۲۷ دی ۱۳۹۶، ۱۴:۲۸

فیلم/گزارش مهر؛

یخ زدگی معابر تبریز در گرماگرم طرح های خدمات شهری

یخ زدگی معابر تبریز در گرماگرم طرح های خدمات شهری

تبریز – مردم تبریز در حالی برای دومین روز در هفته جاری از بارش برف مسرور شده اند که بروز برخی مشکلات رفت و آمد در سطح معابر و خیابان ها به دلیل لغزندگی کام بسیاری از آنها را تلخ کرده است.

خبرگزاری مهر – گروه استان ها - حسن عبدالهی: پس از مدت ها چشم به راهی از راه می رسد، یک صبح سرد زمستانی که بر خلاف عادت تمام سال هایی نه چندان دور، دیگر این روزها انتظارش را نداری، در تبریز، شهری که روزگاری زمستان هایش نه از زمستان که از میانه های پاییز خود را به رخ می کشید اما این سال ها بارش یکی دوباره برفی نیمه و نصفه در آن به آرزویی محال بدل شده است.

همه این دل تنگی ها برای دیدن یک روز برفی از نوع تبریزی کافی است تا روشن شدن چشمت به جمال سپید در و دیوار آپارتمان های نخراشیده و در هم تنیده سر ذوقت بیاورد، شال و کلاه کنی به یاد خاطره زمستان هایی که گوشه ذهنت گرد فراموشی گرفته اند و مهیا شوی برای شروع روزی پر از انرژی در سوز سرد اما دلنشین یک روز برفی در زمستان تبریز.

اما تصویر همان دم در خانه شروع ذوق زدگی ات می شود، خودروهای رنگ و وارنگی که در بستر سفید همان کوچه نیمه تنگ، تصویری ناموزون از جنس زندگی شهری را به نمایش گذاشته است، خودروهایی که هر کدام سر به سوی گذاشته اند و راکبان هم هر چقدر که تقلا می کنند، ناموفق هستند در سر به راه کردن مرکب هایشان.

به هر مکافاتی که هست خود را از آن کوچه و هیاهوی خودروی اش می رهانی به این امید که با ورود به خیابان اصلی کمی از این مشکلات برفی کاشته شود اما هر گوشه آسمان و زمین شهر در این روز زمستانی یک رنگ است، زمین خیابان ها و معابر سفید از رنگ برف و لغزندگی و آسمان هم سفید از جنس ابرهای اخموی سپید و همان تصویر تکراری دم در خانه، خودروهایی در هم لولیده و خیابان های به بن بست کشیده و عابرانی که در خیابان ها مات و متحیر و البته عصبی منتظر معجزه ای هستند برای رسیدن به کار و زندگی شان.

از این مانع هم که رد می شوی و خودت را به اتوبان پاسداران به عنوان یکی از شاهراه های ترافیکی تبریز می رسانی، می بینی حکایت همان است و البته پررنگ تر و این تصویر وقتی بیشتر با اعصاب و روانت بازی می کند که در همان حال که از سربالایی اوتوبان در جوار تفرجگاه و تله کابین عون ابن علی به پایین سر می خوری، بنری منقش به این وعده چشمت را می نوازد: «محلول پاشی به جای نمک پاشی» و در زیرش عنوان «معاونت خدمات شهری شهرداری تبریز» نقش بسته است.

امسال ۷۰ درصد معابر شهری تبریز به روش محلول پاشی یخ زدایی می شود

این همان طرحی است که از ماه ها قبل تبلیغات محیطی آن در سطح شهر تبریز به صورت گسترده ای صورت گرفت و البته در همان زمان نیز نقدهایی بر آن وارد بود که چه لزومی دارد یک معاونت شهرداری در مورد وظیفه ذاتی خود که مردم هیچ نقشی در آن ندارند، این چنین پرهیاهو بر طبل تبلیغ بکوبد اما اکنون تمام آن نقدها با نخستین بارش های زمستانی و البته آن هم نه آن چنان شدید مانند سال های پربرفی تبریز، تمام این نقدها را به دست فراموشی سپرده و این سووال را به اذهان متبادر می کند که چه شد نتیجه این همه هیاهو؟

تنها همین یک نقل قول از معاون شهرداری تبریز در امور خدمات شهری کافی است تا تناقض این وعده ها و واقعیت این روز خیابان های سطح شهر به وضوح نمایان شود، در حالی که به گفته برزگر جلالی، معاونت خدمات شهری شهرداری تبریز در این طرح برای نخستین بار با خرید دستگاه های مورد نیاز اقدام به تهیه محلول نمکی و استفاده از آن در سطح شهر کرده تا از پخش شدن بی اندازه نمک در سطح شهر پیشگیری شود.

وی در حالی از نتایج «خیلی خوب» این روش جدید و کاهش ۵۰ درصدی مصرف نمک خبر داده بود که بر اساس ادعای وی «سالانه بیش از ۵۰ هزار تن در سطح شهر تبریز نمک پاشی می شد و این به مثابه طوفان نمکی بود که خودمان ایجاد می کردیم و متاسفانه بیماری های ریوی و سرطان ریه در منطقه شمالغرب کشور بیشتر از متوسط کشور است که یکی از دلایل مهم آن همین نمک پاشی معابر شهری است» .

معاون خدمات شهری شهرداری تبریز همچنین گفته بود که امسال ۷۰ درصد معابر شهری تبریز به روش محلول پاشی یخ زدایی می شود و البته درصد نمک این محلول وابسته به میزان بارش برف و درجه سرما تعیین خواهد شد و سال آینده نیز در برنامه داریم یک محلول دیگر را به جای محلول نمک استفاده کنیم.

البته برزگر جلالی درخواست قابل تاملی از مردم نیز داشت مبنی بر آنکه خود اقدام به برف روبی درب منازل و مغازه هایشان کنند تا از استفاده بیشتر از نمک به عنوان عاملی مضر برای محیط زیست شهری جلوگیری شود، هر چند که به نظر می رسد طرح مورد نظر معاونت خدمات شهری شهرداری تبریز در همان گام اول اجرا با ایرادات فاحشی مواجه شده است چرا که با کمترین میزان بارش برف بسیاری از خیابان ها و معابر تبریز به سرسره هایی طویل و دراز بدل شده اند که کمترین نتیجه اش اتلاف هزینه و زمان شهروندان است.

یخ زدگی معابری که تردد عادی در آنها در بارش های زمستانی وعده داده شده بود

گمانه دیگری که مطرح می شود این است که شاید میزان نمک محلول مورد استفاده در این طرح از غلظت کافی برخوردار نبوده و نتیجه آن یخزدگی معابر شده است و این در حالی است که قائم مقام معاونت خدمات شهری شهرداری تبریز پیشتر از تجهیز مخازن یک میلیون و ۵۰۰ هزار لیتری محلول نمک در شهرداری های مناطق دهگانه با هدف آمادگی برای روزهای برفی خبر داده بود.

یوسف قوام لاله اجرای این طرح را عاملی مهم در کاهش زمان بازگشایی معابر هنگام بارش های شدید عنوان و تصریح کرده بود: با خرید چهار دستگاه محلول ساز دیگر برای مناطق شهرداری تبریز، عادی سازی تردد در دقایق اولیه بارش های زمستانی نقطه عطف خدماتی شهرداری تبریز در روزهای برفی امسال خواهد بود.

این وعده قائم مقام معاونت خدمات شهری شهرداری تبریز در حالی تناقض کامل با شرایط این روزها و ساعات برفی شهر دارد که وی مدعی شده بود: جایگزنی محلول پاشی به جای نمک پاشی دستی در سطح شهر تبریز یکی از گام های مهم شهرداری تبریز در خصوص کاهش اثرات سوء زیست محیطی و هزینه های ناشی از بازگشایی و عادی سازی معابر شهری پس از بارش های شدید است.

وی از بهره گیری از ۱۴ دستگاه نمک پاش مکانیزه در اتوبان ها و کنارگذرهای تبریز با هدف مقابله با انسداد و یخ زدایی مسیر در همان دقایق اولیه بارش نیز به عنوان یکی دیگر از تمهیدات شهرداری تبریز در زمستان امسال نام برده و گفته بود: ۲۴ دستگاه برف روب، ۱۴ دستگاه نمک پاش مکانیزه و هشت دستگاه گرایدر شهرداری تبریز در روزهای برفی تبریز آماده خدمات رسانی خواهند بود.

تجمیع این اظهار نظرها و قیاس آنها با شرایط واقع شده در سطح معابر و خیابان های تبریز، البته نه در کوچه ها و معابر فرعی که در مسیرهای پرتردد و شاهراه های ترافیکی این شهر به خوبی نشان می دهد که تمام تبلیغات و وعده های داده شده در اجرای طرح های زمستانی شهرداری دست کم تا لحظه نگارش این مطلب چیزی جز هیاهو برای هیج نبوده و کاهش شدید توان ناوگان های حمل و نقلی را نیز باید به موضوع یخزدگی معابر اضافه کرد تا متوجه شد که مردم تبریز در این روزهای برفی با چه مشکلات عدیده ای در خصوص ساده ترین خدمات شهری روبرو هستند.

البته چنین وضعیتی چندان هم غیرطبیعی نخواهد بود زمانی که بدانی شورای شهر و شهردار تبریز در روزهای اخیر بجای رسیدگی به امور شهری در جلسات آشکار و نهان خود به دنبال سهم خواهی ها و وزن کشی های سیاسی حتی در انتصابات مدیریتی هستند اما شاید بهانه ای برای چشم پوشی از همه این مشکلات هم وجود داشته باشد و آن هم نزول رحمت الهی در این روزهای سرد زمستانی است که دست کم بسیاری را نسبت به کاهش مشکلات آبی جدی در روزهای گرم پیش رو امیدوار می کند.

کد خبر 4202180

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha