به گزارش خبرگزاری مهر به نقل از پایگاه اطلاع رسانی محیط زیست (پام)، ضیاء الدین شعاعی مدیر ستاد ملی مقابله با پدیده گرد و غبار در جلسه کمیته راهبردی مقابله با گرد و غبار با اشاره به اهمیت مقابله با کانون های خارجی پدیده گرد و غبار در کشور، گفت: به دلیل عدم شکل گیری همکاری های مطلوب میان کشورهای منطقه در این حوزه به سمت استفاده از زیرساخت های سازمان ملل برای گسترش همکاری ها در این زمینه رفتیم و در منطقه نیز با عراق و سوریه اقداماتی را آغاز کردیم.
وی هدف از این اقدام ها را به اشتراک گذاشتن توان تخصصی و تجربه ای سازمان جنگل ها، مراتع و آبخیزداری و ۷۰ سال فعالیت ایران در موضوع بیابان زدایی و همچنین بهره مندی از تجارب و دانش سایر کشورها در این زمینه اعلام کرد و افزود: سال ها بود موضوع همکاری پایلوت در عراق برای مقابله با گرد و غبار را پیگیری می کردیم که بنا به دلایل مختلف این اقدام اجرایی نشده بود اما از سال ۱۳۹۲ و پس از سفر معصومه ابتکار به عراق، این موضوع با جدیت بیشتری دنبال شد و نهایتا با واگذاری ۲۰۰ هکتار زمین برای انجام این اقدام پایلوت در شمال غرب کربلا پس از مصوبه دولت این کشور، ایجاد مرکز توان افزایی مقابله با گرد و غبار خدیجه کبری (س) در عراق را با همکاری ستاد عتبات عالیات در دستور کار قرار دادیم.
شعاعی با تاکید بر این موضوع که این مرکز، تحقیقاتی و آموزشی است، تصریح کرد: پژوهشکده محیط زیست برنامه ده ساله آموزشی برای توان افزایی کارشناسان عراقی در زمینه مقابله با گرد و غبار تهیه کرده است که پس از بحث و بررسی با حضور تمامی اعضای ستاد، جهت اجرا از سوی مرکز توان افزایی مقابله با گرد و غبار خدیجه کبری (س)، در دستور کار قرار می گیرد.
مدیر ستاد ملی مقابله با پدیده گرد و غبار ابراز امیدواری کرد: مرکز توان افزایی مقابله با گرد و غبار خدیجه کبری (س) در آینده نه چندان دور به مرکز توان افزایی منطقه ای تبدیل شود.
وی در خصوص بهره گیری از مالچ برای کنترل اراضی بیابانی و کانون های گرد و غبار نیز با اشاره به اینکه مالچ تنها گزینه در این خصوص نیست، گفت: مدیریت منابع آبی، نهال کاری، کنترل چرای دام و حفظ مراتع برخی دیگر از اقدام های مهم در این زمینه است که باید مورد توجه قرار گیرد.
شعاعی ضمن یادآوری محدودیت بهره گیری از مالچ در اراضی مشرف به زمین های کشاورزی و محیط های تالابی، خاطرنشان کرد: به رغم همه این محدودیت ها، زیرساخت ها، پرسش نامه ها، فرم قرارداد لازم برای تست مالچ های پیشنهادی تهیه شده است.
مدیر ستاد ملی مقابله با پدیده گرد و غبار اظهار کرد: در آغاز کار به دلیل پیچیدگی های این حوزه، هیچ مرجعی برای ارائه استاندارد در حوزه مالج نبود و به رغم طرح ادعاهای مختلف از سوی اشخاص حقیقی، شرکت های دانش بنیان و دانشگاه ها در این حوزه، تنها مصرف کننده آن سازمان جنگل ها، مراتع و آبخیزداری بود، بنابراین با تشکیل کارگروه مالچ سعی کردیم تا این حوزه را ساماندهی کنیم.
به گفته وی، صفر نکردن نفوذپذیری خاک، دوام لازم برای استقرار گیاه، عدم آلودگی و سمی بودن برخی از ویژگی های الزامی برای مالچ ها است.
شعاعی افزود: در صورت اینکه مالچ بودن مواد ارائه شده اثبات شده باشد، شش ماه زمان برای پاسخگویی در خصوص میزان اثربخشی مالچ ها نیاز است اما در غیر اینصورت مواد ارائه شده حتی اجازه تست در محیط های طبیعی و انسانی ندارند و باید تست مالچ بودن را در صحرا بدهند.
مدیر ستاد ملی مقابله با پدیده گرد و غبار تاکید کرد: نخستین اصل برای یک مالچ، نفوذ در خاک و ماسه است.
نظر شما