خبرگزاری مهر-گروه استانها: رسیدن یک شبه به اندام هرکولی و بدن ۶ تیکه مانند کشتی کج کاران و بدنسازان معروف و بعضی از بازیگران هالیوودی، امروز به آرزوی جوانان ما تبدیلشده و این روزها حتی قشر تحصیلکرده و فرهیخته ما هم در اندیشه ساختن اندام خود هستند و میخواهند با ۴ کپسول و مکمل در کوتاهترین زمان ممکن این راه پرپیچوخم را طی کنند. اما دراینبین قاچاقچیان این مکملها سلامت جوانان ایرانی را هدف قرار دادهاند و سالانه پول هنگفتی از این مسیر به جیب خود میزنند.
باوجود واردات رسمی و تولید قانونی مکملهای ورزشی در کشور، بازار سیاه فروش مکملها حسابی داغ است و در بسیاری از باشگاههای بدنسازی، این مکملهای غیرقانونی بهراحتی میان جوانان توزیع میشود.
تسخیر بازار مکملها از سوی قاچاقچیان، موضوعی نیست که وزارت بهداشت، آن را تکذیب کند، رئیس سازمان غذا و دارو نیز پیشتر اعلام کرده بود «مکملهای تحت نظارت سازمان غذا و دارو فقط کمی بیشتر از ۵۰ درصد ظرفیت بازار را در اختیار دارد و بقیه مربوط به فرآوردههای غیرمجاز است این آمار نشان میدهد تقاضا برای مصرف مکملها به علت تبلیغات یا فعالیت بازاریابی بیش از توان قانونی است.
از اصلیترین عوارض مکملها، اثرات نامطلوب بر روی سیستم جنسی فرد است که استفاده از مکملها بهصورت خودسرانه و نادرست بهخصوص در ترکیبی با دارو میتواند مضر و در مواردی باعث مرگ مصرفکننده شود.
همچنین رایج شدن تزریق انسولین در بین ورزشکاران نیز یک خطر جدی محسوب میشود. افراد عادی ممکن است با یکبار تزریق انسولین دچار افت قند خون شدید و شوک هیپوگلیسمی ناشی از آن شوند، به کما بروند و هیچوقت هم از این کما زنده و سالم بیرون نیایند. بهاینترتیب تزریق انسولین به هیچ فرد سالمی صرفاً برای افزایش حجم و یا انرژی توصیه نمیشود.
هر هفته بر باشگاههای بدنسازی استان نظارت میکنیم
مرتضی خدابنده لو رئیس هیئت بدنسازی و پرورش اندام همدان در گفتگو با خبرنگار مهر بابیان اینکه گرایش جوانان به رشته ورزشی پرورش اندام بسیار بالا است، اظهار داشت: با تبلیغات غلط تب استفاده از آمپولهای هورمونی و قرصهای حجیم کننده غیرمجاز در بین جوانان بالا رفته و این در حالی است که ارزیابی متخصصان نشان داده مصرف این مکملها تبعات جبرانناپذیری به دنبال دارد.
وی افزود: مکملهای غیرمجاز باعث حملات ناگهانی قلبی، بیماریهای کبدی، سکته مغزی و بالا رفتن فشارخون میشود. ورزش بدنسازی و پرورش اندام یکی از ورزشهای پرطرفدار در بین جوانان است اما رواج استفاده از داروها و مواد نیروزای غیرمجاز در این رشته ورزشی به معضلی بزرگ تبدیلشده است.
خدابنده لو بابیان اینکه افراد باید زیر نظر مربی آگاه و دارای علم این رشته که بهطورقطع باید با علم آناتومی و فیزیولوژی بدن آشنا باشد، به تمرینهای بدنسازی بپردازند، گفت: در حال حاضر در کشور ایران بیش از ۹۵ درصد افراد دارای ناهنجاریهای اسکلتی و عضلانی هستند و این موضوع با درصد کمتری در تمام دنیا وجود دارد اما استفاده از علم بدنسازی مشکلات ناهنجاری عضلانی را حل میکند و تناسباندام را برای فرد به وجود میآورد.
رئیس هیئت بدنسازی و پرورش اندام همدان خاطرنشان کرد: برای یک ورزشکار که در هر یک از رشتههای ورزشی چه در سطح حرفهای و یا همگانی فعالیت میکند داشتن عضلات و بدنی آماده بسیار مورد اهمیت است که میتوان گفت رشته بدنسازی و پرورش اندام مکمل سایر رشتهها است، هنگامیکه از بدنسازی صحبت میشود منظور ساختن بدن و به وجود آوردن توازن در عضلات است که لازمه این کاردانش و آگاهی درباره این رشته ورزشی بوده که به جوانان علاقهمند به این رشته توصیه میشود فریب افراد سودجویی را که تنها به فکر فروش مکملهای غیرمجاز در این زمینه هستند را نخورند.
وی با اشاره به نظارت بر باشگاههای بدنسازی همدان بیان کرد: علاوه بر نظارت هیئت پزشکی ورزشی و بازرسی اداره کل ورزش و جوانان از باشگاهها نیز بهطور سرزده بازدید و هر هفته بر باشگاههای استان نظارت داریم همچنین هیچ مربی در هیچ باشگاهی حق تجویز مکمل و داروهای نیروزا را ندارد و اگر موردی در این زمینه دیده شود بهطورقطع برخورد خواهیم کرد.
خدابنده لو عنوان کرد: یکی از بهترین راههای مبارزه با شیوع استفاده از داروهای نیروزا برگزاری کارگاهها و آگاه کردن خانوادهها و ورزشکاران از مضرات این داروها است، همچنین سازمان غذا و دارو میتواند مکملهای غذایی را به ورزشکاران و مربیان معرفی کند تا آنها از مکملهای دارویی استاندارد استفاده کنند.
جوانان از مصرف خودسرانه مکملهای دارویی بدنسازی خودداری کنند
رئیس هیئت بدنسازی و پرورش اندام همدان بابیان اینکه در رابطه با دوپینگ نیز برای باشگاههای استان کارگاهی برگزار شد که از آن استقبال خوبی به عمل آمد، گفت: رشته بدنسازی و پرورش اندام ورزشی پرهزینه است و هر ورزشکار که قصد شرکت در مسابقات کشوری را دارد باید حداقل ۳۰ میلیون تومان هزینه کند، بنابراین این رشته نیاز به اسپانسر دارد.
وی افزود: جوانان از مصرف خودسرانه مکملهای دارویی بدنسازی خودداری کنند، زیرا این مواد میتوانند به تخریب سلولهای کبد، کلیه، معده و روده منجر شوند و ناباروری و حتی مرگ ناگهانی از عوارض مصرف غیرمجاز این مواد دارویی است. بهترین مکمل برای مردم و بخصوص ورزشکاران مکملهای غذایی طبیعی است که شامل انواع مواد غذایی پروتئینی، لبنیات، سبزیجات، میوه و حبوبات است.
رئیس هیئت بدنسازی و پرورش اندام استانهمدان بابیان اینکه در شهر همدان ۷۰ باشگاه و در استانهمدان نزدیک به ۱۵۰ باشگاه در رشته بدنسازی و پرورش اندام فعالیت میکنند، بیان کرد: در این تعداد باشگاه بهطور سازمانیافته ۶ هزار نفر فعالیت میکنند که دارای بیمه ورزشی هیئت بدنسازی و پرورش اندام هستند و نزدیک به ۴ هزار نفر نیز با سایر بیمههای ورزشی در این رشته فعالیت دارند.
خدابنده لو یادآور شد: شهرستانهای کبودرآهنگ، فامنین، رزن، اسدآباد، ملایر، نهاوند و تویسرکان فعال هستند و این هیئتها از بازوان قدرتمند هیئت استان محسوب میشوند.
وی با اشاره به وضعیت داوری و مربیگری هیئت بدنسازی و پرورش اندام استانهمدان گفت: هیئت بدنسازی و پرورش اندام همدان در امر مربیگری و داوری هیچگونه مشکلی ندارد و بیش از هزار مربی و ۱۵۰ داور در این رشته در همدان فعالیت میکنند.
رئیس هیئت بدنسازی و پرورش اندام استانهمدان افزود: هیئت بدنسازی و پرورش اندام همدان در رشتههای پرورش، پاورلیفتینگ، مچ اندازی و قویترین مردان در کشور جایگاه خوبی دارد و استانهمدان از استانهای صاحبنام در این رشته است.
تا پای مرگ رفتم و برگشتم
سید عرفان ناصرالدینی یکی از جوانان علاقهمند به رشته بدنسازی در رابطه با استفاده از مکملهای غیرمجاز اظهار داشت: اکثراً جوانان و نوجوانان هم سن و سال من علاقه بسیار زیادی به رشته بدنسازی و پرورش اندام دارند و میخواهند خیلی زود بدن خود را بسازند و اندامی زیبا و عضلانی داشته باشند، من هم با همین وسوسه وارد این رشته شدم.
وی افزود: ۲۰ روز بود که در یکی از باشگاههای بدنسازی و پرورش اندام همدان فعالیت میکردم که با افرادی آشنا شدم که با وعده و عید فروش داروها و مکملهای بدنسازی با بنده طرح دوستی و رفاقت ریختند و ضمانت کردند که پس از مدت کمی از این داروها بهترین بدن را خواهم ساخت من هم وسوسه شدم و این مکملها را از آنها خریدم.
این ورزشکار بابیان اینکه آمپولهایی به بدن خود تزریق کردم، گفت: بعد از استفاده از آمپول ها، عضلات من شروع به باد کردن کرد و پس از مدتی تبدیل به چربی شد که سپس مجبور شدم به بیمارستان برای درمان مراجعه کردم.
ناصرالدینی خاطرنشان کرد: دکتر پس از معاینه به من گفت در چنین شرایطی از هر ۱۰۰ نفر تنها یک نفر شانس زنده ماندن و صدمه نرسیدن به کبد را پیدا میکند که خوشبختانه من آنیک نفر بودم که کبدم هیچ آسیبی ندیده بود اما تا ۸ ماه تحت نظارت بودم و در این مدت بیش از دو میلیون تومان هزینه کردم.
وی با توصیه به کسانی که میخواهند بدنسازی کار کنند، بیان کرد: تمام تبلیغاتی که درباره مکملها و دارو و آمپولهای غیرمجاز میشود دروغ است و فریب هیچکدام از اینها را نباید خورد، جوانان باید بهطور طبیعی اقدام به ورزش کنند و بهجای مکملها از مواد طبیعی که دارای پروتئین و ویتامین هستند برای نیازهای بدن خود استفاده کنند.
این ورزشکار عنوان کرد: مسئولان نیز نظارت خود را به باشگاه افزایش دهند. در بعضی از باشگاهها بهطور علنی مکمل میفروشند و حتی در خود باشگاه آمپول تزریق میکنند و دراینبین سلامتی جوانان در معرض خطر قرار دارد.
از اصلیترین عوارض مکملها، اثرات نامطلوب بر روی سیستم جنسی فرد است
در همین زمینه رئیس هیئت پزشکی ورزشی همدان در گفتگو با خبرنگار مهر اظهار داشت: از اصلیترین عوارض مکملها، اثرات نامطلوب بر روی سیستم جنسی فرد است که استفاده از مکملها بهصورت خودسرانه و نادرست بهخصوص در ترکیبی با دارو میتواند مضر و در مواردی باعث مرگ مصرفکننده شود.
رشید حیدری مقدم افزود: استفاده از هورمونهای استروئیدی بخصوص در خانمها باعث ریزش موی سر، عضلانی شدن بیشازحد و بهصورت مردانه، پرمویی، اختلال سیستم باروری، بم شدن صدا میشود .
وی عنوان کرد: استفاده از این داروها در مردان هم باوجوداینکه این مواد مشتقات تستوسترون هستند، به خاطر سرکوب سیستم ترشح هورمون مردانه درونی،عقیمی و بیماری پروستات میشود و علاوه بر این عوارض کبدی مثل سرطانهای کبد و عوارض روانی شدید این داروها تا سالها بعد بیمار را آزار خواهد داد.
وی در پاسخ به خبرنگار مهر درباره نظارت بر باشگاههای بدنسازی استانهمدان گفت: با توجه به افزایش روزافزون باشگاههای بدنسازی لزوم توجه بیشتر و نظارت بر کار این باشگاهها نیز افزایش پیداکرده و بازرسان بهطور منظم و نامحسوس بر این باشگاهها نظارت میکنند.
حیدری مقدم با هشدار به مصرف خودسرانه پروتئین در باشگاههای بدنسازی عنوان کرد: مصرف بیشازحد و خودسرانه پودر پروتئین در باشگاههای ورزشی، باعث بیماریهای مزمن مانند فشارخون و آسیب به کلیه میشود و ممکن است فرد مصرفکننده دچار نارسایی کلیه و یا اینکه برای همیشه کلیههای خود را از دست بدهد.
در پایان این گزارش گفتنی است با توجه به اینکه تب استفاده از مکملهای ورزشی بهشدت افزایش پیداکرده و باندهای مختلف به دنبال کسب منفعت از این بازار بزرگ هستند که علاقهمندان بسیار زیادی هم دارد باید مسئولان بهشدت با فروش مکملهای ورزشی غیرقانونی در باشگاههای بدنسازی برخورد کنند تا شاهد اتفاقات تلخ برای نوجوانان و جوانان نباشیم.
همچنین باید فرهنگسازی لازم و اطلاعرسانی دقیق در باشگاههای بدنسازی برای ورزشکاران صورت بگیرد تا فریب تبلیغات رنگارنگ سودجویان را نخورد و خانوادهها نیز باید در این زمینه اطلاعات لازم را کسب کنند .
نظر شما