به گزارش خبرنگار مهر، مراسم اختتامیه اولین کنگره ملی شعر کتاب عصر امروز چهارشنبه ۱۱ اسفند با حضور سید رضا صالحی امیری وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی و علیرضا مختارپور دبیرکل نهاد کتابخانه های عمومی کشور در کتابخانه عمومی محقق حلی برگزار شد.
صالحی امیری در این مراسم گفت: به دلیل مشغله کاری می خواستم در این برنامه حضور نداشته اما وقتی دیدم چند شب پیش مقام معظم رهبری برای شاعران وقت گذاشتند دور از ادب دیدم به این برنامه نیایم و خسته نباشیدی نگویم. آقای مختارپور منشاء خدمات خوبی در نهاد کتابخانه های عمومی شده که قابل تقدیر است و همانطور که پیش تر هم گفته ام برترین دوره نهاد کتابخانه ها، این دوره است. تلاش می کنیم کنگره ملی شعر کتاب را در سال آینده باشکوه تر و گسترده تر برگزار کنیم.
وی افزود: برداشت من این است که شعر بخشی از هویت فرهنگی ما است و قطعا یکی از عناصر فرهنگی هویت ایران، شعر است که شاعر هویت بخش آن است. با همین مقدمه جایگاه و منزلت شعر و شاعر ایرانی مشخص میشود. هویت، ریشه است و همچنین عنصر قوام دهنده. شعر و شاعر یکی از عناصر اصلی هویت این سرزمین هستند و به همین دلیل باید دیده شوند. تکریم و همچنین تجلیل شوند.
وزیر ارشاد ادامه داد: نکته دوم این است که شعر علیرغم همه تحولاتی که در عرصه های اجتماعی و فرهنگی ۴ دهه گذشته داشته ایم به ویژه دهه چهارم که دهه ورود به شبکه های مجازی است هیچ وقت در فرهنگ ایرانی کهنه نشده است. این نکته مهمی است که شعر حیات بخش است و فاقد عصر میرایی است و دائما نو میشود. شعر باعث غرور ملی و وحدت ایرانیان و مسلمانان جهان در ادوار تاریخی شده است.
آقای دکتر آذر در این برنامه از فردوسی گفتند. فردوسی حق بزرگی به گردن ما دارد و ما هم پس از هزار سال به زبانش وفادار مانده ایم. اگر من و شما به فارسی حرف می زنیم مدیون زبان فارسی و شعر شاعرانی چون فردوسی هستیم و یکی از عوامل حیات زبان فارسی در ایران، شعر است.
صالحی امیری همچنین گفت: شعر با هویت دینی ما هم پیوند ناگسستنی دارد. وقتی وارد فضای عاشورایی می شویم همه شعر زمزمه می کنند و وقتی از عاشورا سخن می گویم شعر محتشم به یادمان می آید. امتزاج عاشورا و شعر در جامعه ایرانی سابقه طولانی داشته و این مسئله تداوم دارد. مهم است که بخشی از این هویت دینی این سرزمین مدیون شاعران است. از این منظر شعر، تولید کانون معرفت و معنویت در جامعه ایران است. شعر همچنین یک رسانه است و هر کسی برای بیان حال و قال خود به شعر متوسل میشود. به اعتقاد من موسیقی در ایران مولود شعر است. شعر است که به آن هویت داده است. موسیقی های محلی، نواحی، سنتی و ... ما همه از شعر، هویت گرفته اند و آن بخش از موسیقی مان که از شعر بی بهره است، بی هویت است.
وی در بخشی از سخنانش گفت: شعر در گستره این سرزمین فاقد مرزبندیهای سنی، جنسی و جغرافیایی است و همه انسانها با نحله های فکری مختلف می توانند از این چشمه سیراب شوند. اما در رابطه با شعر و کتاب باید بگویم کتاب راه نجات بشر امروز است. جامعه ای با کتاب ارتباط ندارد دچار چالش های مختلف میشود. ایدز، حاشیه نشینی و... همه و همه محصول جهلند. جامعه ایران بیش از هر زمان دیگر به کتاب و کتابخوانی نیاز دارد که نقطه مقابل جهل است. وقتی مقام معظم رهبری کتاب می خوانند و بر کتابهای خوانده تقریظ می نویسند و شعر می سرایند متوجه می شویم که این موضوع از مسائل مهم کشور است.
نظر شما