دغدغه سازگاري با محيط دور از خانواده و نبود ضمانت لازم در جهت اسكان دانشجويان شهرستاني بويژه دختران در كنار تمامي مشكلات و كمبودهاي پيش روي هر دانشجوي ايراني يكي از معضلات امروز اين قشراست.
اين موضوع در مورد آن دسته از دانشجوياني كه از شهرهاي كوچكتر و يا گاهاً از روستاها به شهرهاي بزرگ و صنعتي نظير كلان شهر تهران مي آيند ، بسيار مشهود تر است ، افزايش آسيب هاي اجتماعي در شهرهاي بزرگ ، تنهايي و مشكلات مالي ، بي تجربگي اين دسته از دانشجويان در مقابله با افرادي كه با منظور و اهداف خاصي سر راه دختران دانشجو قرار مي گيرند ، همه و همه دست به دست هم مي دهند تا آنها را با مشكلاتي مواجه كنند كه در بسياري از مواقع به ترك تحصيل شان بينجامد .
از سوي ديگر مشاهده تفاوت شرايط وامكانالت رفاهي ميان شهرهاي بزرگ و ديگر شهرها و روستاهاي محروم علاوه بر ايجاد سرخوردگي در اين دانشجويان ، به نوعي افسردگي در آنها منجرشده و خواه ناخواه اين مشكلات روحي ورواني نوظهور آنها را از امكان تحصيلي مطلوب كه هدف اصلي اين مهاجرت است ، بازمي دارد.
گذشته از اين وضعيت به گونه اي است كه حتي در برخي موارد مشاهده مي شود برخي از دانشجويان شهرستاني بويژه دختران - كه از حساسيت بالاتري برخوردارند- به علت عدم تطابق با وضعيت موجود تمايلي به ادامه تحصيل نداشته و به مرور از طي دوره تحصيل خود بازمي مانند و البته نبايد از نظر دور داشت كه كمبود خوابگاه، تخصيص يك اتاق به بيش از ظرفيت استاندارد آن و وضعيت نابسامان حاكم بر خوابگاههاي دانشجويي تحمل چنين وضعيتي را براي دانشجويان شهرستاني دشوارتر كرده است.
دختران شهرستاني بيشتر فريب مي خورند
مريم . ر كه در ترم دوم رشته تئاتر درس مي خواند و از وضعيت خوابگاههاي دانشجويي دل پري دارد و مي گويد:" به رغم اينكه در شهر تهران درس مي خوانم و انواع امكانات رفاهي در اين شهر متمركز است اما خوابگاه دانشجويي شايد تنها جايي باشد كه كمترين بهره اي از اين ويژگي نبرده است.
وي مي افزايد:" تنها چيزي كه در خوابگاهها بويژه خوابگاه هاي دخترانه حكم فرماني مي كند، يكسري تعصبات بي مورد است كه نه تنها هيچ كمكي به ايجاد امنيت در اين مراكز نمي كند ، بلكه به دليل ايجاد جوي خشك و متحكم در برخي موارد موجب گمراه شدن جواناني مي شود كه به دليل ويژگي هاي استقلال طلبانه دوران جواني به طغيان و سركشي دست مي يازند.
فاطمه. م كه پدرش كشاورز است و از يكي از روستاهاي آذربايجان براي تحصيل به تهران آمده است ، نيز مي گويد : كمك تحصيلي دانشگاه كفاف هزينه هاي بالاي دانشگاه را نمي دهد و از طرفي به دليل وضعيت مالي نامناسب خانواده و نبود امنيت كافي نمي توانيم به خود اجازه دهيم كه در جايي مشغول به كار شويم .
يك دختر دانشجو كه نمي خواهد نامش را بگويد ، با اشاره به مشكلات روحي رواني دختران دانشجوي شهرستاني مي گويد : به نظر من آمدن دختران از نقاط محروم به تهران ، آن هم به شكل چشم و گوش بسته ، مسايل زيادي براي آنها پديد مي آورد ، از جمله خود من كه به خاطر تنهايي گول يك پسر را خوردم و افزون بر از دست دادن مقدار زيادي از هزينه تحصيلم ، شرمنده خود و خانواده شدم .
افسردگي دانشجويان دختر شهرستاني
يك روانشناس معتقد است : دختران شهرستاني كه براي ادامه تحصيل به شهرهاي بزرگ به خصوص تهران مي آيند در همه حال يك نوع اضطراب و استرس همراه آنان است و همين امر عاملي مي شود تا دختراني كه با رتبه هاي بالا راهي دانشگاه شده اند دچار افت تحصيلي شديد شوند .
دكتر حسين لطف آبادي مي گويد : جداي از اينكه تبديل محيط بسته و محدود شهرستان به يك محيط باز و شلوغ ، دختر شهرستاني را دچار يك سردرگرمي مي كند و يك نوع احساس كوچك شدن و حقارت در انها ايجاد مي كند ، اين امر باعث مي شود آنها پس از مدتي دچار افسردگي شديد شود .
وي مي افزايد : اكثر دختران شهرستاني از اوضاع و احوال و آنچه كه در شهر هاي بزرگ مي گذرد بي اطلاع هستند و يك ذهنيت تخيلي نسبت به شهرهاي بزرگ دارند و شهر هاي بزرگ را مكاني براي رسيدن به آرزوهاي دست نيافتني خود مي دانند و همين امر مي تواند سرآغاز آسيب پذيري آنان در مقابل انحرافات اجتماعي باشد .
وي با بيان اينكه در اكثر مواقع سادگي و بي آلايشي دختران شهرستاني باعث فريب خوردن آنها در محيط خوابگاه دانشگاه مي شود مي گويد : برخي دختران شهرستاني پس از جدا شدن از خانواده از لحاظ ايمان و عقايد مذهبي سست مي شوند چون فكر مي كنند براي زندگي در شهرهاي بزرگ و پذيريش در جمع ديگر دانشجويان بايد طرز فكر غربي داشته باشند.
لطف آبادي با اشاره به اينكه ناشناس بودن مي تواند زمينه رفتارهاي غلط بين دختران دانشجوي شهرستاني را بيشتركند ، مي گويد : برخي دختران دانشجوي شهرستاني فكر مي كنند ناشناس بودن آنان در شهر هاي بزرگ اين امكان و اجازه را به آنان مي دهد كه دست به هر كاري بزنند و در واقع از اين حربه براي آزادي بيشتر خود استفاده مي كنند .
وي معتقد است : برخي دختران دانشجو پس از مدتي كه با دختران شهري رابطه دوستي برقرار مي كنند به اين نتيجه مي رسند كه در طي اين سالها طرز فكر اشتباهي داشته اند ، بنابراين از همان روزهاي اول مي توان شاهد تغيير فاحشي در نوع رفتار، اخلاق ، طرز برخورد و حتي لباس پوشيدن آنها باشيم .
عضو هيات علمي دانشگاه شهيد بهشتي مي افزايد : دختر شهر ستاني براي اينكه به زندگي ساده گذشته خود برنگردد و همانند دختران شهري به يك زندگي ايده آل برسد ، سعي مي كند از همان ابتدا راه و روش دختران شهري را در پيش بگيرد و همين امر مي تواند زمينه ساز انحرافات اخلاقي و اجتماعي شود و در اينجا است كه خانواده ها بايد با توجه به دوري راه متوجه اين خطرات باشند .
ضرورت نظارت برخوابگاههاي دانشجويي
لطف آبادي با بيان اينكه عصر حاضر براي جوانان بسيار خطرناك است ، تاكيد مي كند : اصولا زندگي يك دختر شهرستاني در شهرهاي بزرگ با توجه به عصر حاضر بسيار خطر ناك است ، به همين دليل بايد سعي كنيم از طريق رسانه هاي جمعي و استفاه از مشاوران در دانشگاه و نظارت مسوولان بر خوابگاهها ، جوانان را به خصوص دختران شهرستاني را با خطرات و آسيب هاي اجتماعي كه ممكن است در شهر هاي بزرگ با آن مواجه شوند آگاه كنيم.
يك جامعه شناس نيز در اين زمينه معتقد است : ادامه تحصيل دور از محل تولد ضمن اينكه تحركات جمعيت جوان را به دنبال دارد و برخي نيازهاي آنان را برطرف مي كند، مي تواند مشكلات و چالش هايي را به جاي گذارد و اين پديده در جوامع رو به توسعه بسيار به چشم مي خورد .
دكتر محمدتقي شيخي مي افزايد : در شرايطي كه تفاوتهاي چشم گيري بين شيوه هاي زندگي، سطح زندگي و محيط اجتماعي جامعه شهري و روستايي وجود دارد ، بايد انتظار آسيب هاي اجتماعي دختران دانشجو را به دنبال مهاجرت و جابه جايي ها آنها داشته باشيم .
وي مي گويد : دختران شهرستاني و به طور كلي جوانان به دنبال پديده نو و روشهايي هستند كه آنها را بيشتر ارضا مي كند ، به همين دليل ممكن است با ورود به شهرهاي بزرگ تحت تاثير امكانات و رفتارهاي دختران شهري قرار بگيرند .
عضو هيات علمي دانشگاه الزهرا ادامه مي دهد : در صورتيكه نيازهاي اصولي دختران در خوابگاهها به لحاظ مادي و غير مادي پاسخ داده شود ، تا حد زيادي از انحرافات و آسيب پذيري آنان مي توان پيشگيري نمود در غير اينصورت و به ويژه در شرايط كنوني اين جوانان به طور ناخواسته اغفال مي شوند و مسير زندگي عادي آنها تغيير پيدا مي كند .
وي با اشاره به اينكه بايد شرايط سرگرمي و اشتغال دانشجويان شهرستاني فراهم كنيم ، مي افزايد محيط هاي دانشگاهي و خوابگاهها بايد مجهز به سيستم هاي مشاوره اي و راهنمايي شوند تا بتوانيم از اين طريق دانشجو را نسبت به خطراتي كه در شهر او را تهديد مي كند آگاه كنيم .
شيخي مي گويد : مسوولان خوابگاههاي دانشجويان مي بايست همانند خانواده ها دلسوزي و نظارت مفيد را در خصوص حركات و كنش هاي جوانان به عمل آودند تا توانيم از آسيب پذيري دانشجويان دختر تا حد امكان جلوگيري كنيم.
يكي از مسوولين خوابگاههاي دختران دانشگاه امير كبير نيز در اين زمينه مي گويد : اكثر دختران دانشجوي شهرستاني كه از خانوادهاي خود جدا مي شوند ، پس از مدتي دچار افسردگي مي شوند و نمي توانند روحيات خود را با شرايط خوابگاه وفق دهند .
آرزو مهر آوران مي افزايد : دختران دانشجو به دليل دوري از خانواده از ابراز محبت والدين خود محروم هستند و شايد همين امر عاملي مي شود كه با كوچكترين ابراز محبتي از سوي جنس مخالف خود جذب او مي شود و همين امر سر آغاز انحرافات اجتماعي در او خواهد شد.
وي خاطر نشان مي كند : همان طور كه ايجاد نظارت در خوابگاهها مي تواند تا حدي از آسيب پذيري دختران جلوگيري كند استفاده از مشاور در خوابگاه نيز مي تواند در اين بسيار موثر واقع شود.
نظر شما