به گزارش خبرنگار مهر ، ، دراین دفتر ، حال و هواى دفاع مقدس مشهودتر است و مى توان آن را در زمره ادبیات پایدارى به حساب آورد .
با مرورى گذرا بر ادبیات پایدارى و نگاهى به آنچه که تا به امروز در حوزه شعر، خلق شده ، مى توان گفت که قالب " رباعى " در دوران پس از انقلاب و دفاع مقدس، توانست دوباره احیا شود، از فرم و زبانى مهجور و بعضا نخ نما خارج گردد و دوباره در خدمت شاعر امروز قرار بگیرد.
مفاهیم عمیق و قابل توجهى که توانست در رباعى هاى شاعران جنگ و انقلاب اسلامى منعکس شود ، شورى دیگرباره در زمزمه و زبان اهالى شعر ایجاد کرد . قیصر امین پور، علی رضا قزوه ، حسن حسینى ، محمدرضا عبدالملکیان و تعدادى دیگر از شاعران نام آشناى امروز و کسانى که حرفى براى گفتن داشتند ، بهره مناسبى از رباعى گرفتند و به سهولت ، حرفهاى خود را در این قالب بیان کردند.
محمد رضا سهرابی نژاد که اعتقاد دارد " رباعی سرایی " در ادبیات ما به سایه رفته است ، دفتر شعر " این همه باران" را از سه فصل مجزا تشکیل داده که عبارتند از: از آفتاب، رقص رهایى و از صاعقه تا باران .
نکته اى که بیش از هر موضوع دیگرى ، ذهن مخاطب دفتر را متوجه خود مى سازد، زنده کردن حال و هواى مقاومت و خاطرات تلخ و شیرین آن روزهاست. در رباعى صفحه 64 کتاب ، صریحا خود شاعر مورد عتاب و خطاب قرار مى گیرد و از خود مى خواهد که از دایره شعار و الفاظ بیرون آمده و به رزمندگان بپیوندد :
به دست شحنه هاى نسل قابیل
به خون غلتند فرزندان هابیل
تو هم شاعر! تفنگى گیر و کم گو
مفاعیلن مفاعیلن مفاعیل...!
انتشار و عرضه اشعار مربوط به زمان جنگ، بعد از جنگ مقوله اى است که جاى بحث زیادى دارد، اما حداقل این نکته را مى توان پذیرفت که حرفهاى تکرارى درباره آنچه که هشت سال تمام، کشور ما را با خود درگیر کرد، امروز نمى تواند لطف چندانى داشته باشد.
انتشار وسیع و گاه افراط آمیز آثار ضعیف درباره دفاع مقدس، بر ذهن و ذائقه مخاطبان، گاه آثارى سوء داشته است . باید پذیرفت که سرودن و نوشتن از دفاع مقدس چندان کار دشوارى نیست ، حتى آنهایى که جنگ را ندیده اند، امروز به آسانى مى توانند با دستیابى به اطلاعات مربوط به آن روزها، در آفرینش شعر، داستان یا... کوشش قابل توجهى داشته باشند و نتیجه آن مى شود که اگر این آثار در مجموعه اى گرد هم بیایند و نامى از پدیدآورندگان در میان نباشد، مخاطب گمان مى کند که همه آنها مربوط به یک یا حداکثر چند نفر است ، چرا که همه سعى کرده اند مانند یکدیگر حرف بزنند ، از یک زاویه ببینند و...
این همه باران داراى برجستگى هاى ویژه اى است و در برخى مواقع ، این برجستگى ها در سادگى زبان شاعر خود را نشان مى دهد اما با این همه ، از آفتى که در سطور قبلى گفته شد ، مصون نمانده است .
مقدمه اى که در آغاز کتاب آمده ، بسیار کلى است و از دیگر مسائلى است که گریبانگیر کتاب شده؛ مقدمه اى که مىتواند در سایر کتابهایى که در حوزه ادبیات پایدارى منتشر مى شود درج گردد ، پس مستقیما درباره اشعار این دفتر حرفى براى گفتن ندارد. امید که شاهد انتشار آثار دیگرى نیز از این شاعر باشیم.
این همه باران ، دفتر رباعى و دوبیتى محمدرضا سهرابى نژاد را دفتر فرهنگ مقاومت دانشگاه آزاد اسلامى منتشر کرده است .
نظر شما