به گزارش خبرنگار مهر، محمد شکرچی زاده پیش از ظهر سه شنبه در اولین کنفرانس ملی تاب آوری شریان های حیاتی و زیر ساخت های عمرانی اظهار کرد: ویژگی این کنفرانس پرداخت به شریان های حیاتی است تا راهکارهایی برای تاب آوری شهرها ارائه شود.
وی افزود: مفهوم تاب آوری در ادبیات مهندسی و شهری این است که شهر در مقابل تکان های وارد شده زلزله چه مقدار مقاوم است؟ قابلیت شهر به عنوان سیستم پایدار تا رسیدن به نقطه پایدار و مقاومت چقدر است؟
وی با اشاره به اینکه مقاوم سازی ساختمان ها و شریان های حیاتی باید قبل از وقوع زلزله انجام شود، گفت: زلزله تهران مانور بود که نشان دهد شهر چقد تاب آور است و چه واکنشی از خود نشان می دهد.
رئیس مرکز تحقیقات راه، مسکن و شهرسازی با طرح سئوال هایی در مورد مدیریت بحران در هنگام زلزله، عنوان کرد: اگر در وقوع زلزله شبکه گاز اتوماتیک قطع نشود و اگر دیوار روی علمک های گاز بریزد آیا آتش سوزی رخ می دهد؟ اگر در هنگام وقوع زلزله برق قطع شود آیا سیستم های مخابراتی می توانند چند ساعت بدون برق کار کنند؟ آیا آتش سوزی در کلان شهرها بعد از زلزله قابل مهار است؟
وی با اشاره به حادثه پلاسکو گفت: حادثه پلاسکو نشان داد امکانات آتش نشانی تهران نتوانست به درستی با آن مقابله کند.
معاون وزیر راه و شهرسازی بیان داشت: اگر بعد از زلزله کوه ریزش کند و راه ها بسته شود چه کنیم؟ اگر پل های اصلی منهدم شود جابجایی مصدومان چه خواهد شد؟ و این در حالی است که در زلزله کرمانشاه بیمارستان ها خراب شدند و امکان پذیرش بیماران را نداشتند، زلزله با بزرگی هفت ریشتر باعث شد بیمارستان ها امکان پذیرش نداشته باشند در چنین شرایطی برای مصدومان چه اتفاقی می افتد؟
وی پاسخ ندادن به این سئوالات را باعث افزایش آمار تلفات دانست و تصریح کرد: حجم بالای تماس ها در زلزله تهران ارتباط را مختل کرد و این در حالی بود که در زلزله بم ارتباطات قطع شده و آن زمان مسئولان فکر می کردند در جازموریان زلزله شده است.
شکرچی زاده افزود: باید راهکارهایی برای مسئولان مدیریت بحران ارائه شود زیرا شریان های حیاتی مسئولیتش بر عهده مدیران اجرایی است.
وی با اشاره به روش های مقابله با ریسک در مقابل وقوع زلزله گفت: کاهش ریسک یکی از روش های مقابله با ریسک در هنگام وقوع زلزله است که با مقاوم سازی صورت می گیرد، مقام سازی در زمان عادی از بازسازی بعد از زلزله بهتر انجام می شود.
وجود ۱۴۱ هزار بافت ناکارآمد در کشور
رئیس مرکز تحقیقات راه، مسکن و شهرسازی ادامه داد: در کشور ۱۴۱ هزار هکتار بافت فرسوده داریم که ۳۰ درصد جمعیت یعنی حدود ۲۰ میلیون نفر در این بافت های آسیب دیده زندگی می کنند.
وی با بیان اینکه باید در شرایط کنونی بازآفرینی بافت های فرسوده جدی گرفته شود، افزود: اما مقوله زلزله جدی گرفته نشده است به گونه ای که وجه معماری به مسئله تاب آوری و مقاوم سازی غلبه پیدا کرده است.
وی روش دیگری برای مقابله با ریسک وقوع زلزله را انتقال ریسک دانست و بیان داشت: از طریق بیمه می توان ریسک را انتقال داد به گونه ای که نهاد ملی یا فراملی هزینه ها را متقبل و ریسک را می پزیرند.
وی با اشاره به روش دیگر مقابله با ریسک وقوع زلزله، اظهار کرد: جلوگیری از افزایش ریسک یکی از روش های مقابله با ریسک در هنگام وقوع زلزله است و باید بر روی آیین نامه ها استاندارها کار می کردیم که آیا ساختمان ها با رعایت آیین نامه ۲۰۸۰۰ ساخته می شوند؟
شکرچی زاده ادامه داد: باید در هنگام وقوع زلزله ریسک را افزایش ندهیم و این در حالی است که دولت ها در ژاپن هنگام وقوع زلزله اقداماتی انجام می دهند که ریسک جدیدی ایجاد نشود.
وی گفت: مدیریت بحران بعد از زلزله وارد عمل می شود و اگر اقدامات مقابله با ریسک در هنگان وقوع زلزله انجام دهیم دیگر دنبال توزیع چادر و پتو در مدیریت بحران نخواهیم بود.
نامهندسی در کرمانشاه خسارت را افزایش داد
معاون وزیر راه و شهرسازی با اشاره به بازسازی پل سر ذهاب بعد از جنگ، گفت: مهندسان ما در زلزله کرمانشاه سرفکنده نیستند به گونه ای که ۶۵ درصد ساختمان ها سالم یا خسارت کمی دیدند.
شکرچی زاده عنوان کرد: در کرمانشاه آمار مقاوم سازی خانه های روستایی نسبت به متوسط کشوری ۳۰ درصد کمتر است.
وی بیان داشت: نامهندس کسی است ساختمان روی زمین باتلاقی می سازد که در کرمانشاه دیده شد و ساختمان پروانه سه طبقه دارد ولی هفت طبقه می سازند و این در حالی است که عدم آشنایی با اخلاق مهندسی حقوق افراد را پایمال می کند، نامهندسی در کرمانشاه چندین هزار برابر خسارت را افزایش داد.
تجهیز کرمان به شبکه های لرزه نگاری و شتاب نگاری ضروری است
رئیس مرکز تحقیقات راه، مسکن و شهرسازی با تاکید به اینکه آموزش و باز آموزی به مهندسان باید در دستور کار قرار گیرد، اظهار کرد: باید روی کیفیت مصالح کار کنیم و این در حالی است که کارخانه های سیمان و بتن نشانه استاندار دارند اما سیمان و بتن نامرغوب تولید کردند در ساختمان های کرمانشاه دیده شد و کارخانه ای که شرایط کیفیت استاندارد را ندارد باید بسته شود.
وی ادامه داد: باید از این زلزله ها بیاموزیم و بتن های نا مقاوم ساخته نشود و آزمایشگاه ها باید جدی تر گرفته شود و باید در نظامات اداری ساخت و ساز بازنگری کنیم.
شکرچی زاده با بیان اینکه در کشور ۱۴۰ شبکه لرزه نگاری و حدود هزار و ۱۰۰ دستگاه شتاب نگار وجود دارد، افزود: در ژاپن که یک چهارم ما وسعت دارد چهار هزار شبکه لرزه نگار و ۱۱ هزار دستگاه شتاب نگار دارد.
رئیس مرکز تحقیقات راه، مسکن و شهرسازی با اشاره به اینکه مجهز کردن استان کرمان به شبکه های لرزه نگاری و شتاب نگاری ضروری است، یادآور شد: شبکه های لرزه نگار و زلزله نگار در منطقه در هنگام وقوع زلزله مهیب سریع منطقه را شناسایی می کند و کار را برای امداد و نجات راحت می کند.
نظر شما