۲۴ مهر ۱۳۸۵، ۹:۰۵

صاحبنظران در گفتگو با مهر : رسالت رسانه در فضاي انتخابات شفاف سازي براي حفظ سلامت انتخابات است/ مهم‌ترين كاركرد رسانه ها حذف تخريب از فرهنگ سياسي كشور است

صاحبنظران در گفتگو با مهر : رسالت رسانه در فضاي انتخابات شفاف سازي براي حفظ سلامت انتخابات است/ مهم‌ترين كاركرد رسانه ها حذف تخريب از فرهنگ سياسي كشور است

خبرگزاري مهر - گرو ه سياسي : صاحبنظران و كارشناسان بر اين باورند رسانه ها بايد به عنوان چشم ناظر و نهادهاي معتمد مردم، همواره با تذكر دادن ضعف ها و اشكالات، جلوي بروز تخلفات در كشور را بگيرند و در همين راستا، مهم ترين كاركرد آنها در انتخابات، كمك به سالم سازي فضاي انتخابات و حذف تخريب از فرهنگ سياسي كشور است.

مهم‌ترين كاركرد رسانه ها حذف تخريب از فرهنگ سياسي كشور است

مدير عامل خبرگزاري ايرنا، مهم ترين كاركرد رسانه‌ها در انتخابات را كمك به سالم سازي فضاي انتخابات عنوان و تاكيد كردكه اصحاب رسانه مي توانند تخريب را از فرهنگ سياسي كشور حذف كنند.


سيد جلال فياضي مدير عامل خبرگزاري جمهوري اسلامي در گفتگو با  "مهر"، اظهار داشت: در زمينه انتخابات سه مساله عمده، آگاهي مردم از تاثير راي خود، فضاي سالم تبليغات انتخاباتي و فضاي مناسب براي افزايش ميزان مشاركت مردم در اين عرصه اهميت دارد كه رسانه ها مي توانند در هر يك از اين موارد نقش آفرين باشند.

وي با تاكيد بر اين كه رسانه ها مي توانند اهميت انتخابات و برگه راي را تبيين كنند؛ افزود: انتخابات مجلس خبرگان تعيين كننده سرنوشت كشور از زاويه رهبري جامعه اسلامي است و مردم كساني را بر مي گزينند كه درباره مهم ترين ركن كشور تصميم گيري مي كنند.

فياضي كه پيش از اين معاونت فرهنگي شهرداري مشهد را عهده دار بود، ادامه داد: شوراها به عنوان نهاد اداره كننده امور شهرها و روستاها مظهر اراده مردم هستند و كساني كه در كنار تعيين خبرگان ملت، نمايندگان خود در يك نهاد مدني را انتخاب مي كنند، در مديريت سياسي و اجتماعي كلان و خرد نظام مشاركت مي جويند.

مدير عامل ايرنا، تلاش در جهت افزايش مشاركت مردم و حضور گسترده تر آنها در انتخابات را از كاركردهاي رسانه ها عنوان كرد اما مهم ترين كاركرد اصحاب رسانه ها در اين عرصه را، كمك به مسئولان امر در جهت سالم سازي فضاي سياسي كشور دانست.

فياضي گفت: كانديداها و حاميان آنها مي توانند به جاي بنيان نهادن پيروزي خود بر روي ويرانه هاي رقيب، موفقيت خود را روي پايه مستحكم توانمندي هاي هايشان بنا كنند و از رسانه ها انتظار مي رود آنها را در اين مسير هدايت و همراهي كنند؛ گر چه اين يك آرزوست و در چند سال اخير با وجود تاكيدات دلسوزانه، برخي جريانات سياسي اين مسائل را رعايت نكرده و به تخريب رقباي خود پرداختند.

وي افزود: رسانه ها مي توانند "تخريب" را به محور فعاليت هاي تبليغاتي در انتخابات تبديل كرده و عاملان اين حركت زشت را به ادامه روند گذشته ترغيب نمايند و مي توانند اين موضوع را از عرصه سياسي كشور محو كرده و عاملان آن در انزوا قرار دهند.

"اصحاب رسانه مي توانند در انجام گفتگو با كانديداها و حاميان آنها سئوالاتي را مطرح كنند كه اين افراد، به جاي ارايه ديدگاه ها و برنامه هاي خود، به هجمه به رقبا روي آورند و يا آن كه در جهت تغيير فضاي تخريب، صرفا به معرفي و تبليغ خود بپردازند و در انعكاس اظهارات كانديداها، بيش از گذشته احتياط به خرج دهند".

از مديرعامل خبرگزاري جمهوري اسلامي (ايرنا) سئوال شد: آيا رسانه ها براي سالم سازي فضاي انتخابات، با محدوديت خاصي مواجه هستند، كه فياضي با رد اين مساله خاطر نشان كرد: با توجه به تاكيد مقام معظم رهبري بر سلامت فضاي انتخابات، هر يك از رسانه ها كه در اين جهت گام بر مي دارند، نبايد با مانع رو به رو شوند، بلكه بايد حمايت و مورد تقدير واقع شوند.

فياضي در عين حال متذكر شد: امكان دارد برخي ارتباطات جناحي و حزبي و باندي خود رسانه ها، مانعي براي فعاليت آنها تلقي شود، ولي رسانه ها به ويژه آنها كه فاقد تابلوي حزبي هستند، مي توانند با استقلال فكري بيشتر و عدم تاثير پذيري از فشارها و القائات جريانات سياسي به آزادي جريان اطلاع رساني در كشور ياري رسانند.

رسانه‌ها چشمان ناظر بر قدرت هستند

رئيس شوراي سياستگذاري روزنامه توقيف شده شرق معتقد است كه "رسانه ها بايد به عنوان چشم ناظر و نهادهاي معتمد مردم، همواره ضعف ها را جستجو كنند و اشكالات را بيابند و به نهادهاي مسئول تذكر دهند تا جلوي بروز تخلفات در كشور گرفته شود".

محمد عطريانفر در گفتگو با "مهر"، با بيان اين كه بايد در صيانت از انتخابات، تاكيد عمده روي صاحبان قدرت باشد، اظهار داشت: به اعتقاد بنده نظارت بر كساني كه قدرت را در اختيار دارند، مهمتر از نظارت بر مطبوعات است زيرا اين افراد در نهادهاي حكومتي نقش موثري دارند و احتمال دارد سلامت انتخابات را به مخاطره بيندازند.

عطريانفر افزود: رسانه ها بايد به عنوان چشم ناظر و نهادهاي مورد اعتماد مردم همواره ضعف ها را جستجو كرده و اشكالات را بيابند و به نهادهاي مسئول تذكر دهند تا جلوي بروز تخلفات گرفته شود.

اين عضو ارشد حزب كارگزاران سازندگي خاطر نشان كرد: در ايران مهمترين حجم فعاليت هاي رسانه اي متعلق به دولت و حاكميت است و نهادهاي رسانه اي خصوصي در كشور، مجال گسترده اي براي فعاليت ندارند و به همين نسبت، تاثير نهادهاي گسترده تر و ملي، از اين رسانه هاي خصوصي بيشتر خواهد بود.

وي در ادامه به نقش رسانه ملي اشاره كرد و گفت: نقش صدا و سيما در شفاف سازي فضاي انتخابات ، دهها برابر بيش از نقش رسانه هاي خصوصي است.

"از منظر ضرورت توجه به افكار عمومي جهانيان نسبت انتخابات ايران، قطعا بايد فرصت فعاليت بخش خصوصي رسانه اي در كشور بيشتر فراهم شود".

عطريانفر متذكر شد: عدم فعاليت رسانه هاي خصوصي امكان ايفاي نقش تاثير گذار در جامعه را از آنها سلب مي كند و ممكن است رسانه هاي وابسته به حاكميت، افكار بخش عمده جامعه را در زمينه تبليغات در انتخابات، مطابق سليقه خود جهت دهي كنند كه اين به مصلحت نظام سياسي و مردمي ما نيست.

رئيس شوراي سياستگذاري روزنامه توقيف شده شرق تاكيد كرد: مهمتر از فراهم كردن زمينه  فعاليت بخش خصوصي در اين راستا، فراهم كردن زمينه فعاليت براي اقليت هاي سياسي است كه مي تواند در سلامت انتخابات موثر باشد.

عطريانفر در بخش ديگري از گفتگوي خود با مهر، از تلاش براي بازگشايي مجدد روزنامه شرق خبر داد و گفت: قصد داريم به دستگاه قضايي در خصوص اتهامات وارده پاسخ دهيم.

وي با بيان اينكه برخي اتهامات وارده به شرق از پشتوانه حقوقي مستند و محكم برخوردار نيست، ابراز اميدواري كرد قوه قضائيه با انصاف و دقت راي به رفع توقيف روزنامه شرق راي دهد.

عطريانفر در خاتمه درباره معرفي مدير مسئول جديد روزنامه شرق به هيات نظارت بر مطبوعات نيز، گفت: در تفاهم با هيات نظارت بر مطبوعات آمادگي خود را براي جامه عمل پوشاندن به اين خواسته هيات اعلام كرديم. 

زمينه سازي براي افزايش مشاركت مردم مهمترين نقش رسانه‌ها در ايام انتخابات است

مدير عامل خبرگزاري فارس گفت: رسانه ها بايد با توجه به نتايج فعاليت خود در فضاي انتخاباتي كشور ، مسئوليت كارهاي خود را بپذيرند و با احساس مسئوليتي كه دارند به فعاليت در زمينه انتخابات آتي كشور بپردازند.

مهدي فضائلي در گفتگو با  "مهر"، توجه به اصل مشاركت و زمينه سازي براي افزايش مشاركت مردم در انتخابات را مهمترين نقش رسانه ها خواند و اظهار داشت : در اين زمينه يكي ازراههايي كه مي تواند مورد توجه قرار گيرد افزايش آگاهي مردم نسبت به نتايج حضور خود و كارآيي انتخابات است كه لازمه آن اين است كه رسانه ها مردم را با كاركرد و آثار مجلس خبرگان و مسئوليت هايي كه به عهده اين مجلس است و همچنين با كاركرد شوراها آشنا سازند.

وي افزود: رسانه ها با اطلاع رساني مناسب خود در چارچوب هاي متنوعي از قبيل گزارش كه در اختيار دارند، كمك كنند تا شناخت مردم از اين مجموعه ها بيشتر شود.

سخنگوي انجمن روزنامه نگاران مسلمان كمك رسانه ها به سالم سازي فضاي انتخابات را قابل توجه دانست و تصريح كرد: نوع سوژه هايي كه رسانه ها انتخاب مي كنند و به  آن مي پردازند و يا نوع اخبار و شيوه اي كه اخبار و موضوعات انتخاباتي را پوشش مي دهند بايد به گونه اي باشد تا فضاي سالم را براي  رقابتي سالم توسعه دهند و به صورت جدي از تخريب  پرهيز كنند.

" رسانه ها بايد از سوژه هايي كه مي تواند جنبه هاي اختلافي را در جامعه دامن بزند بپرهيزند و با ارائه يك مجموعه فعاليت مناسب به ارتقاء آگاهي مردم كمك كنند و براي مشاركت بيشتر انگيزه ايجاد نمايند."

وي تاكيد كرد: رسانه ها مي توانند در رقابت سالم ميان نامزدها و حاميان آنان نقش مهمي ايفا نمايند.

مدير عامل خبرگزاري فارس يادآور شد: رسانه ها بايد با توجه به نتايج فعاليت خود در فضاي انتخاباتي كشور مسئوليت كارهاي خود را بپذيرند و با احساس مسئوليتي كه دارند به فعاليت در زمينه انتخابات آتي كشور بپردازند.

فضائلي محدويت هاي قانوني رسانه ها  را كمك به سلامت بيشتر فضاي رسانه اي خواند و گفت: اگر رسانه ها به وظايف مطبوعاتي خود توجه كنند و از تبليغ يا تخريب نامزدهاي انتخابات خودداري كنند ، به نوعي به سالم سازي فضاي انتخابات كمك كرده اند.

"محدوديت هاي قانوني نمي تواند ازانجام  وظايف رسانه ها و مطبوعات جلوگيري كند و برعكس كمك مي كند شاهد سلامت بيشتر درفعاليت هاي رسانه اي باشيم. همچنين با رعايت قانون در حوزه مطبوعات مي توان ازتبعات و آثار سوء برخي بي توجهي ها  جلوگيري كرد."

سخنگوي انجمن روزنامه نگاران مسلمان در پايان با اشاره به ممانعت از ورود خبرنگاران به وزارت كشور در ايام ثبت نام كانديداهاي مجلس خبرگان، مياندوره اي مجلس و شوراها ، خاطرنشان كرد: در انجمن روزنامه نگاران مسلمان نسبت به اين مسئله انتقاد داشتيم و معتقديم ممانعت از حضور خبرنگاران، در مشاركت مردم تاثير منفي مي گذارد.

رسانه‌ها بايد فضاي انتخابات را شفاف كنند

مدير مسئول روزنامه كارگزاران، انتخابات را موضوعي اجتماعي دانست و گفت: رسانه بايد به بهترين نحو ممكن و با استفاده از روش هاي زيبا، نقش خود را در شفافيت فضاي انتخاباتي ايفا كند.

سيد مرتضي سجاديان درگفتگو با خبرنگار "مهر"، رسالت رسانه را شفاف سازي و آگاهي بخشي به جامعه عنوان و تصريح كرد: چنانچه يك رسانه بتواند مردم از مسائل روز دنيا آگاه سازد، به وظيفه اصلي و واقعي خود عمل كرده است.

وي افزود: رسانه ها به ويژه مطبوعات مي توانند با معرفي كانديداها به مردم وتبيين وظايف نهادهاي اجرايي و نظارتي در انتخابات، افكار عمومي را در انتخاب بهترين گزينه ها ياري داده و از سوي ديگر دولتمداران را مجبور به انجام وظايف خود كنند.

"رسانه مي تواند براي دولت مي تواند هم فرصت باشد هم تهديد بدين صورت كه رسانه مردم را نسبت به كم كاري دولت به ويژه در حوزه انتخابات آگاه كرده و عملكرد دولتمردان را در بوته نقد و در معرض قضاوت افكار عمومي قرار دهد".

اين روزنامه نگار و استاد جامعه شناسي دانشگاه هاي تهران معتقد است رسانه ها براي اطلاع رساني در زمينه انتخابات محدوديت ندارند و مي توانند بدون هيچ گونه دغدغه به وظيفه اطلاع رساني خود در جامعه عمل كنند.

مدير مسئول روزنامه كارگزاران، در عين حال گفت: احتمال دارد بخشي از دولت به اصحاب رسانه اجازه ندهند كه در جلسات يا برنامه هاي خود، حضور يابند ولي محدوديت رسانه ها در آن حد نيست كه اين نهادهاي مدني را از انجام وظايف خود كه شفاف سازي فضاي انتخابات است، باز دارد.

کد خبر 394186

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha