۵ بهمن ۱۳۹۵، ۱۲:۴۳

در گفت‌وگو با مهر مطرح شد؛

«اشترانکوه» پناهگاه پلنگ ایرانی؛جوامع محلی برای حفاظت مشارکت کنند

«اشترانکوه» پناهگاه پلنگ ایرانی؛جوامع محلی برای حفاظت مشارکت کنند

خرم‌آباد- مدیرکل حفاظت از محیط‌زیست لرستان بابیان اینکه «اشترانکوه» پناهگاه و زیستگاه پلنگ ایرانی محسوب می‌شود بر لزوم مشارکت جوامع محلی برای حفاظت از این گونه منحصربه‌فرد تأکید کرد.

مهرداد فتحی بیرانوند در گفت و گو با خبرنگار مهر اظهار داشت: اجرای مدیریت تلفیقی، امنیتی و مدیریت حیات‌وحش در سطح اداره کل محیط‌زیست استان لرستان و مدیریت منطقه حفاظت‌شده اشترانکوه و همچنین فعالیت مؤثر محیط‌بانان غیور این منطقه طی سه سال اخیر باعث قوت بخشیدن به زادوولد و  گونه‌زایی در سطح منطقه حفاظت‌شده اشترانکوه شده است.

وی ادامه داد: همچنین گونه‌های نادر و ارزشمند گربه سان بزرگ جثه و انواع حیات‌وحش و جمعیت طعمه خوار و گونه‌های پستانداران شاخص در سطح زیستگاه  افزایش پیداکرده است.

مدیرکل حفاظت از محیط‌زیست استان لرستان بابیان اینکه گونه‌های حیات‌وحش با امنیت کامل در سطح قلمرو خود جولان می دهند، بیان کرد: انتظار می‌رود برای حفاظت بیشتر و بهتر همه روستائیان به‌خصوص اعضای شوراهای روستا، دهیاران، آموزگاران و دانش آموزان روستاهای راکن  علیا و سفلی، چشمه سرنجه، دره اسپر، چم چیت، توت و گمرکش، بر آفتاب، گله، دره چنار، عمارت، دی، کشته ورزه، شاه مکان و حاشیه جنوبی منطقه همکاری داشته باشند.

ردپای پلنگ و نشانه گذاری قلمرو

فتحی بیرانوند بابیان اینکه باید همگی دست‌به‌دست هم داده و برای حفاظت از قلمرو گونه پلنگ وارد عمل شوند افزود: مردم محلی باید در حفاظت از گونه نادر پلنگ ایرانی و خرس قهوه‌ای مشارکت جدی‌تری داشته باشند چراکه طی سه سال اخیر زحمات زیادی کشیده شده تا وضعیت حیات این‌گونه ها تقویت شود و اقدام به ایجاد قلمرو کنند.

وی ادامه داد: انتظار می‌رود همه مردم نسبت به حفظ حیات‌وحش و محیط‌زیست خود اعتقاد راسخ داشته باشند و روستائیان پس از رؤیت و  ورود گونه پلنگ به نزدیکی روستاها و هر نقطه دیگری  از منطقه از هرگونه اقدام خودسرانه و بدون تدبیر بپرهیزند و در اسرع وقت برای اطلاع‌رسانی به مسئول محیط‌زیست منطقه و محیط‌بانان و محیط‌زیست شهرستان اقدام کنند.

مدیرکل محیط‌زیست استان لرستان با یادآوری اینکه گونه پلنگ و خرس قهوه‌ای هیچ‌گونه خطری برای انسان و روستائیان ندارند افزود: این‌گونه ها برای بزرگ کردن قلمرو در نقاط دیگری به‌غیراز زیستگاه خود جولان می‌دهند.

فتحی بیرانوند یادآور شد: اگر هرکسی اقدام به کوچک‌ترین تخلفی کند که منجر به از بین رفتن این‌گونه شود برابر قانون و دستور دستگاه قضایی با افراد خاطی قاطعانه و قوی برخورد و فرد متخلف تحویل مراجع قضایی خواهد شد.

وی ادامه داد: شکار این گونه‌های نادر طبق قانون قضایی از یک تا پنج سال حبس به دنبال داشته و متخلف جریمه‌ای برابر ۸۰ میلیون تومان را متحمل خواهد شد.

ردپای پلنگ در اشترانکوه

بنابراین گزارش پیش از این  احمد گودرزی مسئول منطقه حفاظت شده اشترانکوه در گفت‌وگو با خبرنگار مهر در سخنانی با اشاره به برقراری ضریب امنیت بالا طی سه سال اخیر در منطقه حفاظت شده اشترانکوه برای حیات وحش اظهار داشت: با توجه به برقراری این امنیت حیات وحش دراین منطقه حفاظت شده زندگی می کنند.

وی از مشاهده غیر مستقیم پلنگ ایرانی در این منطقه حفاظت شده خبر داد و تصریح کرد: با توجه پیدا شدن اسکلت یک کل کوهی در حاشیه دریاچه گهر موضوع زندگی پلنگ ایرانی در منطقه حفاظت شده اشترانکوه قوت گرفته است.

مسئول منطقه حفاظت شده اشترانکوه با بیان اینکه پلنگ ایرانی معمولا علاقه به کل کوهی، سگ وحشی، گراز و ... دارد عنوان کرد: نوع خوردن این اسکلت کشف شده کل کوهی هشت ساله نیز مربوط به پلنگ ایرانی بوده که در حاشیه دریاچه گهر این اسکلت پیدا شده است.

گودرزی با بیان اینکه وجود کل کوهی با این سن و سال در منطقه حفاظت شده اشترانکوه نتیجه امنیت بسیار بالا در فصل سرشماری وحوش بوده است گفت: امسال بیش از ۴۰ راس کل کوهی بالای ۹ تا ۱۳ سال در استان مشاهده شده و این امر نتیجه تلاش های صورت گرفته از سوی محیط زیست برای حفاظت از حیات وحش لرستان است.

وی با تاکید بر اینکه ما تمام تلاش خود را برای حفاظت از گونه های حیات وحش در استان خواهیم کرد گفت: همچنین با متخلفانی که قصد ضربه زدن به حیات وحش نادر استان را داشته باشند به شدت برخورد می کنیم.

مسئول منطقه حفاظت شده اشترانکوه گفت: طبق آخرین مصوبه شورای عالی محیط زیست جریمه شکار هر قلاده پلنگ علاوه بر سه تا پنج سال زندان، ۸۰ میلیون تومان بوده و متخلفان باید بدانند که عاقبت تلخی با شکار حیات وحش در انتظارشان خواهد بود.

لزوم تبدیل منطقه حفاظت شده اشترانکوه به پارک ملی

اشترانکوه به‌عنوان آلپ ایران منطقه‌ای ویژه به لحاظ پوشش گیاهی و گونه‌های جانوری است که سال‌هاست پروژه‌های شکارممنوع، حفاظت رویشی و دوره‌های پژوهشی در آن اجرا می‌شود تا از روند تخریبی پوشش گیاهی آن جلوگیری و گونه‌های در معرض انقراض جانوری به زاد و ولد متعادلی دست پیدا کنند.

مدیرکل محیط‌زیست لرستان بابیان اینکه این منطقه زیبای کوهستانی از مناطق رویشی نادر و  ارزشمند برای گونه‌های کمیاب جانوری محسوب می‌شود گفت: در این راستا این منطقه در سال ۱۳۴۰ بانام قرق اختصاصی«تیون» شکارممنوع اعلام شد که شامل رشته‌کوه اشترانکوه و دره «نی گا» بود.

فتحی بیرانوند بابیان اینکه این ممنوعیت تا سال ۱۳۴۹ ادامه داشت افزود: در این سال طی مصوبه شماره ۱۸ سازمان شکاربانی و نظارت بر صید، قرق اختصاصی «تیان» با اضافه کردن ارتفاعات سفیدکوه بزرگ و کوچک، «پریز» کوه کوچک و بزرگ، «گزرسون»، سرسبز، «تخت کالا»، «اسینه»، «بادی بزرگ و کوچک»، «گچه» و «گولک» به منطقه حفاظت شده ارتقاء و به‌عنوان منطقه حفاظت‌شده اشترانکوه اعلام شد.

وی با اشاره به اینکه این منطقه با وسعت ۹۸,۴۰۷ هکتار در جنوب و جنوب شرقی شهرستان دورود و در بخش غربی شهرستان ازنا و الیگودرز در استان لرستان واقع‌شده است افزود: منطقه حفاظت‌شده اشترانکوه از تنوع زیستی گیاهی و جانوری بسیار بالایی برخورداراست.

مدیرکل محیط‌زیست لرستان تصریح کرد: تاکنون ۶۰۰ گونه گیاهی و ۲۷۴ گونه جانوری در این منطقه شناسایی‌شده که از ۶۰۰ گونه گیاهی شناسایی‌شده ۶۸ گونه آن انحصاری این منطقه بوده چراکه این منطقه ازنظر حفظ ذخایر ژنتیکی از اهمیت فوق‌العاده‌ای برخوردار است.

وی بر لزوم تبدیل منطقه حفاظت اشترانکوه به پارک ملی تاکید و عنوان کرد: با تبدیل‌شدن این منطقه به پارک ملی منابع پایه که همان آب، خاک و هوا است پایدار خواهد ماند.

کد خبر 3886120

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha