خبرگزاری مهر – گروه استان ها: اگر پیش از این رسانه ها از آداب و رسوم زیبای چهارشنبه سوری می نوشتند که ریشه در اعتقادات و باورهای ایرانیان باستان داشت و سینه به سینه به ما رسیده بود، از رسوم کهن فال گوشی و گرهگشایی ، قاشق زنی، آتش چهارشنبه سوری، پخش آجیل شب چهارشنبه،خنچه برون تازه عروس ها و دامادها می نوشتند اما اکنون طی سال های اخیر خبری از آن نوع مراسم ها و آداب و رسوم های خوب نیست، الان آن رسم های زیبا و کهن جایش را به انفجارهای مهیب داده است .
انفجارهایی که طی سال های اخیر وقتی صدای آن به آسمان بلند می شود ترس وحشتناکی همه وجود انسان را فرا می گیرد ، ترسی که انسان را مجبور می کند در چهارشنبه آخر سال علیرغم میل باطنی خود در خانه مانده و زانوی غم بغل کرده و عطای شادمانی چهارشنبه سوری را به لقایش ببخشد.
این روزها اخبار حوادث چهارشنبه سوری داغ است، هر روز اخبار را می شنویم که انفجار مواد محترقه همزمان با نزدیک شدن به روزهای پایانی سال موجب مرگ و قطع عضونوجوانان و جوانان شده است. شنیدن اخبار سوختگی در چهارشنبه سوری از جمله اخباری ناخوشایندی است که دیگر گوش هایمان به شنیدن آن و چشم هایمان به دیدن آن عادت کرده است.
انفجارهای مهیب یکی پس از دیگری شنیده می شود ، محیط شهر کم از میدان جنگ ندارد و صدای انفجارها و آژیر آمبولانس ها فضای شهر را پر می کند، این انفجارها باعث تخریب ساختمان های چند طبقه می شود و علاوه بر آن شدت انفجارها به حدی است که موجب خسارت به ساختمان های مجاور هم می گردد .
سوختگی از ناحیه دست و صورت از بیشترین صدماتی است که در این روزها نوجوانان و جوانان خاطره تلخی را برای خود و خانواده هایشان رقم می زنند.سوختگی از ناحیه دست و صورت از بیشترین صدماتی است که در این روزها نوجوانان و جوانان خاطره تلخی را برای خود و خانواده هایشان رقم می زنند.
حالا برخی از آنها پا را فراتر از ترقه بازی و فشفشه بازی گذاشته و نارنجک درست کرده و با ترکیدن نارنجک در دست باعث معلولیت از ناحیه دست ها و آسیب زدن به سایر اعضای بدن می شوند.
علیرغم هشدارهای همه ساله پلیس ولی گوش جوانان به این حرف ها بدهکار نیست، آنها با خوشحالی کاذبی که معلوم نیست ریشه و سرمنشاء آن کجاست و در کدام اصول و مبنایی ریشه دارد به انجام چنین کارهایی اقدام می کنند.
اگرچه پلیس دامنه فعالیت های خود را در مبارزه با مواد محترقه و خاطیان نظم و امنیت عمومی سخت تر کرده است و مانند گذشته برخورد می کند ولی تا زمانی که خانواده ها نیز مراقب فرزندان خود و نباشند نمی توان کاری از پیش برد.
برهم زدن امینت و آرامش شهروندان خط قرمز پلیس است
بر همین اساس است که فرماندهی نیروی انتظامی آذربایجان شرقی به میان خبرنگاران آمد تا بر لزوم نقش خانواده ها در جلوگیری و پیشگیری از حوادث چهارشنبه آخر سال تاکید و تصریح کند.
محسن حسن خانی ، فرماندهی نیروی انتظامی آذربایجان شرقی در کنار فعالیت های گسترده پلیس برای کشف و معدوم سازی مواد محترقه انجام می دهد وظیفه اصلی را متوجه خانواده ها دانسته و می گوید: خانواده ها باید جوانان خود را کنترل کنند.
وی با اشاره به برخورد سخت و قاطع پلیس با خاطیان نظم و امنیت عمومی جامعه می گوید: برهم زدن امینت و آرامش شهروندان خط قرمز پلیس است و در این راستا پلیس تمام تجهیزات و امکانات خود را برای مبارزه با این امر به کار می گیرد.
فرمانده نیروی انتظامی آذربایجان شرقی ادامه داد: پلیس همه توان خود را به کار می گیرد و در این راستا ۵/۴ میلیون مواد محترقه در استان آذربایجان شرقی کشف شده است که با افزایش ۶۰ درصدی نسبت به سال گذشته مواجه شده است.
پلیس با افراد و خودروهایی که اقدام به جابه جایی مواد محترقه نمایند نیز برخورد سختی خواهد داشت به طوری که وی با اشاره به هماهنگی های صورت گرفته با دستگاه های قضایی خاطرنشان کرد: در بحث مبارزه با مواد محترقه خودروهایی که مواد محترقه حمل می کنند خودرو آنهاتوقیف شده و راننده به دستگاه های قضایی معرفی می شود و تا پایان تعطیلات در اختیار دستگاه قضا خواهند بود. همچنین اماکنی که مواد محترقه توزیع کنند پلمپ خواهند شد.
مصدومیت بیش از ۴۰۰ نفر در چهارشنبه سوری سال گذشته
فرزاد رحمانی رئیس مرکز مدیریت حوادث و فوریت های پزشکی آذربایجان شرقی نیز در گفتگو با خبرنگار مهر با اشاره به صدمات جبران ناپذیری که ترقه بازی بر افراد وارد می کند گفت: قطع عضو، سوختگی های دست، سرو صورت و آسیب های چشمی ناشی از انفجار ترقه در انتظار افرادی است که می خواهند در آستانه سال جدید با ترقه بازی برای خودشان خاطرات تلخی ثبت کنند.
وی تعداد افراد مصدوم در حوادث چهارشنبه سوری سال گذشته در استان آذربایجان شرقی را ۴۲۲نفر اعلام کرد و افزود: نوجوانان و جوانان با ترقه بازی و انفجار مواد محترقه علاوه بر صدمه زدن به خودشان باعث آسیب دیدگی عابرین پیاده نیز می شوند .وی تعداد افراد مصدوم در حوادث چهارشنبه سوری سال گذشته در استان آذربایجان شرقی را ۴۲۲نفر اعلام کرد و افزود: نوجوانان و جوانان با ترقه بازی و انفجار مواد محترقه علاوه بر صدمه زدن به خودشان باعث آسیب دیدگی عابرین پیاده نیز می شوند .
بررسی آمارهای سال گذشته نشان می دهد نیمی از مصدومین نوجوانان و جوانان بوده و نیم دیگر نیز عابرین پیاده ای بودند که دچار آسیب دیدگی شده اند.
وی با اشاره به تعداد مصدومین حوادث چهارشنبه سال گذشته خاطرنشان کرد: در حوادث سال گذشته حدود ۱۰۰ نفر از ناحیه چشم و بیش از ۵۰ درصد دچار سوختگی شده بودند.
رحمانی در ادامه از آماده باش خودروهای آمبولانس اورژانس و بیمارستان ها در تبریز خبر داد و گفت: با وجودی که به خانواده ها هشدار داده می شود که مراقب فرزندان خود باشند ولی علیرغم همه هشدارهای داده شده ولی باز هم شاهد حوادث در این روز هستیم بنابراین همزمان با چهارشنبه آخر سال بیمارستان های امام رضا(ع)، سینا و بیمارستان چشم پزشکی در تبریزبه همراه خودروهای آمبولانس مرکز مدیریت حوادث و فوریت های پزشکی آذربایجان شرقی در حالت آماده باش قرار دارند.
روش اشتباهی که در بین مردم مرسوم است استفاده از پمادها است
حبیب حسینقلی زاده، کارشناس فوریتهای پزشکی آذربایجان شرقی نیز به خبرنگار مهر گفت: حوادث مربوط به سوختگی در چهارشنبه آخر سال بیشتر از سایر موارد به چشم می خورد ،سوختگی های چهارشنبه آخر سال منوط به سن و جنسیت خاصی نیست و در سنین مابین ۱۵ الی ۳۰ سال بیشتر است.
وی در تشریح نوع سوختگی ها افزود: سوختگی ها به سه درجه تقسیم می شود: در سوختگی درجه ۱ ، محل سوختگی حالت سرخی به خود می گیرد و دردناک است و بهترین اقدام پیش بیمارستانی سرد کردن محل با آب است تا هم درد محل سوختگی کاهش پیدا کند و سوختگی تبدیل به درجه بالاتر نشود، این نوع سوختگی در آفتاب زدگی نیز بسیار شایع است.
حسینقلی زاده ادامه داد:در سوختگی درجه ۲که در این سوختگی محل آسیب دیده جدا از سرخ شدن پوست،تاول نیز می زند، بهترین اقدام برای این سوختگی نیز سرد کردن محل با آب سرد است و از مالیدن مواد و کرم بایستی خودداری شود و به هیچ عنوان تاول به وجود آمده را پاره نکنید که امکان بروز شوک و افزایش عفونت برای بیمار را به همراه دارد.
سوختگی درجه ۳ که در آن پوست و گوشت محل دچار سوختگی و آسیب می شود و بایستی ضمن سرد کردن محل،حتما به مرکزدرمانی مراجعه شود و مراقب بود که بیمار دچار افت فشار خون نشود.
روش اشتباهی که در بین مردم مرسوم است استفاده از پمادها است که برروی محل سوختگی می زنند و در زمان درمان در مراکز درمانی، چون مجبور به تمیز کردن محل از این پمادها هستند.کارشناس فوریتهای پزشکی آذربایجان شرقی با اشاره به روش های نادرستی که در بین مردم برای درمان سوختگی مطرح است گفت: روش اشتباهی که در بین مردم مرسوم است استفاده از پمادها است که برروی محل سوختگی می زنند و در زمان درمان در مراکز درمانی، چون مجبور به تمیز کردن محل از این پمادها هستند،آسیب بیشتری وارد می شود، پس بهترین روش در این موارد سرد کردن محل سوختگی با آب و مراجعه به مرکز درمانی است.
وی خاطرنشان کرد: در حوادث چهارشنبه آخر سال، بدنبال انفجار مواد محترقه جدا از سوختگی آسیب به چشم نیز وارد می شود و در این آسیبها حتما بایستی هر دو چشم، چه چشم صدمه دیده و چه چشم سالم توسط پارچه یا لیوان کاغذی بدون فشار بسته شود ، چون حرکت چشم سالم منجر به حرکت عضلات چشم دیگر و افزایش صدمه می شود.
حسینقلی زاده به کودکان، بیماران قلبی و زنان باردار توصیه کرد در این ایام از منزل خارج نشوند .
وی تصریح کرد: در این ایام هرچقدر کودکان ، بیماران قلبی ،مغزی و بانوان باردار در این گونه مکانها حضور نداشته باشند در معرض خطرات و صدمات این حوادث قرار نمی گیرند.
کودکان در برابر این تنشها و ترسی که از این صحنه ها در روح رو روان خود جمع می کنند، امکان بروز تشنج در این کودکان افزایش می یابد.
در بیماران قلبی و مغزی نیز امکان عود حملات قلبی و بروز سکته های مغزی را به دنبال دارد و امکان سقط جنین برای بانوان باردار را در این حوادث شاهد بوده ایم.
نظر شما