خبرگزاری مهر – گروه استان ها: خشکسالی حالا برای مردم کرمان به کابوسی ترسناک تبدیل شده که پس از گذشت بیش از ۱۷ سال در سال جاری یکی از بدترین چهره های خود را نصیب مردم کرمان کرده است.
در سال جاری نزدیک به ۸ میلیمتر بارندگی در استان کرمان روی داده است، این میزان بارندگی در کرمان نشان دهنده افت جدی بارش ها است بطوریکه در سال جاری بارندگی در استان در مقایسه با سال گذشته ۸۰ درصد کاهش یافته است.
کرمان در سال جاری تنها دو میلیمتر بارش را شاهد بوده است
سال گذشته در چنین روزهایی شایعه بروز پدیده ال نینو در کشور باعث شد حتی دستگاه های امدادی پیش بین های لازم را برای مقابله با بارندگی را انجام می دادند و مردم پشت بام های خود را برای مقابله با باران های احتمالی ترمیم می کردند اما الگوی بارندگی در استان کرمان همانی بود که در سال ۹۳ روی داد در سال جاری اما تا این ماه از سال میزان بارندگی به صورت باور نکردنی کاهش یافته است، این آمار در شهر کرمان بسیار بیشتر است بطوریکه در این شهر که در سال گذشته ۶۸ میلیمتر باران باریده بود حالا فقط دو میلیمتر باران باریده است.
این یعنی فاجعه ای زیست محیطی که استان را به شدت تحت تاثیر قرار داده است، طبق آمار موجود در برخی از شهرهای استان کرمان به خصوص در جنوب و جنوب شرق هیچ گونه بارندگی روی نداده و در عوض بارها پدیده ریزگردها اتفاق افتاده است.
طبق آمار موجود در برخی از شهرهای استان کرمان به خصوص در جنوب و جنوب شرق هیچ گونه بارندگی روی نداده و در عوض بارها پدیده ریزگردها اتفاق افتاده است
فاجعه ای زیست محیطی حالا استان کرمان را با تهدید جدی مواجه می کند و به نظر می رسد در تابستان سال ۹۶ کرمانی ها باید برای تامین آب شرب نیز با چالشهای عمده مواجه شوند.
حالا در مقابل پدیده ال نینو در سال جاری گفته می شود پدیده ای جدید با نام لانینو استان را در برگرفته است و موجب شده شرایط الگوهای تابستانی در استان کرمان تداوم یابد و طبق پیش بین های صورت گرفته در آذرماه و دی ماه سال جاری متوسط دمای هوا در کرمان افزایش یافته است و پیش بینی می شود در ادامه دی ماه، بهمن ماه و اسفند ماه نیز دمای هوا با افزایش قابل توجه نسبت به سال گذشته مواجه باشد.
گفته می شود دلیل عمده افزایش دمای هوا در استان کرمان بروز پدیده لانینو است که موجب افزایش دمای هوا و کاهش رطوبت و بارندگی می شود.
این در حالی است که سازمان هواشناسی نیز پیش از این در مهر ماه در خصوص بروز پدیده لانینو در جنوب و شرق کشور هشدار داده بود.
لانینو در واقع حالت برعکس النینو است
در سال گذشته شاهد وقوع ابر النینو بودیم که موجب افزایش بارندگی در مقطع زمانی کوتاه مدت و بروز بارش های سیل آسا می شد که البته در کرمان تاثیر قابل توجهی نداشت اما در لانینو این موضوع برعکس است یعنی دمای بخشی از اقیانوس آرام سردتر از حد معمول میشود و الگوی بارش تغییر مییابد و بدینترتیب اثراتی دارد و چون یک پدیده بزرگ مقیاس است، تأثیر آن در آب و هوای جهان مشهود است و محدود به منطقه خاص نیست.
وقتی تغییرات جوی در نقطهای رخ میدهد مربوط به همان منطقه نخواهد شد و در دیگر نقاط دنیا هم تاثیرگذار است اما بدینگونه نیست که همه اثرات پدیدهای مانند لانینو در همه نقاط دنیا قابل شناسایی باشد.
نتایج وقوع این پدیده بر همه نقاط دنیا کاملاً شناخته شده نیست زیرا پدیدههای مختلف دیگر هم وجود دارند که بر همکنش دارند نظیر همین النینوی سال گذشته که عدهای معتقد بودند دمای هوا خیلی سرد و عدهای معتقد بودند دما خیلی گرم میشوند و این به دلیل عدم شناخت این پدیده در مناطق دنیا است.
تاثیر پدیده لانینو در استان کرمان افزایش قابل توجه دمای هوا در زمستان و همچنین عدم بارش باران می باشد که موجب بروز مشکلات عدیده ای در استان کرمان به خصوص در سال آینده خواهد شد
به نظر می رسد تاثیر پدیده لانینو در استان کرمان افزایش قابل توجه دمای هوا در زمستان و همچنین عدم بارش باران می باشد که موجب بروز مشکلات عدیده ای در استان کرمان به خصوص در سال آینده خواهد شد.
طبق آمار موجود، بارش سال زراعی گذشته تا این تاریخ به میزان ۲۵.۷ میلیمتر ثبت شده است که این مقدار برای سال زراعی امسال تا این تاریخ فقط به میزان ۰.۷ میلیمتر است. به عبارتی کاهش جدی بارش را شاهد هستیم.
مریم حبیبی، رئیس مرکز پیش بینی هواشناسی استان کرمان در گفتگو با مهر آماری را ارائه کرد که نشان دهنده اوج خسارت های ناشی از کاهش بارندگی و افزایش دما در استان خواهد بود.
وی در این خصوص گفت: مطابق جداول موجود دمای هوا در آذرماه سال جاری نسبت به سال گذشته ۱.۵ درجه کاهش یافته است و در دی ماه نیز میانگین دمای هوا در مقایسه با سال گذشته ۵ درجه افزایش یافته است بطوریکه بیشینه دمای هوا در این روزها به ۲۹ درجه هم می رسد در حالیکه در سال گذشته دمای هوا در این ایام از سال به زیر صفر درجه رسیده بود.
حبیبی گفت: بارندگی نیز در شهر کرمان در سال گذشته در بازه زمانی کنونی ۶۸ میلیمتر بود در حالیکه در سال جاری به ۲ میلیمتر رسیده است.
الگو های تابستان در کرمان ماندگار شده است
وی ادامه داد: در سال جاری به نطر می رسد الگوی تابستانه سال جاری همچنان ادامه یافته است و دمای هوا همچنان بالا است و این پدیده به خصوص در جنوب شرق کشور به صورت ملموس دیده می شود.
وی افزود: طبق نقشه های هواشناسی در روزهای آینده شاهد ورود هیچ گونه سامانه بارشی در استان کرمان نخواهیم بود و امیدواریم که در ماه های بهمن و اسفند که بیشترین میزان بارندگی در استان روی می دهد شاهد افزایش میزان بارندگی در استان باشیم.
امید سلیمانی، کارشناس اقتصادی استان کرمان استان کرمان طی سال های اخیر به شدت متاثر از خشکسالی و کم آبی است که کشاورزی، صنعت و معادن استان را تحت تاثیر قرار داده است.
وی افزود: طرح های انتقال آب از صفاد رود به کرمان که با حفر بزرگترین تونل انتقال آب خاورمیانه، انتقال آب از خلیج فارس برای بخش صنعت و انتقال آب از بهشت آباد به کرمان برای شرب جزو طرح های مطرح شده برای رفع مشکل کم آبی کرمان بوده است که میلیاردها تومان اعتبار را به خود اختصاص داده است اما برخی از این طرح هم به دلیل مشکلات اجتماعی و تعارضات مختلف حتی کلید هم نخورده است.
هم اکنون وضعت آبگیری سدهای استان مطلوب نیست و به دلیل عدم آبگیری در سال جاری به نظر می رسد سال آینده شاهد بحران تامین آب در استان خواهیم بود
سلیمانی با اشاره به خشکسالی شدید در کرمان اضافه کرد: پیش بینی می شود در سال جاری شاهد تشدید گرما در زمستان و برای سال بعد شاهد افزایش گرما و طولانی شدن روزهای گرم سال خواهیم بود.
وی افزود: هم اکنون وضعت آبگیری سدهای استان مطلوب نیست و به دلیل عدم آبگیری در سال جاری به نظر می رسد سال آینده شاهد بحران تامین آب در استان خواهیم بود.
وی ادامه داد: دشت های کرمان هم اکنون نیز تشنه هستند و بسیاری از مزارع کشاورزی در کرمان در حال نابودی هستند و به دلیل کم آبی کرمان رتبه اول تولید پسته را نیز در دنیا از دست داده است و در زمینه احداث کارخانه های فولاد و پتروشیمی در استان کرمان نیز با مشکل عمده تامین آب مواجه هستیم.
به نظر می رسد حالا مسئولان استان کرمان باید خود را برای مواجهه به تاثیرات جدی خشکسالی در کرمان آماده کنند و از هم اکنون برای رفع کم آبی در تابستان سال آینده چاره اندیشی کنند.
نظر شما