۱۰ اردیبهشت ۱۳۹۶، ۱۸:۴۷

حجت‌الاسلام حسن خمینی:

هاشمی هم تاریخ‌ساز انقلاب بود و هم تاریخ‌نگار برجسته آن

هاشمی هم تاریخ‌ساز انقلاب بود و هم تاریخ‌نگار برجسته آن

حجت‌الاسلام سیدحسن خمینی درمراسم رونمایی از دو کتاب تازه از خاطرات آیت‌الله هاشمی رفسنجانی، او را علاوه‌بر تاریخ‌ساز انقلاب، یک تاریخ‌نگار برجسته در موضوع انقلاب توصیف کرد.

به گزارش خبرنگار مهر، مراسم رونمایی از تازه‌ترین آثار منتشر شده از زنده یاد آیت الله هاشمی رفسنجانی رئیس فقید مجمع تشخیص مصلحت نظام شامل کتاب‌های «روزها و روزگاران سخت» و «صبر و پیروزی» روز یکشنبه ۱۰ اردیبهشت با حضور سیدحسن خمینی تولیت حرم مطهر امام راحل و همچنین همسر و فرزندان مرحوم هاشمی رفسنجانی و نیز محمد هاشمی برادر وی و همچنین جمعی از شخصیت‌های سیاسی و فرهنگی در محل سالن همایش‌های سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران برگزار شد.

حجت‌الاسلام و المسلمین سیدحسن خمینی یادگار امام راحل(ره) و تولیت حرم مطهر بنیان‌گذار جمهوری اسلامی ایران در سخنانی انتشار دو کتاب تازه از خاطرات آیت الله هاشمی را تبریک گفت و یادآور شد: یکی از توفیقاتی که خداوند به بنده عطا کرد، ارادت مستمر به آیت‌الله هاشمی به خصوص در ۱۰، ۱۲ سال اخیر بوده است.

وی در ادامه با بیان نکاتی درباره آفات خاطره‌نویسی و لوازم آن و نیز ارزش‌های خاطرات آیت‌الله هاشمی رفسنجانی گفت: تعارض بین اخبار و روایات از یک واقعه، به قدمت تاریخ بشر برمی‌گردد؛ همیشه وقتی واقعه‌ای اتفاق می‌افتد، کسانی آن را حکایت می‌کنند و این حکایت‌ها بعضا مشابه و مطابق با هم نیست. تعارض بین این نقل‌ها از یک واقعه، امری محتوم است.

وی افزود: آیندگان که خودشان آن حوادث را درک نکرده‌اند همواره با این سوال مواجه هستند که در مواجهه با این نقل‌های متعارض چه کنند؟ اولین مساله این است که چه مقدار واقعه را دقیق ضبط می‌کنیم؟ مساله دوم این است که چه مقدار این واقعه را عمیق ضبط می‌کنیم و آن را می‌فهمیم؟ سومین مساله این است که این نقل ما چه مقدار مستقیم است؟ چهارمین مساله این است که چه مقدار راوی در تلقی موضوع بی‌طرف است؟ پنجمین مساله این است که دسترسی راوی به موضوع چه مقدار بوده است؟

حجت‌الاسلام و المسلمین سیدحسن خمینی ادامه داد: در حوزه بازگویی روایات هم یک آفت بزرگ، اتکا به حافظه است؛ بدیهی است نقل‌هایی که با فاصله ده‌ها ساله مطرح می‌شود بسیار پراشتباه است البته ممکن است برخی حافظه‌ها طلایی باشد و کمتر در این نقل ها اشتباه صورت بگیرد اما به طور عموم این مساله وجود دارد.

وی تاکید کرد: مساله دوم این است وقتی راوی در مقام تعریف روایت است چه مقدار آن را کامل تعریف می‌کند؟ مساله سوم اینکه چه مقدار او بی‌طرف است؟ زمان گفتن خاطره هم بسیار در بازگویی آن تاثیر دارد.

یادگار امام(ره) پس از بیان این نکات درباره خاطرات آیت‌الله هاشمی رفسنجانی نیز متذکر شد: خاطره نگاری روزانه آقای هاشمی جزو ارزشمندترین منابع تاریخی انقلاب است و کتاب خاطرات ایشان چه بپسندیم و چه نپسندیم چه او را خوش داشته باشیم و چه نداشته باشیم، از غنی‌ترین منابع تاریخ انقلاب است.

وی تاکید کرد: آقای هاشمی علاوه‌بر اینکه تاریخ‌ساز انقلاب بوده است تاریخ‌نگار برجسته انقلاب هم است؛ اولا آقای هاشمی در ثبت خاطرات به شکل روزنگار عمل می‌کرده است ولذا تلقی ما را نسبت به زمان ضبط و زمان نقل، روشن میکند. او بسیار مقید بود آن چیزی را که روی کاغذ آورده است، منتشر شود. ما چه خوش مان بیاید چه بدمان بیاید، باید بپذیریم آقای هاشمی از باهوش ترین شخصیت‌های سیاسی است. لذا درکش نسبت به موضوع و پشت پرده موضوع، دقیق و عمیق است.

حجت‌الاسلام و المسلمین خمینی گفت: مساله دیگری دسترسی آقای هاشمی به موضوع بوده است؛ از روزی که او وارد مبارزات شد تا پایان عمرش یکی از نفرات ارشد اول، دوم یا سوم نظام بوده است. شما هیچ کس را در تاریخ ایران سراغ ندارید که به اندازه آقای هاشمی نامش با انتخابات گره خورده باشد. او به جز یک دوره، همیشه محور انتخابات ریاست جمهوری بوده است و این حضور در هر عرصه ای از عرصه های مهم تصمیم گیری، ارزش خاصی به خاطرات او می‌دهد.

وی نقل قول‌های آیت‌الله هاشمی را به سبب اینکه به صورت روزانه نوشته شده‌اند و مستقیم هستند و از آفت واسطه‌ها به دور بوده است، متقن و حائز اهمیت خواند و تاکید کرد: آیا نمی شود گفت چنین خاطراتی جزو غنی ترین اسناد تاریخی کشور ماست؟ او با ثبت و ضبط این خاطرات که تا روزهای آخر عمرش هم ادامه داشت، کار بسیار بزرگی صورت داد و امیدوارم با همت دفتر نشر آثار ایشان بقیه خاطرات شان هم منتشر شود.

وی در بخش پایانی سخنانش هم تاریخ را نه سخنان پیشینیان بلکه امکانی برای درس گرفتن از اشتباهات گذشته توصیف کرد و گفت: ملتی که از تاریخ گذشته خودش درس نگیرد، مجبور است به عنوان آینده محتوم خودش، آن را دوباره تکرار کند. درس گرفتن از پیشینیان، از سرمایه‌های آینده ماست.

حسن خمینی همچنین گفت: آقای هاشمی با تاریخ‌نگاری خود یکی دیگر از وظایفی که نسبت به جامعه، فرهنگ و تمدن ما داشت، انجام داد. او شجاعت بی نظیری داشت و صبر او ریشه در عقل داشت چرا که به دنبال یافتن بهترین نتیجه بود و از همین رو می‌توانست عنان بر ناشکیبایی خود بزند. او علاوه‌بر اینکه صبور بود، فردی شجاع بود.

کد خبر 3966358

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha