۱۵ مرداد ۱۳۹۶، ۱۵:۲۴

کشف شمشیر از سنگ لاجورد و مهره های عقیق در تخت جمشید

کشف شمشیر از سنگ لاجورد و مهره های عقیق در تخت جمشید

سرپرست فصل سوم کاوش آبراهه های تخت جمشید از شناسایی آبراهی جدید و آثاری چون دسته تزیینی شمشیر از سنگ لاجورد، قطعه هایی از آجرهای لعاب دار، مهره سنگی عقیق و ... خبر داد.

به گزارش خبرگزاری مهر به نقل از روابط عمومی پژوهشگاه میراث فرهنگی و گردشگری، احمد علی اسدی در رابطه با شناسایی آبراهی جدید که به سمت جنوب و احتمالا به سمت کاخ موسوم به اچ امتداد دارد گفت: بررسی این آبراه به درک بهتر وضعیت کاخ اچ در دوره هخامنشی کمک خواهد کرد.

این باستان شناس در توضیح فصل سوم کاوش آبراهه های تخت جمشید گفت: در این فصل دو بخش از آبراهه ها شامل بخشی از آبراهه ها در زیر حیاط جنوبی کاخ تچر و بخشی نیز در شمال خاوری تختگاه و در حاشیه بنای موسوم به دروازه ناتمام در حال کاوش است.

او با اشاره به کاوش درآبراه حیاط جنوبی کاخ تچر با جهتی خاوری – باختری، در آخرین روزهای  فصل دوم در سال ۱۳۹۳  گفت: در آن زمان دریچه مسدود شده ای در سمت شمال شرقی حیاط تچر شناسایی شد که در دوره هخامنشی برای تخلیه آب های سطحی حیاط مورد استفاده بود، در این فصل،کاوش از فاصله حدود نیم متری غربی دریچه  مذکور آغاز و به سمت غرب تختگاه ادامه یافت.

اسدی با اشاره به مشخص شدن جزییات و نکات جدیدی با ادامه کار در این آبراه گفت:  این جزییات به ویژه در شناخت بهتر کارکرد و وضع  ظاهری حیاط تچر در دوره هخامنشی و روند تحولاتی که پس از دوره هخامنشی در این محل رخ می دهد، دارای اهمیت قابل ملاحظه ای است.

به گفته این باستان شناس، آبراه دیگری که مورد کاوش قرار گرفته است در شمال خاوری بنای موسوم به دروازه ناتمام قرار دارد.

اسدی اظهار داشت: این آبراه از سمت جنوب به زیر کاخ صد ستون امتداد دارد ولی از سمت شمال امتداد آن مشخص نیست. ویژگی این آبراه ارتفاع زیاد نزدیک به هشت متری آن است که تماما در صخره های کوه کنده شده  است.

او گفت: اگر امتداد شمالی این آبراه به شمال دیوار تختگاه برسد، اهمیت بسیار زیادی در شناسایی یک چرخش آب در زیر تختگاه تخت جمشید خواهد داشت و در شناسایی منظر هخامنشی اطراف تختگاه تخت جمشید دلایل مستندی را به دست خواهد داد.

وی  از یافته های شاخص آبراه تچر  به تعداد زیادی از قطعه سنگهای کوچک و بزرگ نقش برجسته دار شامل خدمه هایی در پلکان های کاخ تچر و هدیش  اشاره کرد و گفت:  نقش چهار خدمه در دو سوی یکی از قطعه سنگ ها دیده می شود.

اسدی از دیگر اشیا به دست آمده به چند قطعه سنگ با نوشته های میخی (بابلی) ، دسته  تزیینی  شمشیر از سنگ لاجورد، قطعه هایی از آجرهای لعاب دار ، سنگ های تراش خورده کنگره دار مربوط به پلکان های اطراف حیاط ، تعداد چهارده مهره سنگی عقیق  تزیینی و اشیاء دیگری مربوط به دوره هخامنشی اشاره کرد.

اسدی در ادامه به ایجاد کارگاهی دیگر در حاشیه دیوار جنوبی تختگاه تخت جمشید اشاره کرد و گفت: این کارگاه با هدف شناسایی امتداد آبراهی که فصل یکم کاوش در این محل شناسایی شده بود، ایجاد شده است.

به گفته این باستان شناس، با کاوش در این محل، بخش دیگری از دیوار تختگاه تخت جمشید که با خاک کاوش های آغازین این محل پوشیده شده بود آشکار  شده است

او هدف دیگر این کارگاه را ایجاد یک مسیر بازدید برای سنگ نوشته  دیوار جنوبی داریوش بزرگ اعلام کرد و افزود: به دلیل نبود مسیری مناسب برای بازدید از اثر، آگاهی چندانی از آن در اختیار بازدید کنندگان تخت جمشید قرار نمی گیرد
کاوش فصل سوم آبراهه های تخت جمشید براساس مجوز رییس پژوهشگاه میراث فرهنگی و گردشگری در حال انجام است.

کد خبر 4051507

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha