به گزارش خبرگزاری مهر مجری طرح تولید فرآورده های دارویی بیوتکنولوژی مرکز رشد واحدهای فناوری دانشگاه علوم پزشکی تهران گفت : علم بیوتکنولوژی دارویی تحول بسیاری در زمینه تولید داروهای حیاتی بیماران ایجاد کرده است و پژوهشگران ایرانی توانسته اند پس از دو دهه به انحصار آمریکایی ها در این بخش پایان دهند.
دکتر سیدمحسن نایب پور خاطرنشان کرد: دانش بیوتکنولوژی دارویی پس از 20 سال که به طور کامل در انحصار آمریکایی ها بود، همچنان 80 درصد آن در اختیار آمریکا و 20 درصد آن توسط برخی از کشورهای اروپایی از جمله فرانسه، انگلیس، ایتالیا، آلمان و یک کشور آسیایی ژاپن به کار گرفته می شود.
مجری طرح تولید فرآورده های دارویی بیوتکنولوژی مرکز رشد واحدهای فناوری دانشگاه علوم پزشکی تهران با اشاره به اینکه کشورهای چین و هندوستان دریافت کننده این تکنولوژی از آمریکا هستند، گفت: با مقایسه تولیدات دارویی این کشورها، می توان به انتقال ناقص این تکنولوژی از سوی آمریکا به این کشورها پی برد.
نایب پور تأکید کرد: هم اکنون کیفیت تولیدات دارویی از طریق بیوتکنولوژی در ایران با تولیدات یکی از معتبرترین شرکت های داروسازی اروپا (Roshe سوئیس) مقایسه می شود و به جرات می توان گفت که اگر دارای کیفیت بهتری از آنها نباشد، حداقل کیفیت کمتری از محصولات سوئیسی ندارد.
وی اظهار داشت: ایران در صورت تهدید به تحریم از سوی دیگر کشورها، توانایی تولید داروهای حیاتی از طریق بیوتکنولوژی را برای بیماران دارد.
نایب پور گفت: محققان ایرانی از سال 75 با توجه به اینکه باور داشتند هیچ کمپانی طراز اول جهانی تکنولوژی برتر ساخت دارو را به ایران نمی دهد، کار تحقیقات و پژوهش برای انتقال این علم را با صددرصد توانایی خود آغاز کردند و فقط با تبادل برخی اطلاعات با مراکزی از جمله مرکز علمی تحقیقاتی ICGEB در ایتالیا، در سال 1380 موفق به ساخت اولین محصول با استفاده از این دانش شدند.
وی افزود: اولین محصول از طریق بیوتکنولوژی "داروی اینترفرون" بود که برای درمان هپاتیت بکار می رود و با توجه به اینکه تخمین زده می شود که 4 تا 5 درصد جمعیت کشور ناقل هپاتیت باشند، خودکفایی در تأمین این دارو بسیار حائز اهمیت است.
مجری طرح تولید فرآورده های دارویی بیوتکنولوژی مرکز رشد واحدهای فناوری دانشگاه علوم پزشکی تهران یاد آور شد: در سال 1381 محققان ایرانی موفق به ساخت داروی "GCSF" برای درمان سرطان خون و از سال 1382 تا پایان سال 1384 با انجام مراحل تحقیقاتی و اجرای پروژه بیوتکنولوژی بر روی اریتروپویتین موفق به ساخت این دارو شدند که ضمن تأمین نیاز بیماران داخل کشور نسبت به صادرات آن نیز اقدام شد.
وی با اشاره به اینکه بدون این دانش، امکان ساخت این داروها در هیچ کشوری وجود نداشت، خاطرنشان کرد: هم اکنون با ساخت داروی اینترفرون در داخل کشور 7 میلیون دلار، با ساخت داروی "GCSF" ده میلیون دلار و با ساخت اریتروپویتین 15 میلیون دلار صرفه جویی ارزی برای کل کشور شد.
نایب پور اضافه کرد: علاوه بر صرفه جویی ارزی برای کل کشور، بیماران نیز این داروها را که دارای کیفیت مشابه خارجی هستند فقط با 50 درصد قیمت مشابه خارجی خریداری می کنند.
وی اظهار داشت: گروه 10 نفره محققان بیوتکنولوژی دارویی پس از سالها تلاش، هم اکنون توانایی تربیت متخصصان رشته بیوتکنولوژی را نیز در داخل کشور دارند و پیش بینی می شود تا 5 سال آینده بتوان 50 متخصص برای فعالیت در این زمینه تربیت کرد و تولیدات دارویی از طریق این تکنولوژی را افزایش داد.
................................................................................
منبع : مرکز رشد علوم دارویی دانشگاه علوم پزشکی تهران
نظر شما