دكتر احمد جلالي نماينده ايران در يونسكو، در گفتگو با خبرنگار مهر درباره اقدامات يونسكو براي گسترش و آموزش فلسفه در كشورهاي مختلف اظهار داشت : يونسكو به عنوان يكي از معتبرترين سازمانهاي فرهنگي و آموزشي كه تمام كشورهاي دنيا در آن فعاليت مي كنند از اهميت بسياري برخوردار است. يكي از كارهاي كه يونسكو در زمينه فلسفه انجام داده نامگذاري 17 نوامبر به عنوان روز فسلفه در جهان است.
دكتر جلالي افزود: اهميت دادن به دپارتمان فلسفه در يونسكو حتي زماني كه من در سالهاي 2001 در دپارتمان فلسفه يونسكو بودم بسيار زياد بود. يونسكو وقتي تأسيس شد متفكران و فيلسوفان بسياري در آن ديده مي شدند مثلا اولين مدير كل يونسكو يك فيلسوف بود بعدها رون مائو و يا مختار امبو و حتي مايور به فلسفه روي خوش نشان مي دادند و خود نيز كار فلسفي مي كردند.
وي در ادامه با اشاره به اينكه يونسكو از دهه 80 و به واسطه طرحهايي كه از سوي ژاپن و آمريكا ارائه شده بود تلاش كرد از فضاي چالشهاي فكري و نظري دور شود، گفت : از اين زمان به بعد بوروكراسي در آن تشديد شد. به همين جهت هم شوراي اجراي يونسكو تا 1990 از حضور شخصيتهاي دولتهاي مختلف تشكيل مي شد نه از افراد فرهنگي.
دكتر جلالي اظهار داشت: البته بسياري نيز سعي كردند كه فلسفه به عنوان يكي از موارد اجرايي يونسكو به صحنه باز گردد. اما اينكه يونسكو چه اقدامي در زمينه فلسفه مي كند بايد گفت كه يونسكو چيزي نيست جز مجموعه اي از كشورها. كاري كه يونسكو مي كند اين است كه از طرح ها و اقداماتي كه كشورها در جهت برنامه هاي فلسفي انجام مي دهند حمايت كند. كاري كه سال گذشته در شيلي صورت گرفت و بسياري از فيلسوفان را در يك همايشي جمع كرد.
نماينده ايران در يونسكو با اشاره به اينكه فضا براي مشاركت جهت طرحهاي فلسفي در يونسكو باز است، گفت : كشورها مي بايست طرح بدهند و ردپاي انديشه فلسفي را در يونسكو فراهم كنند. بسياري تلاش مي كنند در شوراي اجرايي حداقل يك فيلسوف سخن بگويد، من سعي كردم در شوراي اجرايي انديشه هاي مولانا، گادامر و شلاير ماخر كه همگي فيلسوفان ديالوگ هستند را طرح و تطبيق كنم. راه براي مطرح شدن فيلسوفان در يونسكو باز است به طور مثال انديشه هاي ژاك دريدا تاكنون در يونسكو بسيار مورد طرح قرار گرفته است .
وي با اشاره به حضور دكتر نصر به عنوان فيلسوف ايراني در يونسكو گفت : تا به حال از ميان فيلسوفان ايراني دو بار دكتر نصر در يونسكو سخنراني كرده است. اخيرا در ماه مارس دكتر نصر درباره توهينهايي كه به حضرت رسول(ص) شده بود سخنراني داشت .
دكتر جلالي اظهار داشت: در مورد فيلسوفان ايراني بايد گفت در دهه هشتاد يونسكو يك مدال رسمي را ايجاد كرد كه عالي ترين مدال دانش در يونسكو به نام ابن سينا است و ايران توانست در سال 2003 جايزه جهاني اخلاق در علم را به نام جايزه جهاني ابن سينا ثبت كند. اين جايزه رسمي است و تا به حال دو نفر اعطا شده است، يكي خانم مارگارت سامرويل و ديگري عبدالله الدار است. بايد گفت وقتي يونسكو بخواهد عالي ترين نشان علمي را به كسي اهداء كند مدال ابن سينا را مي دهد.
وي با تأكيد بر اين مطلب كه در زمينه ترويج و گسترش و آموزش فلسفه يونسكو كاري انجام نمي دهد بلكه كشورها مي بايست طرح هاي خود را ارائه كنند گفت : تاكنون هيچ طرحي براي گسترش و آموزش فلسفي از سوي ايران ارائه نشده است و اين كاري است كه دپارتمانهاي فلسفي در ايران مي بايست آن را ارائه و پي گيري كنند.
نظر شما