵ میلیون خانواه در کشور داریم فقط کافی است ۱۰ درصد آنها علاقهمند باشد که هویت خود را در قالب یک مجموعه حفظ کنند. ۱۰ درصد از این مجموعه یعنی اینکه ۱.۵ میلیون مجموعهدار خواهیم بود. چه زمانی دولت به این گستردگی میتواند برسد.
وی ادامه داد: تا این اتفاق در جامعه رخ ندهد، جامعه نمیتواند پاسدار خوبی از میراث باشد. چارهای جز اینکه وارد این مسیر شویم، نداریم.
کارگر تصریح کرد: روی بحث موزهداری خانوادهها مطالعات زیادی شده است. حتی با کانون پرورش فکری درباره مسائل تربیتی آن صحبت کردهایم و آنها کارمان را مورد تایید قرار دادهاند. سه سال پیش ما ۳۲ موزه خصوصی داشتیم و فقط از آنها حمایت و تشویق کردیم، اما اکنون ۷۲ موزه خصوصی داریم و تعدادی دیگر در حال راه اندازی است. در طول سه سال آمار ۱۲۰ درصدی رشد نسبت به تاریخ موزهداری کشور را اعلام کردهایم. امروزه نگاه به موزه و موزهداری تغییر پیدا کرده و موزه یک نگاه خانوادگی است. در کشورهای دیگر حتی تلاش میکنند که با یک تابلو یک موزه ایجاد کنند. درست در زمانی که جامعه رشد اقتصادی می کند، باید به شعار هر دو هفته یک موزه برسیم. شعار امسال هم هر ۱۰ روز یک موزه است آن هم به کمک موزه های غیردولتی. باید مدیران دولتی اهمیت و توجه به این موزهها را وظیفه خود بدانند. ما با سازمان صدا و سیما تفاهم نامه امضا کردهایم که در برنامه های عید سال ۹۶ به سمت تشویق خانوادهها در حوزه مجموعه داری بروند.
در ادامه این برنامه، محمدحسن طالبیان معاون میراث فرهنگی کشور در همایش حمایت از مجموعهداران غیردولتی که هفتم دی ماه در موزه ملی ایران برگزار شد، گفت: این اتفاق بسیار خوبی است که مدیر انجمن مجموعهداران کشور اعلام میکند که ۴۰۰ موزه خصوصی ایجاد خواهد کرد. این خبر خوبی است و نشان میدهد که حتما نباید به دستگاه های دولتی متصل باشیم. فقط باید کار حاکمیتی، نظارتی خود را انجام دهیم. ما اگر دست بخش خصوصی را باز کنیم تا به سراغ ظرفیت های جامعه بروند، حتما موفق خواهند شد.
طالبیان افزود: در حال تصمیم گیری برای برگزاری جشن ملی با حضور نمایندگان ۱۲ کشور عضو پرونده ثبت جهانی نوروز هستیم.
نظر شما