مهندس جعفر تشکری هاشمی در گفتگو با خبرنگار مهر ، با بیان اینکه نباید سازو کارهای شهر تهران را بر اساس خودرو طرح ریزی کنیم و برای سلامت و شادابی شهروندان باید یک زندگی شهری سالم را تنظیم کنیم گفت: متوسط پیاده روی در تهران بسیار پایین است، در طرح جامع حمل و نقل و ترافیک با پیش بینی باغ راه ها و یا معابر دوچرخه سواری سعی شده است الگوی ماشین محور شهر را تغییر دهیم.
وی با توجه به اجرا نشده طرح های دوچرخه سواری در سال های گذشته که با هزینه های بسیار بالا مورد اجرا قرار گرفته اند ولی بازدهی لازم را نداشته اند تاکید کرد: اگر پروژه ای در یک دوره بدون کار کارشناسی انجام شده است و به سرانجام نرسیده است دلیل بر ناکارآمدی این سیستم نیست. شهر الزاما مختص به ماشین و خودرو نیست و نمی توان کسانی که می خواهند پیاده روی و یا دوچرخه سواری کنند را محروم کنیم.
معاون حمل و نقل و ترافیک شهرداری تهران با اشاره به اینکه در معابر شرقی غربی تهران مشکل شیب نداریم و می توانیم از سیستم هایی مانند دوچرخه استفاده کنیم افزود: حق انتخاب باید برای گروه های مختلف مردم مهیا باشد تا با اجرای سیستم های اینچنینی تدریجا از یک رویکرد ماشین محور به یک رویکرد شهروند محور برسیم.
وی با بیان اینکه در طرح جامع امکان استفاده از دوچرخه با توجه به خطوط مترو ، پایانه های مسافربری ، سیستم های حمل و نقل عمومی و چگونگی استفاده از این امکانات در کنار دوچرخه مورد بررسی قرار خواهد گرفت ، گفت: در این طرح ضمن تعریف شبکه و معابر دوچرخه سواری امکان استفاده دوچرخه سواران از سیستم حمل و نقل عمومی در پایانه ها و ایستگاه های مترو مورد مطالعه قرار خواهد گرفت.
تشکری در پایان افزود: طرح جامع شهر تهران که در برگیرنده طرح جامع حمل و نقل و ترافیک نیز هست در حال حاضر در حال گذراندن بحث های کارشناسی است و حتما برای نتیجه گیری باید مراحل تکمیلی خود راطی کند.
نظر شما