به گزارش خبرنگار مهر، سید عباس صالحی وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی صبح امروز شنبه ۲۳ دی ماه در آئین افتتاحیه نخستین اجلاس گفتگوهای فرهنگی آسیایی که در سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامی برگزار شده است، اظهارامیدواری کرد: دستاوردهای این اجلاس و کمیسیون های چندگانه آن در تقویت سهم مشترک مسائل و موضوعات موثر باشد و نتایج ارزشمندی در مسیر توسعه همکاری های دو جانبه و چند جانبه جوامع آسیایی به ارمغان آورد.
صالحی گفت: تجربه های تاریخی در روابط بین الملل نشان می دهد که هرگاه ارتباط میان ملت ها در بستری فرهنگی سامان یابد، پایدار، صلح آمیز و منشاء توسعه بوده است. چرا که رعایت ارتباط فرهنگی، اعتماد سازی و شکل گیری فهم مشترک است و هدف آن شکل دادن به همکاری و شراکتی است که برای همه طرف ها سودمند بوده و مولفه های آن بر تبادل استوار شده و به دنبال شکل دادن به معنا و مفهوم «ما» است.
وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی با تاکید بر لزوم شکل دادن به یک درک مشترک پیرامون مسائل مرتبط و تغییر از تک صدایی به گفتگو، مدارا و استقبال از ایده های مختلف را از سازوکارهای اصلی چندجانبه گرایی در عرصه تعاملات و ارتباطات فرهنگی برشمرد و یادآور شد: در گفتگوی فرهنگی یافتن اشتراکات و همپوشانی ها اولویت می یابد و تبادل فرهنگ ها اگر بر پایه گفتگو بنا شود، فضای مفاهمه و عمل مشترک بین جوامع را تسهیل می کند.
این عضو شورای عالی انقلاب فرهنگی توسعه بدون توجه به فرهنگ را ناکارآمد عنوان کرد و گفت: توسعه پایدار آسیا نیز نیازمند ایجاد فضای بهینه تعامل میان فرهنگی این قاره بر اساس مفهوم تنوع فرهنگی است.
وی با اشاره به اینکه انسان امروز از ظرفیت فرهنگ و گفتگوهای فرهنگی به عنوان یک راهکار موثر کمترین بهره را گرفته است، یادآور شد: سیطره سایه سنگین رفتار و افکار افراطی و خشونت طلبانه در مناطق مختلف جهان به علت فقدان روح گفتگو و تعامل فرهنگی به ویژه میان نخبگان است و شوربختانه، درگیری ها و منش افراطی و توام با خشونت است که سایه بر مناطقی افکنده که خود خاستگاه اصلی فرهنگ و گفتگو بوده است.
صالحی با تاکید بر اینکه گفتگوهای فرهنگی از استراتژیک ترین نوع گفتگوها میان جوامع و کشورها شناخته می شود، گفت: هرچند تفاوت های فرهنگی کشورها در تصمیم گیری های آنها نقش اساسی ایفا می کند، اما نباید به گونه ای شود که از مزیت های مشترکات فرهنگی جهانی غافل بمانیم و موجب عمیق تر شدن چالش های فراروی کشورها شویم.
وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی با بیان اینکه قاره متمدن آسیا در خود فرزانگانی همچون سعدی، حافظ، رودکی، مولانا، فردوسی، گاندی، نهرو، اقبال و صدها نامور دیگر را پرورش داده است، افزود: مفتخرم اعلام کنم که رویکرد دولت در عرصه مناسبات با دولت ها و ملت ها بر پایه گفتگو شکل گرفته است. این رویه هم در تعاملات سیاسی که شاهد اخیر آن موضوع برجام است و هم در ارتباطات و تعاملات فرهنگی با سایر جوامع به ویژه آسیا که از اولویت های اساسی در مناسبت های جمهوری اسلامی ایران به شمار می رود، دنبال می شود.
نظر شما