۸ آذر ۱۳۸۲، ۱۷:۴۶

به بهانه سالروز در گذشت سيد جمال الدين اسدآبادي

مردي از تبار آفتاب

مردي از تبار آفتاب

خبرگزاري مهر : سيد جمال الدين اسد آبادي مشهور به افغاني از مصلحين بزرگ اسلامي و يكي از سلسله جنبانان نهضت هاي اسلامي در يكصد سال اخير است .

 سيد جمال  الدين اسد آبادي عالم بزرگ اسلامي و احيا گر و مصلح در  شعبان 1254 ه ق (آبان 1217 ش ) در اسد آباد همدان ديده به جهان گشود .نام پدرش سيد صفدر و نام مادر وي سكينه بيگم  بود . وي تحصيلات خود را  از پنج سالگى در نزد پدر و مادر  آغاز كرد و مقدمات عربى را در  سالهاى اول تحصيل بخوبى فرا گرفت .سيد جمال الدين  در سال 1264 ه ق  به همراه پدر براي فراگيري علوم عالي تر به  قزوين رفت . سيد در آن  مكان علمي  ، بحث هاي مختلف حوزوي از جمله  ادبيات عرب ، منطق ، فقه و اصول را فراگرفت . وي در سال 1266 ق به تهران آمد و در مكتب درسي مجتهد وقت آقا سيد محمد صادق طباطبايى همدانى حاضر شد . سيد در سال 1266 ق  به قصد نجف اشرف رفت  ودر محضر علمي شيخ مرتضى انصارى  در آمد و به فراگيري سطح عالي فقه و اصول پرداخت. وى در 16 سالگى به  شهر بمبئى رفت و از آنجا به طرف ايالات مركزى هند حركت كرد .


سيد مدت دو سال با عالمان و روشنفكران آن  ديار به گفتگو نشست و مشكلات مسلمانان آن منطقه را از نزديك مورد مطالعه قرار داد .از اين زمان بود كه فعاليتهاى سياسى و اصلاحى سيد جمال الدين آغاز شد. او در اين برهه زماني در يافت كه  استعمارعامل همه بدختي هاي مسلمانان آن ديار است . وي  پس از آن  به قصد مكه و زيارت خانه خدا از هندوستان خارج شد. سپس تا اواخر 1275 ه ق  از مكه مسير مدينه ، اردن ، دمشق ، حمص ، حلب ، موصل ، بغداد و نجف را طى كرد و اوضاع تمامى شهرهاى مهم اسلامى را مورد بررسى قرار داد  و در نهايت خود را به  اسد آباد همدان رساند. اما با اوضاع نابسامانى كه در تهران با آنها روبرو شد ،  نتوانست در ايران توقف كند و به همين دليل تصميم گرفت كه  در هرات و كابل  سكني گزيند و در آن محل به تبليغ دين اسلام بپردازد .
تاليف و نشر كتاب تتمه البيان فى تاريخ الافغان ،  انتشار روزنامه شمس النهار،   تشكيل كابينه وزراء، راه اندازي نيروي نظامي  و ايجاد آموزش هاي نظامي و همچنين راه اندازي  برخي فعاليت هاي عام المنفعه از جمله كارهاي آن  عالم رباني در افغانستان
بود .او در سال 1285 ه ق به  مصر رفت و  در جامع الازهر با علماى بزرگ آن كشور ملاقات كرد ولي زمان حضور او در مصر ديري نپاييد و  حكم اخراج وى از سوى خديو مصر صادر شد و سيد روانه تركيه شد.  در تركيه نيز ابتدا او را مورد تفقد قرار دادند اما پس از چندي  وبه دليل  رشك ورزي  برخي از شيوخ آن كشور  ، سلطان عثمانى دستور اخراج او را از اين كشور صادر نمود . وى دو باره در سال 1287 ه ق وارد  مصر شد و ضمن ديداربا رئيس دولت مصر نظر آنان را بسوي انديشه هاي نوگاراينه خود جذب نمود و پس از آن مدتي در مصر اقامت گزيد. وي  پس اين دوره به مكه و هند رفت و ضمن ديدار با علماي اسلامي اين كشور ها به نقد و افشاگري خيانات استعمار غرب در كشور هاي اسلامي پرداخت .او در هند و در همين زمان كتاب "در رد طبيعيون و افكار متجددانه"  را به رشته تحرير در آورد .سيد  در سال 1300 هند به قصد كشور آمريكا از هند خارج شد اما بعدا از اين سفر  منصرف شد و لندن را براي حضور و تبليغ انديشه هاي اسلامي خود برگزيد . او   توانست در شهرهاي انگلستان و فرانسه  نشريات  " عروه الوثقى" و "ضياء الخائفين "   را منتشر سازد و با برخي از رجال سياسي و علمي اين كشورها  ديدار داشته باشد  . 
وى  پس از آن رهسپار  قطيف در جزيره العرب شد . در همين روزها بود كه اعتماد السلطنه و حاج سياح محلاتى از طرف ناصر الدين شاه  او را به تهران دعوت كردند . سيد  مدتي در تهران  در منزل حاج امين الضرب سكني گزيد اما پس از چندي دولتمردان ايراني تاب تحمل ديدار او را نداشتند و سيد از آنجا به مسكو نقل مكان كرد . وي  در آنجا هم  با رجال سياسى ، نظامى و مذهبى روسيه ديدار كرد و در  زمينه هاي عقب ماندگي مسلمانان آن ديار به تحقيق و جستجو پرداخت . وي پس از آن به در خواست ناصر الدين شاه براي با ر دوم وارد تهران شد . اما به دلايلي  نتوانست در آنجا هم سكني گزيند و در نيمه اول شعبان همان سال وارد بصره  شد. از آنجا بود كه نامه بسيار مهم خود را به آيت الله ميرزاي شيرازى نوشت . آنگاه از عراق به سوى لندن حركت كرد و در آنجا با شدت بيشترى ،  خطر استبداد داخلى و استعمار خارجى را بر ملل مشرق زمين توضيح داد. دراين هنگام بود كه دست به انتشار نامه هاي خود به سران كشور اسلامي زد و آنان را به ايستادگي در برابر استعمار انگلستان و اتحاد و يكپارچگي فراخواند . او در همين زمان دست به تشكيل جبهه متحد اسلامى در مقابل استعمار غرب بريتانيا زد . سرانجام آن عالم رباني پس از عمري مجاهدت و تلاش در جهت اصلاح امت اسلامي و احياي انديشه اتحاد دنياي اسلام در پنجم شوال سال 1314 ه ق  ،  به دست  سلطان عبدالحميد عثماني  مسموم شد و  به شهادت رسيد . پيكر  پاك سيد  ،  در قبرستان شيخ لر مزارى  در شهر بندرى استانبول به خاك سپرده شد.
تتمه البيان فى تاريخ الافغان ،  القضا و القدر،  اسلام و علم ،  نيجريه يا ناتوراليسم ،  الوحده الاسلاميه و  الواردات فى سر التجليات  از جمله آثار مهم قلمي اوست . او شعر نيز مي سرود و به نام افغاني تخلص مي كرد .  

کد خبر 40412

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha