به گزارش خبرنگار مهر، محسن شریفیان مؤلف کتاب و لوح فشرده «آموزش نیانبان» در ابتدای این مراسم که روز چهارشنبه ۲۲ شهریور در محل مؤسسه توسعه هنرهای معاصر برگزار شد، با اشاره به اهداف و انگیزههای خود برای انتشار این کتاب آموزشی بیان کرد: یکی از اهداف مهم زندگی هنری من، پرداختن به ساز نیانبان بود که در این سالها چه در کنسرتها و چه در آثار پژوهشیام تلاش کردم تا به سهم خود این ساز را به مخاطبان معرفی کنم و امروز بسیار خوشحالم که با حمایت انتشارات «ماهور» و همکاری و همیاری دوست خوبم بابک شهرکی موفق به تألیف و انتشار یک متد آموزشی درباره ساز نیانبان شدم.
روایت ممنوعیت از تدریس و انتشار اولین کتاب آموزشی نیانبان
چون من اجازه تدریس در بوشهر را ندارم و نهادهایی که ما را دوست ندارند، اجازه تأسیس آموزشگاه، ثبت مؤسسه و تدریس را به من نمیدهند، مجبور شدم تا در قالب یک کتاب آموزشی، کار را دنبال کنموی ادامه داد: ما در جهان بیش از ۱۳۰ گونه ساز نیانبان داریم که در این کتاب کوشش شده به آنها پرداخته شود؛ ضمن اینکه در این اثر تألیفی تلاش شده تا بر اساس جمعبندیهای موجود در متدهای آموزشی اروپایی و ایرانی، فضا به شکلی برای مخاطب معرفی و آموزش داده شود که بتواند با این ساز ارزشمند آشنایی بیشتری پیدا کند؛ این کتاب اولین کتاب آموزشی در زمینه ساز نیانبان است که میتواند مبنای خوبی برای شروع یک کار بزرگ باشد. ما هیچ کاری نکردیم، فقط به خودمان جرأت دادیم تا از خودمان فضایی را شروع کنیم و در این راه هم آمادهایم که همه ما را نقد کنند؛ البته اولین نقدی که خودم به این کتاب دارم، بر این مبنا است که چنین فضایی باید در ابتدا به صورت حضوری تدریس میشد اما چون من اجازه تدریس در بوشهر را ندارم و نهادهایی که ما را دوست ندارند، اجازه تأسیس آموزشگاه، ثبت مؤسسه و تدریس را به من نمیدهند، مجبور شدم تا در قالب یک کتاب آموزشی، کار را دنبال کنم.
شریفیان در ادامه تصریح کرد: شما مطمئن باشید که به زودی زمانی فرا خواهد رسید که علاقهمندان بسیار بیشتری ساز نیانبان را دنبال خواهند کرد و من همین جا از آقای موسوی به عنوان مدیر انتشارات ماهور، صمیمانه قدردانی میکنم که چنین فضایی را برای ما فراهم کردند.
در آرزوی تغییر اساسنامه خانه موسیقی
سرپرست گروه موسیقی لیان در بخش دیگری از صحبتهای خود گفت: همواره به عنوان یک هنرمند انتقاداتی به خانه موسیقی داشتم، اما امروز خوشحالم که مدیرعامل خانه موسیقی در مراسم رونمایی کتاب ما حضور پیدا کرده است. من امیدوارم این نهاد صنفی در ماههای آینده توجه بیشتری به موسیقی اقوام کند. البته قولهایی را از آقای نوربخش گرفتهام که برای تغییر اساسنامه خانه موسیقی و حضور پررنگتر موسیقی نواحی ایران در جریان فعالیتهای صنفی این نهاد، اتفاقاتی بیفتد که امیدوارم این موضوع هر چه سریعتر اجرایی شود.
وی در پایان صحبتهای خود از حضور گروه موسیقی «لیان» در فستیوال شانگهای برای اجرا در میان هنرمندان شرکتکننده کشورهای جاده ابریشم خبر داد.
شریفیان هنرمند قابل پیش بینی نیست
محمد موسوی مدیر انتشارات «ماهور» نیز در این نشست با ابراز خرسندی از انتشار کتاب و لوح فشرده «آموزش نیانبان» گفت: اصولاً محسن شریفیان ریتم تندی در کارهای خود دارد، به این معنی که دیروز نمونه کتاب را به من داد و امروز شاهد رونمایی آن هستیم. او انسان قابل پیشبینی نیست اما من بسیار خوشحالم که توانسته در این عرصه حضور جدی داشته باشد. به هر حال سازهای موسیقی اقوام رو به فراموشی است و این نکته بسیار ارزشمندی است که هنرمندانی چون محسن شریفیان در این کارها گامهای مؤثری را برمیدارند.
بابک شهرکی نوازنده و از همراهان همیشگی محسن شریفیان در آثار موسیقیاییاش که در کتاب و لوح فشرده «آموزش نیانبان» با او همکاری داشته است، در این نشست توضیح داد: حضور یک فضای آموزشی در زمینه ساز نیانبان، یکی از مهمترین مواردی در عرصه موسیقی ما بود که جای خالی آموزش آن بسیار حس میشود و جا دارد که پیرامون آن، کار بیشتری صورت گیرد. البته من جا دارد که در این نوع مراسم، یاد و خاطره زندهیاد محمود جهان را گرامی بدارم که در معرفی ساز نیانبان تلاش بسیار ارزشمندی داشت.
به ما میگفتند که «اینها خائنان موسیقی هستند»
وی ادامه داد: از وقتی با محسن شریفیان در زمینه این کتاب آموزشی نگاه جدیتری داشتیم، قضیه برای ما آکادمیکتر شد، به طوری که تکنیکها و روشهایی در این زمینه خلق شد که برای خودمان هم بسیار جذاب و زیبا بود. من خوب به خاطر دارم در زمانی که با محسن کار را آغاز کردیم، بسیاری از دوستان بوشهری ما را نفی میکردند و به ما میگفتند که «اینها خائنان موسیقی هستند». اما خوشبختانه مدتهای زیادی است که این رویه کمرنگ شده و ما شاهد ظهور و بروز فضای جدیدی در عرصه موسیقی نواحی بوشهر هستیم که برای ما بسیار ارزشمند است.
شهرکی گفت: ما برای اینکه میدانستیم بخش تألیف کتاب، کار بسیار مشکلی است، لازم بود خود را به عنوان یک شاگرد صفر کیلومتر فرض کنیم؛ بنابراین فضا را به گونهای طراحی کردیم که مباحث تئوری در بهترین و علمیترین شرایط ممکن به مخاطب ارائه شود. من حتی در این زمینه مجبور شدم که ساز نیانبان را یاد بگیرم و بسیار امیدوارم که جزئیات مندرج در کتاب بتواند مورد قبول پژوهشگران و هنرآموزان ساز نیانبان قرار گیرد. من امیدوارم منتقدان با مطالعه این کتاب، به ما رجوع کرده و مسائل خودشان را به ما گوشزد کنند.
وظیفه همه ما حمایت از هنرمندان موسیقی نواحی است
حمیدرضا نوربخش مدیرعامل خانه موسیقی نیز در این مراسم با بیان اینکه محسن شریفیان یکی از چهرههای شاخص موسیقی جنوب کشور است، تصریح کرد: محسن شریفیان در این سالها تلاش زیادی کرده که در یک قالب دلسوزانه و متعهد نسبت به موسیقی و فرهنگ بومیاش تلاشهای زیادی را انجام داده است و خوشبختانه در این راه به موفقیتهای بسیار خوبی دست پیدا کرد و این وظیفه همه ماست که او و تمامی هنرمندانی که در زمینه معرفی موسیقی اقوام ایرانی تلاش میکنند، حمایت کرده و کوشش آنها را پاس بداریم. موسیقی محسن شریفیان و گروه «لیان» خیلی طرفدار دارد و بنده در این دو سالی که به عنوان مدیر جشنواره موسیقی فجر حضور داشتم، از نزدیک شاهد بودم که اجراهای او، یکی از بهترین برنامههای جشنواره بوده است.
مدیر جشنواره موسیقی فجر ضمن تقدیر از انتشارات «ماهور» در تولید و انتشار آثار پژوهشی حوزه موسیقی عنوان کرد: محمد موسوی با یک نگاه صد درصد فرهنگی، کارهایی را انجام میدهد که بسیاری از انتشاراتیها از آن استقبال نمیکنند و باید خدا را شکر کرد که چنین ناشر فعالی در عرصه موسیقی وجود دارد و این کارها را با وجود دشواریهای کار موسیقی و نشر انجام میدهد.
وی افزود: یکی از مهمترین دغدغههای این سالهای من که شبانهروز به آن فکر میکنم، ماجرای کپیرایت است که واقعاً نمیدانم دیگر باید با این موضوع چگونه برخورد کنم. بنده امیدوارم در این چند ماهه کارهای مهمی در این زمینه اتفاق بیفتد؛ البته که بخش مهمی از ماجرای کپیرایت بر عهده مردم و آگاهی آنها در این زمینه است که باید شکل گستردهتری پیدا کند.
در حال رفع مشکلات هستیم
به عنوان مجری سیاستهای وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی، از هر فرصتی که برای حمایت از موسیقی نواحی ایران به دست میآید، استفاده خواهیم کرد، چرا که مأموریت و رسالت ما، حمایت از این گروههاستمحسن افضلی مدیرعامل مؤسسه توسعه هنرهای معاصر نیز در پایان این نشست گفت: به عنوان مجری سیاستهای وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی، از هر فرصتی که برای حمایت از موسیقی نواحی ایران به دست میآید، استفاده خواهیم کرد، چرا که مأموریت و رسالت ما، حمایت از این گروههاست. البته ما اهل سخنرانی و تبلیغات فراوان نیستیم و همکاری ما با نهادهای تندخوانی موسیقی، یک همکاری پشتپردهای است که بیشتر دوست داریم جنبه اجرایی و عملی پیدا کند. به هر حال ما در زمینه خدمترسانی به هنرمندان و ماجراهایی نظیر تأمین اجتماعی، جلسات متعددی را برگزار کردیم و در حال رفع مشکلات هستیم.
وی افزود: ما به عنوان خدمتگزار اهالی فرهنگ و هنر در هر بخشی که بضاعت داشته باشیم، در خدمت هنرمندان عزیز هستیم و امیدوارم شرایط به گونهای پیش آید که این حمایتها استمرار بیشتری داشته باشد.
لیانا شریفیان دختر محسن شریفیان نیز در پایان این مراسم در دقایقی کوتاه به اجرای یک قطعه موسیقیایی با ساز نیانبان پرداخت.
نظر شما