به گزارش خبرنگار سیاسی مهر، مهدی سنایی مدیر گروه مطالعات روسیه و شرق آسیا در دانشگاه تهران در میزگرد "فرصت ها و محدودیت های روابط ایران و روسیه" که عصر دیروز در مرکز بررسی های استراتژیک ریاست جمهوری برگزار شد، به دیدگاه های مختلف در ایران، در خصوص برخورد با روسیه اشاره کرد و گفت: عده ای معتقدند روسیه تنها از برگ ایران استفاده می کند و متحد استراتژیک ایران نیست.
وی گفت: ما متاسفانه گزینه رابطه با روسیه را در مقابل رابطه با اروپا قرار می دهیم در حالیکه باید از این دایره خارج شویم و عملگرایانه تر با روابط برخورد کنیم.
سنایی با بیان اینکه مهمترین اشتراک نظر ایران و روسیه در سطح بین الملل مخالفت با یکجانبه گرایی آمریکا است، افزود: هر چند بعد از فروپاشی شوروی، روسها در چند سال اول در سیاست نگاه به شرق تند حرکت کردند و برای مدتی این سیاست بر مسکو حاکم شد، اما با روی کار آمدن پوتین صفحه شطرنج سیاست در روسیه تغییر کرد و روسیه به اقداماتی دست زد که استحکام نسبی سیاسی واجتماعی و اقتصادی به همراه داشت.
رئیس موسسه "ایراس" ( مرکز مطالعات آسیای میانه و قفقاز ) با اشاره به اینکه در سال های اخیر روسیه به صادر کننده بزرگ انرژی تبدیل شده است گفت: استفاده از انرژی به عنوان اهرم فشار اروپا را نگران کرده و روسیه فعلی را به کشوری با قدرت عرض اندام تبدیل نموده است.
این استاد دانشگاه تاکید کرد: برغم دوستی ایران و روسیه، روابط دو کشور در حوزه نفت وگاز می تواند رقابت آمیز باشد.
وی با اشاره به تلاش مسکو برای گسترش روابط با جهان اسلام، عضویت به عنوان ناظر در سازمان کنفرانس اسلامی و استقبال از پیروزی حماس و دعوت از سران این گروه به مسکو را در این راستا برشمرد و گفت: در این سیاست ایران باید به عنوان کشور مهم جهان اسلام جایگاه مهمی داشته باشد .
سنایی با اشاره به اشتراکات دو طرف ایران و روسیه و امکانات گسترش حجم روابط دو میلیارد دلاری، روابط تجاری تهران مسکو را تاسف بار خواند و گفت: روابط اقتصادی اسرائیل با روسیه 4 برابر و حجم روابط ترکیه با روسیه 7 برابر این مقدار است.
وی با بیان اینکه روسیه برای گسترش روابط دو جانبه با ایران هیچ مانعی بر سر راه تهران قرار نداده است، گفت: ایران در برقراری ارتباط با روسیه صرفا به منافع بین المللی می اندیشد در حالیکه مسکو در پی افزایش روابط دوجانبه است و از ورود روابط دوجانبه به مباحث بین المللی خودداری می کند.
این تحلیلگر مسائل بین الملل در این راستا به مخالفت روسیه با عضویت ایران در سازمان شانگهای اشاره کرد و گفت: مسکو نمی خواهد مشکلات ایران درعرصه بین الملل به سازمان شانگهای منتقل شود.
فروش یک هفته یک فروشگاه ترکیه ای در مسکو برابر کل صادرات سالانه ایران به روسیه است |
این استاد دانشگاه تصریح کرد: اینکه توقع داشته باشیم روسیه در شورای امنیت از ما حمایت کند توقع به جایی نیست ، دفاع روسیه از ایران نیز به دلیل افزایش نیروی مقاومتش در جهان و بی اعتمادی این کشور به آمریکاست .
وی افزود : مسکو احتمال می دهد گام بعدی آمریکا بعد از ایران خود روسیه باشد.
این تحلیلگر مسائل بین الملل معتقد است روسیه در نهایت با قطعنامه مورد نظر غرب کنار خواهد آمد و اگر فشارها افزایش یابد حتی راه اندازی نیروگاه بوشهر نیز در ابهام خواهد بود.
نظر شما