۲۷ آذر ۱۳۸۵، ۱۱:۱۱

/ گزارش خبری مهر همزمان با آغاز مذاکرات آتی شش جانبه /

بررسی مواضع بازیگران مذاکرات حل بحران هسته ای کره شمالی / چشم انداز مبهم دور جدید گفتگوها

بررسی مواضع بازیگران مذاکرات حل بحران هسته ای کره شمالی / چشم انداز مبهم دور جدید گفتگوها

خبرگزاری مهر - گروه انرژی هسته ای : مذاکرات شش جانبه پس از 13 ماه وقفه از صبح امروز در پکن با حضور نمایندگان کشورهای روسیه، آمریکا ، ژاپن ، چین و دو کره به پایان دادن به بحران تسلیحات هسته ای کره شمالی از سرگرفته شد.

به گزارش خبرگزاری مهر، هریک از کشورهای شرکت کننده در مذاکرات شش جانبه مواضع متفاوتی در قبال برنامه تسلیحات هسته ای کره شمالی دارند که با اشاره ای مختصربه این مواضع دورنمای این مذاکرات را مشخص خواهد کرد که دراین گزارش، مواضع هر یک از این کشورها بررسی می شود:  

کره شمالی :

پیونگ یانگ که 9 اکتبر سال جاری دست به انجام اولین آزمایش هسته ای خود زد. با واکنش تند جامعه بین المللی از جمله کشور های همسایه روبرو شد . این کشور بارها اعلام کرده است که انتظار دارد جامعه بین المللی با این کشور مانند یک قدرت هسته ای براساس برابری با آمریکا رفتار کنند .

هدف اصلی پیونگ یانگ در این دور ازمذاکرات شش جانبه تضمین لغو تحریمهای مالی آمریکا علیه این کشور است که نوامبر سال گذشته به خاطر جعل اسکناس و پولشویی اعمال شد . این تحریمها همچنین شامل بلوکه کردن 24 میلیون دلار دارایی متعلق به رهبر کره شمالی در بانکی در ماکائوبود .

آمریکا:

کاندولیزا رایس وزیر امور خارجه آمریکا هفته گذشته اعلام کرد : آمریکا از کره شمالی می خواهد اقداماتی را برای بر چیدن برنامه تسلیحات هسته ای خود پیش از پایان مدت ریاست جمهوری جرج بوش رئیس جمهوری آمریکا در ژانویه سال 2009 اتخاذ کند .

واشنگتن اعلام کرده است که آماده ارائه پیشنهاد کمک هایی در زمینه اقتصادی ، انرژی و بهبود روابط سیاسی در ازای توقف برنامه هسته ای پیونک یانگ است، اما تا کنون هیچ یک از جزئیات این کمکها را فاش نکرده است .  

چین :

پکن نزدیکترین متحد کره شمالی و بزرگترین منبع کمک به این کشوراست که بیشترین نفوذ را بر رهبر کره شمالی دارد. چین پس از آزمایش هسته ای پیونگ یانگ واکنش تندی نشان داد و از تحریمهای سازمان ملل متحد بر کره شمالی حمایت کرد .

پکن تا کنون آمادگی خود را برای اتخاذ اقدام سختگیرانه تر که ممکن است منجر به تغییر رژیم در پیونگ یانگ ، سرازیر شدن پناهندگان کره شمالی به کشورهای همسایه و نفوذ بیشتر آمریکا در منطقه خواهدشد ، اعلام نکرد .  

کره جنوبی : 

مانند آمریکا و ژاپن اصراردارد که هرگز کره شمالی را به عنوان یک کشور هسته ای به رسمیت نخواهد شناخت . کره جنوبی که ثبات همسایه شمالی اش را مهمترین نگرانی خود می داند همچنان به سیاست دولبه خورشید تابان با همسایه خود به منظور کاهش تنش ادامه می دهد.

هرچند سئول از تحریمهای سازمان ملل متحد علیه پیونگ یانگ حمایت کرده است ، اما از تعطیلی دو پروژه اقتصادی مشترک خودداری می کند . منتقدان می گویند که این پروژه ها پول کافی را برای برنامه تسلیحاتی کره شمالی فراهم می کند .

ژاپن :

همیشه روابط متشنجی با کره شمالی داشته است و از آزمایش هسته ای کره شمالی در 9 اکتبر ازیک موضع سخت حمایت کرده و واردات تمام کالاها از کره شمالی را متوقف کرده است  .

اقدام توکیو در استفاده از مذاکرات شش جانبه برای اعمال فشار بر پیونگ یانگ بر سر موضوع ربوده شدن اتباع ژاپنی که از موضوعات مورد اختلاف مهم بین دو کشور است ؛ شرکای این کشور را خشمگین کرده است .

روسیه :

ولادیمیر پوتین رئیس جمهوری روسیه آزمایش هسته ای کره شمالی را غیرقابل قبول خواند و از تحریمهای سازمان ملل متحد  علیه پیونگ یانگ حمایت کرده و از تلاشهای آمریکا برای منزوی کردن کره شمالی انتقاد کرده است .

چشم انداز مبهم دور جدید مذاکرات شش جانبه

به گزارش مهر، با بررسی دیدگاههای متفاوت کشورهای شرکت کننده در مذاکرات شش جانبه می توان پاسخ این سوال را که چرا تا کنون پنج دور از مذاکرات شش جانبه که سال گذشته درماه نوامبر متوقف شد، پیدا کرد .

رویدادهایی که پس از آزمایش هسته ای کره شمالی صورت گرفت؛ نیز می تواند چشم انداز مبهم دور جدید مذاکرات شش جانبه را تداعی کند. 

23 ماه مهر، در پی اولین آزمایش هسته ای کره شمالی ، شورای امنیت سازمان ملل متحد با اکثریت آراء قطعنامه ای را علیه کره شمالی به تصویب رساند که خواستار نابودی تمام برنامه های تسلیحات هسته ای ، تسلیحات کشتار جمعی و موشکهای بالستیک کره شمالی شد .

بنابراین گزارش دراین قطعنامه زمینه برای ممنوعیت سفر مقامهای کره شمالی که روی چنین برنامه هایی کار می کنند، فراهم شده ، همچنین در این قطعنامه انتقال هر گونه فناوری در زمینه موشکها ، تانکها ، سیستم های توپخانه بزرگ و ناوهای جنگی و هواپیماهای جنگنده ممنوع شده است .

دراین قطعنامه همچنین بازرسی از محموله هایی که به کره شمالی وارد و یا از آن خارج می شود؛ برای جلوگیری از هرگونه قاچاق غیرقانونی گنجانده شده است .   

علاوه بر تحریمهای مالی و دیگر تحریمها، قطعنامه شورای امنیت سازمان ملل متحد از کره شمالی می خواهد که بدون پیش شرط به مذاکرات شش جانبه باز گردد .پس ازاین قطعنامه، آمریکا و ژاپن تلاش کردند تا تدابیر سختگیرانه جداگانه ای علیه کره شمالی اعمال کنند .

واشنگتن خواستار اعمال ابتکار عمل PSI برای کنترل کشتیهایی شد که به بنادر کره شمالی رفت وآمد می کنند تا از گسترش تسلیحات هسته ای و موشکی جلوگیری شود .

PSI که در سال 2003 توسط آمریکا ارائه شد؛ برای کنترل کشتیها و هواپیماهای مشکوک به حمل تسلیحات کشتار جمعی یا مواد مربوطه است که به کره شمالی رفت و آمد می کنند. این ابتکارعمل  با توجه به تحریمهایی که علیه کره شمالی اعمال شده است به بازرسی محموله های که به کره شمالی یا خارج می شود گسترش یافته است .

کره جنوبی و چین تمایلی برای شرکت در این ابتکار عمل از خود نشان ندادند، زیرا سئول از آن بیم دارد که با شرکت دراین ابتکارعمل یک درگیری دریایی در شبه جزیره کره روی دهد و چین نیز مخالف توقف کشتیهای باربری است .  

پس از رایزنی های بسیار در چین و همچنین بر گزاری مذاکرات دوجانبه و چند جانبه بین مقامهای کره شمالی و آمریکا ، پیونگ یانگ 31 اکتبر با اعلام اصولی موافقت خود برای بازگشت به مذاکرات شش جانبه اعلام کرد.

کره شمالی همچنین روزشنبه 13 آبان از ژاپن خواست که از مذاکرات شش جانبه کناره گیری کند، اما توکیو این درخواست را رد کرد.

سرانجام تاریخ دقیق مذاکرات شش جانبه نیز پس از چند دور مذاکره بین برخی کشورهای شرکت کننده در این مذاکرات مشخص شد . 

نماینده کره شمالی مذاکرات هسته ای دراظهارات اخیر خود درباره نتیجه مذاکرات شش جانبه ابراز بدبینی کرده و اعلام کرده است تا زمانی که آمریکا از سیاست خصمانه خود در قبال کره شمالی دست برندارد، این مذاکرات دستاوردی را به همراه نخواهد داشت . 

کریستوفرهیل مذاکره کننده ارشد آمریکا نیز مذاکرات آتی را دشوار خواند و اعلام کرد که با همتای کره شمالی خود پیش از آغاز دور جدید، مذاکرات دو جانبه برگزار خواهد کرد. 

بنا براین با توجه به اینکه آمریکا وکره شمالی همچنان بر مواضع گذشته خود پافشاری می کنند و به جز ژاپن که همسو با سیاستهای آمریکا عمل می کند؛ کشورهای چین، روسیه و حتی کره جنوبی نیز، منافع خود را در مذاکرات شش جانبه در نظر می گیرند، نمی توان چشم انداز روشن و امیدوارکننده ای برای دور جدید مذاکرات برای حل بحران تسلیحات هسته ای کره شمالی متصور شد.

کد خبر 422692

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha