خبرگزاری مهر، گروه بین الملل- سمیه خمارباقی: سعد الحریری نخست وزیر لبنان چهارم نوامبر سال ۲۰۱۷ به طور غیرمنتظره ای استعفا کرد تا این کشور مجددا با بحران سیاسی دیگری روبرو شود.
طلال عتریسی درباره دلایل استعفای سعد الحریری نخست وزیر لبنان اظهار داشت: استعفای سعد الحریری در وهله نخست متوجه وی است زیرا او مجبور به استعفا شد. وی دو روز پیش از استعفا از اوضاع خوب و تفاهم در لبنان سخن می گفت و با هیئت ایرانی دیدار کرد. سعد الحریری از این دیدار راضی بود. سعودی ها حریری را مجبور به استعفا کردند و این امر در وهله نخست تاثیر بدی برای خود وی خواهد داشت چرا که وی به حیات سیاسی خود در لبنان پایان داد.
در وهله دوم، این استعفا متوجه میشل عون رئیس جمهوری لبنان است کسی که طی یک سال گذشته که از دوره ریاست جمهوری وی می گذرد حامی حزب الله و مقاومت بوده است. سعد الحریری و عربستان سعودی انتظار داشتند میشل عون پس از به عهده گرفتن ریاست جمهوری لبنان مواضع خود را در قبال حزب الله و مقاومت تغییر دهد. استعفای سعد الحریری نوعی خلأ سیاسی ایجاد می کند و میشل عون اکنون باید در جستجوی این باشد که چگونه با کابینه ای که رئیس آن استعفا کرده است تعامل کند.
نکته دیگر اینکه عربستان سعودی دریافت که سعد الحریری نمی تواند منافع ریاض را محقق کند. از سوی دیگر روابط لبنان با سوریه رو به بهبود بود و برخی وزرای لبنانی به سوریه سفر کرده بودند به عنوان مثال «جبران باسیل» وزیر امور خارجه لبنان با «ولید المعلم» همتای سوری خود دیدار کرد. در جریان این دیدارها درباره ضرورت بازگشت آوارگان سوری به سوریه صحبت شد. همچنین آزادسازی جرود عرسال از یوغ جبهه النصره خارج از مخیله سعودی ها و آمریکا بود و این واقعیتی بود که حزب الله آن را به ریاض و واشنگتن و حتی ارتش لبنان تحمیل کرد.
وی با بیان این مطلب افزود: عربستان سعودی احساس کرد که سعد الحریری نتوانست منافع ریاض را محقق کند و برعکس منافع طرف مقابل در حال پیشرفت است لذا این موضوع یکی از مهمترین دلایل وادار کردن سعد الحریری به استعفا بود.
طلال عتریسی درباره پیامدهای استعفای سعد الحریری در لبنان نیز گفت: در ابتدا باید ببینیم اوضاع واقعی سعد الحریری چه می شود پس از آن برخی احتمالات برای انتخاب نخست وزیر جدید مطرح است. ممکن است رایزنی هایی برای انتخاب نخست وزیر جدید مطرح شود یا زمان برگزاری انتخابات پارلمانی که براساس نتایج آن نخست وزیر انتخاب می شود زودتر برگزار شود.
استعفای سعد الحریری هرگز بر اوضاع امنیتی لبنان تاثیری نداشته است اما ممکن است در شرایط فعلی به خاطر توقف برخی پروژه ها یا نگرانی هایی که بابت مراودات تجاری وجود دارد، اوضاع اقتصادی تحت تاثیر قرار بگیرد. این موضوع تنها شامل حزب الله نیست بلکه تمامی لبنانی ها را در برمی گیرد.
وی درباره اینکه برخی تحلیلگران براین باور هستند استعفای سعد الحریری مرتبط با ایران است و هدف از آن فشار بر تهران است، گفت: به نظر من هدف، اعمال فشار بر ایران نیست زیرا سعد الحریری هم پیمان ایران نیست و این موضوع ارتباطی به ایران ندارد بلکه هدف، ایجاد خلأ در لبنان است. عربستان سعودی معتقد است با استعفای حریری، حزب الله و ایران را آشفته می کند اما ریاض در این رابطه اشتباه فکر می کند و این امر محقق نخواهد شد.
نظر شما