۱۲ آذر ۱۳۸۵، ۱۴:۳۸

دراظهارات موافقان و مخالفان تجمیع انتخابات مجلس و ریاست جمهوری عنوان شد:

تاکید مخالفان طرح بر مغایرت آن با اصول قانون اساسی / نگاه موافقان برای حل یک معظل نظام در اجرای اصل 110 قانون اساسی

تاکید مخالفان طرح بر مغایرت آن با اصول قانون اساسی / نگاه موافقان برای حل یک معظل نظام در اجرای اصل 110 قانون اساسی

نمایندگان مخالف و موافق مجلس شورای اسلامی در موافقت و مخالفت با طرح تجمیع انتخابات ریاست جمهوری مجلس به بیان دیدگاه های خود پرداختند.

به گزارش خبرنگار پارلمانی مهر، در صورت تصویب نهایی این طرح دو انتخابات مجلس و ریاست جمهوری که با یکدیگر یکسال تفاوت دارند، به صورت همزمان برگزار خواهد شد.

بر اساس این گزارش، محمدرضا میرتاج الدینی نماینده تبریز درباره این طرح اظهار داشت: این طرح مخالف اصول 63 و 68 و 114 قانون اساسی است ، بنابراین قابلیت طرح در مجلس را ندارد.

وی گفت: بر اساس اصل 63 قانون اساسی دوره نمایندگی مجلس شورای اسلامی چهار سال است و انتخابات هر دوره پیش از پایان دوره قبل برگزار می شود، بطوری که کشور در هیچ زمان بدون مجلس نباشد.

وی افزود: مطابق اصول قانون اساسی فقط در زمان جنگ و اشغال نظامی کشور به پیشنهاد رئیس جمهوری و تصویب سه چهارم از نمایندگان و تایید شورای نگهبان در نقاط اشغال شده کشور، انتخابات مجلس برگزار نمی شود و مجلس سابق به فعالیت خود ادامه می دهد.

نماینده تبریز گفت: اگر انتخابات مجلس هشتم با انتخابات ریاست جمهوری دوره دهم برگزار شود، باید مدت دوره هفتم مجلس یکسال تمدید شود که این خلاف قانون اساسی است.

همچنین علی احمدی نماینده ممسنی و عضو کمیسیون ملی و سیاست خارجی مجلس شورای اسلامی نیز با دادن اخطار قانون اساسی به هیات رئیسه مجلس افزود: براساس اصل 63 قانون اساسی دوره نمایندگی مجلس چهار سال است و بر اساس اصل 114 قانون اساسی، رئیس جمهوری برای مدت چهار سال انتخاب می شود.

وی خاطرنشان کرد: ارائه طرح همزمانی انتخابات ریاست جمهوری دوره دهم با انتخابات مجلس هشتم به معنای این است که یا دوره نمایندگی یکسال افزایش یابد و یا دوره ریاست جمهوری  یکسال افزایش یا کاهش پیدا کند که هر دو این دو طرح خلاف قانون اساسی است.

احمدی با اشاره به طرح تصویبی نمایندگان در مورد همزمانی انتخابات مجلس خبرگان رهبری و شوراهای کشور گفت: هم اکنون دوره مجلس خبرگان رهبری از هشت سال به 10 سال افزایش یافت تا انتخابات مجلس خبرگان رهبری با انتخابات ریاست جمهوی در دوره بعد همزمان شود.

وی افزود: برگزاری  سه انتخابات همزمان ریاست جمهوری، مجلس شورای اسلامی و مجلس خبرگان رهبری به مصلحت نظام نیست و مشخص نخواهد بود تا چه میزان عملیاتی است بنابراین قابلیت طرح به دلیل مخالفت با قانون اساسی، وجود ندارد .

در ادامه محمد رضا باهنر که ریاست جلسه را بر عهده داشت با اشاره به اینکه این اخطارها از نظر وی وارد است گفت: من اخطار را وارد می دانم ولی از مجلس در این مورد چون یک امر اتفاق افتاده است نظرخواهی می کنم.

در ادامه در مورد این اخطارها و وارد دانستن آن در مجلس رای گیری شد که نمایندگان با 49 رای موافق، 121 رای مخالف و 11 رای ممتنع ازمجموع 205 نماینده حاضر و 182 نماینده رای دهند این اخطار را وارد ندانستند لذا مجلس وارد بحث در خصوص این طرح شد.

عزت الله یوسفیان ملا نماینده آمل و عضو کمیسیون حقوقی و قضایی مجلس به عنوان طراح این طرح گفت: در حال حاضر انتخابات ریاست جمهوری و مجلس درحالی برگزار می شود که با شروع بکار مجلس معمولا حدود یکسال ازعمر دولت باقی مانده است.

وی افزود: در یکسال باقی مانده از عمر دولت معمولا نظارت مجلس بسیار کند می شود و یا تشکیل دولت جدید نیز معمولا گفته می شود دولت جدید است صبر کنید فرصت برنامه ریزی دهید.

یوسفیان خاطرنشان کرد: معمولا در سال سوم مجلس نیز نمایندگان در تکاپو و تمهید مقدمات انتخابات دوره بعدی مجلس شورای اسلامی هستند و به این صورت خلل و بعضا سو جریان نیز بر این روند حاکم می شود.

وی با اشاره به اینکه دو انتخابات مجلس خبرگان و شوراها قرار است با یکدیگر برگزار شود و این در حالی است که هیچ سنخیتی با هم ندارد گفت: برگزاری همزمان انتخابات مجلس و ریاست جمهوری به این معنا نیست که مجلس قصد افزایش دوره را دارد بلکه این مساله به عنوان یک معظل نظام در اجرای اصل 110 قانون اساسی ممکن است توسط مقام معظم رهبری یا مجمع تشخیص مصلحت نظام مورد بررسی قرار گیرد.

وی افزود: طراحان این طرح تلاش دارند با همزمانی این دو انتخابات تنش ها در کشور را کاهش دهند تا هر چه زودتر این موضوع خدمت مقام معظم رهبری و یا مجمع تشخیص مصلحت نظام برود و به عنوان یک معظل نظام مطرح شود.

در ادامه محمد رضا میرتاج الدینی نماینده تبریز و عضو کمیسیون فرهنگی مجلس در مخالفت با فوریت این طرح گفت: مردم نمایندگان خود در مجلس هفتم را برای مدت چهار سال انتخاب کرده اند و ما نمی توانیم این دوره را بدون رای مردم به 5 سال افزایش بدهیم.

وی افزود: اگر قرار است این اتفاق رخ دهد باید برای دوره هشتم مجلس باشد نه دوره هفتم.

میرتاج الدینی گفت: مساله تمدید مجلس یک موضوع ساده و آسان نیست و تنها قانونگذار اعلام کرده در زمان جنگ، اشغال کشور یا پیشنهاد رئیس جمهور یا رای دو سوم نمایندگان، تمدید دوره نمایندگی امکان پذیر است.

دراین لحظه نمایندگان شروع به اعتراض کردند که میرتاج الدینی خطاب به آنان گفت: عزیزان جو سازی نکنند بلکه حرف منطقی را بشنوند و مزایای طرح را سبک و سنگین کنند. وی گفت: مجلسی که همزمان با دولت و رئیس جمهور انتخاب شود خطر دارد چون احتمال از بین رفتن تفکیک قوا و کم رنگ شدن آن وجود دارد.

عضو کمیسیون فرهنگی افزود: وقتی دولت و مجلس هر دو کار را با هم شروع کنند امکان تسلط برکار آنها از بین می رود و تا 6 ماه وقت می خواهد که بر کارها تسلط یابند. وی گفت: ما یکسال فرصت داریم مساله به این مهمی را بررسی کنیم اجازه دهید طرح کارشناسی بررسی شود.

در ادامه رضا طلایی نیک نماینده بهار و کبودر آهنگ و عضو کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی درموافقت با این فوریت گفت: تقویم برگزاری انتخابات معمولا 6 ماه قبل از برگزاری انتخابات آماده می شود یعنی مجلس تا شهریور ماه سال آتی فرصت دارد در مورد برگزاری انتخابات مجلس تصمیم بگیرد.

وی افزود: برای رعایت مصلحت کشور و کاهش هزینه ها تجمیع انتخابات باید انجام شود . سیاست کلی نظام نیز تجمیع انتخابات است. وی گفت: انتخابات خبرگان رهبری و شوراهای اسلامی در 24 آذر ماه قراراست برگزار شود و این دو انتخابات برای همیشه تجمیع شد.

طلایی نیک خاطرنشان کرد: اگر می خواهیم سیاست تجمیع انتخابات را جلو ببریم، باید انتخابات مجلس و ریاست جمهوری با یکدیگر برگزار شوند. وی تاکید کرد: بر اساس این طرح یا دوره مجلس و یا دوره ریاست جمهوری برای یکسال افزایش می یابد و یا هر  دو دوره کاهش پِیدا می کند. طلایی گفت: طراحان طرح آگاه هستند که این طرح به مجمع تشخیص مصلحت نظام می رود.

بعد از اعلام رای گیری و رای 153 نماینده مجلس به این طرح تعدادی از نمایندگان به دلیل خوشحالی از رای به آن شروع به کف زدن کردند.

کد خبر 415648

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha