خبرگزاری مهر- گروه استانها: دل پرآشوب زمین صبوریشان را محک زد، فارغ از اینکه مردمان دیار زاگرس تا ابد ایستاده و امتحانشان را سالها پیش پس دادهاند، سالهایی که در دوران دفاع مقدس درد از دست دادن نزدیکان را با تمام وجودشان حس کردند.
غم بیسرپناهی امروزشان اگر سخت است، سختتر از این را در سالهای دفاع مقدس و حماسهآفرینی در آن دوران به یاد دارند، سالهای پر از التهابی که «سرپناه» زیر بمباران هوایی گاه و بیگاه دشمن بعثی معنای خود را ازدستداده بود.
نالههای جانسوزشان برای از دست دادن عزیزان را اگر تاب نمیآوریم، زخمهای سنگینتری را از آن روزها در دل دارند، روزهایی که با دستان خودشان عزیزانشان را بیسر و خسته خاک میکردند، ولی همچنان سربلند و پر غرور مقابل دشمن متجاوز ایستادند.
بعد از تمام شدن جنگ هم جامه شادی را به تن کردند و شوق امید در دلهایشان ریشه دوانید، دل به دل هم دادند و دستبهدست یکدیگر و برای آباد کردن دیارشان همقسم شدند، آوارها را دوباره ساختند و زندگی رنگ تازهای گرفت.
امروز هم که تداعی لحظات تبوتاب دلآشوب زمین کابوس شبانه و رنج روزانهشان شده و درد و غمی بیپایان هرلحظه بر روح و جانشان آوار میشود، یقیناً زیر بار این رنج طاقتفرسا قد خم نخواهند کرد و میایستند و دوباره از نو شروع میکنند.
خاطرههای دفن شده را از زیر آوار برمیدارند و دوباره خاطره میسازند، نقش امید را بر درودیوار شهر غمزده میکشند و ترانه سربلندی را دوباره در گوش کودکانشان زمزمه میکنند تا آنها هم ایستادگی در روزهای سختی را مشق کنند.
لرزش زمین شاید طبیعیترین حادثه ممکنی است که در خیلی از کشورهای دنیا اتفاق میافتد، اما برای صدماتی که بشر میپذیرد، طبیعتاً راههایی برای کاهش دردها و رنجهایش میتوان یافت. آلام و پسلرزههای روحی و روانی زلزله تا مدتها دست از سر مردم زلزلهزده بر نخواهد داشت، اما قاعدتاً این حادثه نمیتواند جریان زندگی را مختل کند و شور زندگی باید همچنان برقرار بماند.
امدادها روحی و روانی نهادها و موسسات دولتی
در میان این اتفاقات بهرغم برخی ندانمکاریها مثل ارسال پیامک تأخیر پرداخت اقساط وام به زلزلهزدگان از سوی مؤسسات پولی و بانکی اما برخی نهادها مثل دانشگاه علوم پزشکی و بهزیستی به این مهم واقف بودند که باید امدادرسانی به زلزلهزدگان از دو بعد مادی و روانی برخوردار باشد و از همین رو تیمهای روانپزشکی به مناطق زلزلهزده اعزام و با روشهای درمانی خاص به زلزلهزدگان امدادرسانی شد.
به رغم برخی ندانم کاری ها مثل ارسال پیامک تاخیر پرداخت اقساط وام به زلزله زدگان از سوی موسسات پولی و بانکی اما برخی نهادها مثل دانشگاه علوم پزشکی و بهزیستی به این مهم واقف بودند که باید امداد رسانی از دو بعد مادی و روانی برخوردار باشد
برای مثال امید قادری مدیرکل بهزیستی استان کرمانشاه با فاصله اندکی پس از زلزله ۷.۳ ریشتری سرپل ذهاب از انجام مداخلات روانشناسی برای بیش از ۵ هزار نفر در این مناطق خبر داد و گفت: هرچه از حادثه زلزله دور میشویم مداخلات روانشناسی بسیار مهمتر جلوه میکند.
یا ابراهیم شکیبا معاون بهداشت دانشگاه علوم پزشکی کرمانشاه با اشاره به اعزام ۵۰ تیم روانشناسی دورهدیده به مناطق زلزلهزده اعلام میکند که تاکنون ۶ هزار نفر در منطقه غربالگری شدند و نتیجه برخی از این اقدامات بهبود شرایط روحی در مناطق زلزلهزده بوده است.
سیروس سلطان خواه از اهالی روستای جوان نیری سرپل ذهاب که یک دختر و برادرش را در جریان زلزله اخیر ازدستداده است، درباره شرایط روحی خود و خانوادهاش پسازاین ضایعه به خبرنگار مهر میگوید: بههرحال زندگی همچنان ادامه دارد و نمیتوان به خاطر آلام این اتفاق همهچیز را رها کرد.
وی میافزاید: ما امیدوار به لطف خدا و همچنین نهادهای خدمت رسان هستیم ضمن اینکه توجه و محبت مردم بزرگوار ایران در کاهش دردهای ناشی از زلزله بسیار مؤثر بوده و تسلی خاطر ما شده است.
اهمیت همدردی امدادگران برای پذیرش شرایط بحرانی
در زمینه تقویت روحیه و مواجهه روانی با زلزله یک روانشناس نیز در گفتگو با خبرنگار مهر، اظهار داشت: امید تنها مفهومی است که میتوان گفت در میان تمام اتفاقات بد همچون نور به تاریکی ذهن هر فردی میتابد و توان تازهای برای ادامه زندگی در تکتک افراد به وجود میآورد.
فریبا حسینی ادامه داد: امید در شرایط بحرانی نیز همین تعریف را دارد ولی اندکی پیچیدهتر است چراکه افراد با شرایط کاملاً پیشبینینشده و نگرانکنندهای روبرو میشوند، مثل اینکه ممکن است فردی از دست برود و بازماندگان دچار سوگ و درد شوند.
وی خاطرنشان کرد: اینکه افراد چقدر بتوانند در برابر مشکلات تاب بیاورند بخشی به ویژگیهای شخصیتی گذشته آنها برمیگردد. یعنی اگر از قبل افرادی صبور و متوکل بوده و سعی کردهاند در سختیها شکیبا باشند و در امور مختلف خداوند را طرف حساب خود بدانند و به او توکل کنند، الآن هم در شرایط خاص مثل بحران و بلایا میتوانند از ویژگیهای گذشته بهره ببرند.
در فرهنگ ایرانی مردمی باعاطفه، مهربان و حامی داریم که این موضوع عملا در شرایط بحرانی و بلایا ثابت شد و دلگرمی هایی که کمک های مردمی به افراد در بحران دارد، بسیار موثر است
به گفته این استاد دانشگاه، واقعیت این است که اتفاقات ناگوار، بلایا و بحرانها، زندگی را کاملاً تحت تأثیر قرار میدهد و افراد کمکرسان نباید به بحران زدگان امید واهی دهند. یکی از مهمترین مسائلی که بسیار کمک میکند تا افراد شرایط بحرانی را بپذیرند این است که امدادگران با آنها همدردی کنند و کنارشان باشند.
حسینی خاطرنشان کرد: در فرهنگ ایرانی مردمی باعاطفه، مهربان و حامی داریم و این موضوع عملاً در شرایط بحرانی و بلایا از جانب مردم ثابت شده است. همچنین دلگرمیهایی که کمکهای مردمی به افراد در بحران میدهد بسیار مؤثر است.
وی یادآور شد: ما در بحران میبینیم که مردم بدون هیچ قید و شرطی خودشان قدم پیش میگذارند و کمک میکنند و همین موضوع هم به افراد دلگرمی میدهد، محبت هدیه میکنند و در تلطیف آلام و کم کردن رنجها نقش تأثیرگذاری دارند.
زلزلهزدگان باید هرچه زودتر به شرایط معمول بازگردند
این روانشناس تصریح کرد: ویژگی دیگری که در این شرایط بسیار کمککننده میتواند باشد این است که سعی کنند هرچه زودتر به شرایط معمول گذشته برگردند و در حال حاضر یکی از بهترین راههای امیدبخشی به زلزلهزدگان این است که سامان یابند.
حسینی افزود: منازل باید بازسازی شود و مردم بتوانند با امیدواری و شرایطی که پس از بازسازی فراهم میشود هرچه زودتر به زندگی عادی برگردند، واقعیت این است که همیشه در بلایا و بحران، امنیت مردم مورد تهدید قرار میگیرد و فردی که از خانه، زندگی، وسایل و شرایط و انگارههای معمول زندگی دور میشود در واقع وضعیت بحرانی را لحظهبهلحظه تجربه میکند و امنیتش دچار تهدید میشود.
وی بیان داشت: بنابراین زلزلهزدگان باید هرچه سریعتر به بازسازی منازلشان بپردازند و درگیر کار و زندگی روزمره شوند و با این کار به آنها کمک مؤثری خواهیم کرد.
وعدههای بدون پشتوانه ریسمان امید را قطع میکند
این استاد دانشگاه تصریح کرد: مسئولان اکنون بیش از هرزمان دیگری از شعار دادن و وعدههای بدون پشتوانه باید بپرهیزند، چرا که مردم حساس هستند و با عملی نشدن وعدهها، ریسمانهای امیدشان را بهطور کامل از دست میدهند.
حسینی خاطرنشان کرد: امیدواری در سه بخش میتواند به بازگشت زلزلهزدگان به جریان عادی زندگی کمک کند که بخشی از این امیدواری به شخصیتهای فردی، بخشی به همدردیهای امدادرسانان و بخش دیگر به شعار ندادن مسئولان و کمک به بازسازی مربوط میشود.
در برابر مشیت الهی سرتعظیم فرومیآوریم
یک کارشناس دینی هم در این زمینه در گفتگو با خبرنگار مهر، اظهار داشت: همه باید تسلیم رضای الهی باشیم و در برابر آنچه مشیت و خواست خداوند است سر تعظیم فروآوریم.
مجتبی ملکی افزود: این مصائب قضا و قدر الهی و از نشانههای عظمت خداوند است، زلزله بر اثر تحولات درون زمین رخ می هد و جزو آفریدههای الهی است.
وی با بیان اینکه این زلزلهها گوشهای از زلزله آخرت است خاطرنشان کرد: همه باید به خداوند توکل کنیم، نه اینکه ناامید باشیم بلکه امیدوارانه به زندگی ادامه دهیم.
عضو جامعه مدرسین حوزه علمیه قم و نماینده سابق مردم کرمانشاه در مجلس خبرگان رهبری هم در گفتگو با مهر اظهار داشت: قطعاً حادثه زلزله کرمانشاه یک امتحان الهی بود که مردم غرب کشور و ایران از آن سربلند بیرون آمدند.
آیتالله حسن ممدوحی اظهار داشت: یکی از برکات این امتحان الهی تحکیم روابط اهل سنت و شیعه و اهل حق در منطقه بود که بسیاری از دشمنان ملت میخواستند آن را خدشهدار کنند اما مردم نشان دادند مسلمانان ایران همخون هستند.
وی افزود: قطعاً برکات پسازاین امتحان الهی به خاطر استقامت و ایستادگی مردم و تسلیم حکم خدا بودن بیشازپیش بر مردم نازل خواهد شد.
آیتالله ممدوحی تصریح کرد: قطعاً مردم ایران و کرمانشاه پس از تحمل مصائب زلزله نزد خدا مقربتر و عزیزتر خواهند بود.
به گزارش مهر، «قطعاً بعد از هر سختی، آسانی است» و این وعده صریح الهی است که به بشر نوید میدهد تا در مشقتهای زندگی صبوری پیشه کند و بارها در قرآن کریم از مردم خواسته شده تا ضمن صبوری در مصائب از خداوند متعال طلب یاری کنند و حتم بدانند که پشت سختیهای زندگی حکمت الهی نهفته است.
مردمان مقاوم و صبور و باغیرت «کرد» یکبار دیگر میایستند و دستبهدست یکدیگر شهر ویرانشده را سرپا میکنند، زندگی را در شریانهای شهر و روستا جاری میکنند و دیار استوار زاگرس تا ابد ایستاده را از نو میسازند.
نظر شما