۱۶ اردیبهشت ۱۳۹۶، ۱۳:۴۲

گزارش تحلیلی؛

ژئوپلیتیک فضای مجازی: گفتگوهای سایبری چین و استرالیا

ژئوپلیتیک فضای مجازی: گفتگوهای سایبری چین و استرالیا

با توجه به ورود بسیاری از جنبه های زندگی بشر در عرصه فضای مجازی این بخش به یکی از حوزه های مهم رقابت و همکاری دولت ها تبدیل شده است.

خبرگزاری مهر، گروه بین الملل-مهدی پورحسنی: کشورها سعی دارند با ابزارهای  مختلف ضمن افزایش قدرت وایجاد فرصت های گوناگون برای خویش به جلوگیری از تهدید های آن مبادرت ورزند.

یکی از ابزارهای دولت ها که در نظریه های نهادگرایی نئولیبرال به آن توجه ویژه ای شده است ایجاد نهادهای بین المللی به منظور افزایش صلح و همکاری بین المللی است.

یکی از مصادیق ایجاد این نهادها موافقت نامه های بین المللی دو یا چند جانبه است که کشورها آن را به عنوان یک امر الزام آور می پذیرند.

در واقع نهاد گرایان نئولیبرال معتقدند که درست است که عرصه روابط بین الملل رقابتی است ولی در عرصه هایی که فرصت همکاری و منافع متقابل وجود دارد می توان پلی میان منافع برقرار کرد و از هرج و مرج موجود در عرصه جهانی کاست و یکی از راه های آن ایجاد نهادها در عرصه بین المللی است.

به تازگی ایجاد این گونه از نهادها در روابط سایبری کشورها آغاز شده است از نمونه این گونه توافقات توافق بین ایالات متحده و چین در حوزه سایبری بود.

دولت استرالیا و چین نیز به تازگی به یک توافق سایبری دست یافتند. برخی از صاحبنظران معتقدند که انگیزه اصلی مقامات استرالیایی جلوگیری از حملات سایبری چین به این کشور است.

به عنوان مثال به گفته مقامات استرالیایی اداره هواشناسی این کشور در سال 2015 دچار حمله سایبری گردید و این کشور اعلام کرد که این حمله به پشتیبانی یک دولت خارجی انجام یافته است.

در این راستا «پیتر جنینگ» رئیس موسسه سیاستهای راهبردی استرالیا، چین را مسئول حمله به هواشناسی این کشور اعلام کرد.

جدا از درستی و یا نادرستی این گونه ادعاها، مقامات چین و استرالیا به تازگی اولین دور گفتگوهای سایبری را بین دو کشور برگزار نمودند.

اولین مرحله از گفتگوهای امنیت سایبری بین چین و استرالیا در آوریل سال جاری برگزار گردید. این گفتگوها بین وزیر خارجه استرالیا و دبیر کمیسیون سیاسی و حقوقی حزب کمونیست چین برگزار گردید.

در این دور از گفتگوها دو طرف به چارچوبی برای همکاری مشترک در حوزه فضای مجازی دست یافتند. چین و استرالیا در خصوص موارد ذیل به توافق رسیدند:

1-استرالیا و چین بر تعهد خویش برای صلح ، امنیت و محیط همکاری جویانه تاکید کردند.

2-دوطرف بر حمایت از اقدامات کارگروه کارشناسان سازمان ملل در حوزه فضای مجازی تاکید کرده و خودشان را ملزم به عمل به گزارش های ایشان نمودند.

3-دو طرف توافق نمودند مکانیسمی را در ذیل گفتگوهای امنیتی سطح بالای دو کشور تعبیه نمایند تا بوسیله آن اطلاعات دو طرف را به اشتراک گذاشته، از جرایم سایبری، سوء استفاده از کودکان در فضای مجازی، جنگ و کلاهبرداری ایمیلی جلوگیری نمایند و بر روی بدافزارها  کار مشترک انجام دهند.

4-چین و استرالیا موافقت نمودند در خصوص گزینه های همکاری مشترک برای مبارزه با جرایم سایبری تلاش نمایند.

5-دو کشور توافق نمودند در خصوص  تبادل هیئت های امنیت سایبری، اسناد رگولاتوری، یادگیری محیط قانونی و روش های اجرای قانون اقدام نمایند.

6-دو کشور متعهد شدند تا از هدایت و حمایت از دزدی و سرقت سایبری جهت کشف اسرار تجاری و اطلاعات محرمانه و نقض مالکیت معنوی با هدف بدست آوردن مزیت رقابتی جلوگیری نمایند.

دو طرف توافق نمودند که دومین دور گفتگوها را در نیمه اول 2018 در چین برگزار نمایند.

این توافق قرار است در اجلاس کشورهای پنج چشم متشکل از آمریکا، انگلیس، کانادا، استرالیا و نیوزلند نیز مطرح گردد.

برگزاری  نشست سایبری بین دو کشور استرالیا و چین نشان می دهد که دو کشور به همکاری در فضای مجازی با ایجاد نهاد تسهیل کننده ای مانند موافقت نامه سایبری و تداوم گفتگوها در قالب این اجلاس ها امیدوارند.

به نظر می رسد در آینده نه چندان دور می بایست منتظر نتیجه بخش بودن و یا محدودیت این گونه نهاد ها برای همکاری سایبری بین این دو کشور و سایر کشورهای جهان وآزمون بخشی از نظریه نهاد گرایی نئولیبرال بود.

منابع:

1-   http://dfat.gov.au/news/media-releases/Pages/high-level-security-dialogue-with-china-joint-statement.aspx

2-http://blogs.cfr.org/cyber/2017/04/28/cyber-week-review-april-28-2017/

3-http://www.iag.ir/journal/archive/item/334

4-جهانی شدن سیاست: مقدمه ای بر روابط بین الملل، جان بیلیتس، انتشارات موسسه ابرار معاصر تهران.

کد خبر 3971352

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha