۱۳ دی ۱۳۹۵، ۱۵:۰۲

مرتضی سرهنگی در مراسم رونمایی از «همه سیزده سالگی‌ام»؛

کسی از ما هنوز قیمت تمام شده برای جنگ را نمی‌داند

کسی از ما هنوز قیمت تمام شده برای جنگ را نمی‌داند

مرتضی سرهنگی می‌گوید اگر کسی به رئیس بانکی که برای پس گرفتن حقوق چند صد میلیونی ما را تهدید به شکایت می‌کند، نگفته غلط می‌کنی، به خاطر این است که قیمت تمام شده جنگ را نمی‌داند.

به گزارش خبرنگار مهر، مراسم رونمایی از کتاب «همه سیزده سالگی‌ام» نوشته گلستان جعفریان صبح امروز ۱۳ دی‌ماه، با حضور مهدی طحانیان راوی کتاب، مرتضی سرهنگی مدیر دفتر ادبیات پایداری و علیرضا کمره‌ای مسئول واحد پژوهش مرکز مطالعات و تحقیقات فرهنگ و ادبیات پایداری حوزه هنری در خبرگزاری تسنیم برگزار شد.

در این نشست مرتضی سرهنگی در سخنانی نوشتن از جنگ را سنتی رایج در تمام دنیا عنوان کرد و گفت: وقتی خطوط نبرد آرام  و  لوله توپ‌ها و تانک‌ها سرد می‌شود، وقت آن می‌رسد که سربازها از سنگرها بیرون بیایند و به شهرهایشان بازگردند. آنها پس از این اتفاق قلم و کاغذ به دست می‌گیرند و می‌نویسند که چه دیده‌اند و چه برسر آنها در جنگ آمده است.

وی در ادامه با بیان اینکه قیمت تمام شده برای جنک ما ۱۸ سال سلول انفرادی برای یک دقیقه ایستادگی بود، گفت: کسی نمی‌تواند جلوی ادبیات جنگ را در کشوری بگیرد، همانطور که نمی‌تواند جلوی آتشفشان را بگیرد. این حس مانند گدازه‌های یک آتشفشان از درون یک سرباز جنگی بیرون و به روی کاغذ می‌ریزد.

سرهنگی در ادامه افزود: ادبیات جنگ  از زندگی انسانی حکایت دارد که در جایی است که هیچ چیزش مورد دلخواه او نیست.

سرهنگی با اشاره به کتاب «همه سیزده‌سالگی‌ام» گفت: خانم جعفریان و مهدی طحانیان برای نوشتن این کتاب زحمت بسیار کشیدند. من از نزدیک شاهد ساعت‌ها زحمت این دو عزیز بودم و خوشحالم که این کتاب منتشر شده است. آنچه در این کتاب است می‌تواند قیمت تمام شده جنگ را به ما بدهد. برای ما هنوز قیمت تمام شده جنگ در نیامده است برای همین است که با ما اینطور رفتار می‌کنند. امروز هیچ کس به رئیس بانکی که پس گرفتن حقوق چند صد میلیونی‌اش ما را تهدید به شکایت از بانک جهانی می‌کند، نگفته غلط می‌کنی. چرا؟ چون قیمت تمام شده جنگ و امنیت امروز را نمی‌دانند و گرنه مقابل او می‌ایستادند. چراغ بالای سر ما از همین قیمت است. کسانی که از ادبیات اردوگاهی شناخته و معرفی می‌شوند، به مردم می‌گویند که این کشور به چه قیمتی برای آنها تمام شده است. دستمان نیست که قیمت تمام شده چقدر بوده است. یکی از ارمغان‌های ادبیات اردوگاهی نشان دادن همین قیمت است

سرهنگی در ادامه به تفاوت کتاب «همه سیزده سالگی‌ام» با دیگر کتاب‌هایی که در حوزه ادبیات اسارتگاهی نوشته شده اشاره کرد و افزود: این اثر از دو وجه قابل ملاحظه است؛ نخست راوی، شخصیت او و انبوه حوادثی که این نوجوان ۱۳ ساله در آن سن با آن روبرو شده است و دیگری، نویسنده کتاب است. خانم جعفریان تمام جملات کتاب را حساب‌شده کنار هم قرار داده است. به نظرم کتاب «همه سیزده سالگی‌ام» می‌تواند از نظر آموزشی هم مفید باشد و کسانی که می‌خواهند در این حوزه کار انجام دهند، می‌توانند برای شیوه نگارش و تدوین به این اثر مراجعه کنند.

در ادامه این مراسم مهدی طحانیان راوی کتاب «همه سیزده سالگی‌ام» نیز درسخنانی با اشاره به اینکه بارها تصمیم داشته خاطرات خودش را بنویسد، گفت: بارها سطرهایی نوشتم، ‌ اما آنقدر درگیر واژه‌ها می‌شدم که موضوع اصلی فراموشم می‌شد، تا اینکه آقای سرهنگی تماس گرفت و ماجرای تمایل برای نوشتن خاطراتم را پیش کشید. من نیز استقبال کردم. ضبط مصاحبه‌ها از سال ۸۸ آغاز و سال ۹۱ نخستین بازنویسی انجام شد. نسخه اولیه وسیع‌تر از کتاب فعلی بود و پیش و پس از جنگ را شامل می‌شد، اما به دلیل انتشار کتاب «سرباز کوچک امام(ره)» سطح وسیع کار تقلیل پیدا کرد و به نسخه فعلی رسید.

طحانیان درباره انگیزه‌اش از روایت خاطرات خود نیز گفت: احساس می‌کنم تمام چیزهایی که با چشم جان دیدم؛   تجربه‌هایی که بسیار سخت به دست می‌آید، حیف است برای دیگران بیان نشود. ما تاجرهای خائنی هستیم اگر تجربه‌های خود را به آیندگان منتقل نکنیم. من دوست دارم این تجربه‌ها در ملتمان نهادینه شود و به یادگار بماند. اگر ما بتوانیم جوهر اصلی دفاع مقدس را در کشور نهادینه کنیم کشور را تا ابد همه‌گونه بیمه کرده‌ایم

راوی کتاب «همه سیزده سالگی‌ام» در بخش دیگری از سخنان خود گفت: تمام تلاشم این است که مکتبی که ما را چنین پرورش داد به ملت ایران نشان دهم، ما تمام شدنی هستیم اما این ارزشهاست که باقی می‌ماند. در دوران اسارت عراقی‌ها هم تعجب بودند که چگونه ما با این امکانات اندک در اردوگاه‌ها دوام می‌آوردیم نه مریض روانی می‌شدیم و نه به مشکلات دیگر دچار بودیم. وقتی از اعتقاداتمان برایشان می‌گفتیم بسیار جذاب بود. من می‌خواهم اینها را به مردم ایران نشان دهم تا بتوانند نگهبان خوبی برای انتقال آن به آیندگان باشند.

گلستان جعفریان، نویسنده این کتاب نیز در ادامه مراسم در سخنانی گفت: شخصیت مهدی طحانیان به گونه‌ای است که در روایت وقایع تحلیل را نیز وارد می‌کند و به عبارت دیگر وقایع را تحلیل‌گرایانه بررسی می‌کند. من نمی‌خواستم این تحلیل‌ها وارد کار شود، بلکه می‌خواستم وقایع بیان و خواننده خود به یک نتیجه و تحلیل دست یابد.

جعفریان افزود: برای نوشتن این کتاب بالغ بر ۱۰۰ ساعت مصاحبه انجام شد، اما ماحصل آن این ۳۰۰ صفحه‌ای است که منتشر شده است؛ من در این کتاب تحلیل‌های خاطره‌گو را وارد نکردم. اما در کتاب «سرباز کوچک امام(ره)» که بیشتر شبیه شخصیت مهدی طحانیان است نگاه تحلیل‌گرایانه وی نیز وجود دارد.

وی همچنین گفت: کار بسیار سخت و پیچیده‌ای است، اینکه بخواهم صدایی واضح‌تر شنیده شود باید صداهای محیط را کم کنم. من برای این کار بسیار درگیر شدم، چرا که می‌خواستم رویارویی مهدی ۱۳ ساله با عراقی‌ها را به واقعی‌ترین شکل ممکن نشان دهم.  بدی‌های زندگی در اسارت، شکنجه‌ها و سختی‌ها از جمله خاطراتی است که در همه اسرا مشترک است، بنابراین چون این موضوعات تکراری بود من آنها را کنار گذاشتم و تلاش کردم کنه ماجرا را دریابم و آن اینکه چرا ۱۳ ساله‌ها به جنگ می‌رفتند آیا عقل در آنها کامل شده است. آیا خود انتخاب می‌کردند یا تحت تأثیر شرایط قرار می‌گرفتند؟

جعفریان افزود: از من پرسش شد که اگر نسل امروز کتاب را بخواند آیا مهدی طحانیان برای او الگو خواهد شد، در پاسخ باید بگویم شاید با مطالعه یک کتاب این اتفاق رخ ندهد، اما اگر نوجوانان این کتاب را بخوانند به راحتی از آن نخواهند گذشت و می‌فهمند در اطرافشان چه اتفاقی افتاده است. این کتاب آنها را متوقف خواهد کرد.

کد خبر 3866765

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha