به گزارش خبرگزاری مهر به نقل از خبرگزاری فرانسه، "راجراشترن" استاد دانشگاه جان هاپکینز آمریکا در گزارشی که امروز منتشر شد،ادعا کرد : تصویر ایران، یک تولید کننده نفت نیرومند با ذخایر فراوان است، اما در حقیقت، این کشور ممکن است به زودی با وضعیت دشوار در بخش انرژی خود که مرهون ضعف ساختارهای زیربنایی و نبود سرمایه گذاری است، روبرو شود.
این استاد جغرافی و مهندسی محیط زیست در گزارشی به آکادمی ملی علوم آمریکا نوشت : مشکلات نفتی ایران پتانسیلی برای سقوط حکومت ایران است.
اشترن ادعا کرد: هیچ دلیلی برای تردید دراتهامات (غرب ) به رهبری آمریکا وجود ندارد که تلاش ایران برای توسعه انرژی اتمی این فکر را تداعی می کند که این کشور اهداف شیطانی تر را در ذهن دارد تا قدرت خود را مستحکم و هژمونی آمریکا در خلیج فارس را دفع کند.
وی افزود : اما نمی توان ازاین اتهامات استنباط کرد که همه ایرانیها (همانطور که ) ادعا می شود باید دروغگو باشند .
دراین گزارش آمده است : وابستگی حکومت ایران به درآمدهای نفتی بیانگراین امر است که ممکن است به انرژی هسته ای، نیاز داشته باشد.
اشترن همچنین با ادعای اینکه بسیاری از کمبودهای نفتی ایران،ساخته خودشان است، مدعی شد: یارانه های داخلی سخاوتمندانه برای بنزین به معنی است که شرکت ملی نفت ایران نمی تواند درکشور پول به دست بیاورد؛ بنابراین نیازمند صادرات نفت به اندازه ظرفیت خود است.
بنابراین گزارش ، رشد سریع جمعیت (ایران ) به این معنی است که تقاضای داخلی در تمام مدت درحال افزایش است. در حالیکه مقامات اجازه می دهد پالایشگاهها و خط لوله هایشان فرسوده شوند.بنابراین، ایران با وجود اینکه دومین کشور تولید کننده نفت در اوپک پس از عربستان است ، در واقع باید فرآورده های نفتی مانند بنزین را برای برآورده کردن تقاضا وارد کند .
اشترن برآورد کرد که از سال 1980 ، تقاضای انرژی در ایران 6.4 درصد افزایش یافته است که از رشد 5.6 درصدی عرضه بیشتر است . صادرات دراین بین از سال 1996 یعنی زمان اوج خود، راکت مانده است .
براساس این گزارش، به مدت دست کم 18 ماه ، ایران نتوانسته است سهمیه تولید نفت خود را که سازمان کشورهای صادرکننده نفت (اوپک ) تعیین کرده است، برآورده کند .
این محقق آمریکایی در ادامه گزارش خود نوشت : نظریه قوی این است که تولید نفت ایران در واقع هم اکنون کاهش یافته است ؛ با وجود اینکه صادرکنندگان در مدتی که بهای نفت به طور بی سابقه ای افزایش یافته بود؛ از سود سرشاری برخوردار شدند .
اشترن مدعی شد: زمانی که هند در نشست آژانس بین المللی انرژی اتمی برضد ایران رای داد ، تهران با مشکل ناگهانی بستن قرارداد با دهلی نو در زمینه خرید گاز طبیعی مذاکره می شد، روبرو شد .
در این گزارش ادعا شده است : فضای حاکم بر سرمایه گذاری در بخش نفت ایران به نظر می رسد که از سال 1998 تا سال 2004 بسیار خراب بوده است . در این دور سرمایه گذاری برای جبران کاهش اخیر تولید نفت کافی نبود .
استاد دانشگاه جان هاپکیبنز همچنین در گزارش خود ادعا می کند : به نظر می رسد احتمال اینکه درآینده سرمایه گذاری خارجی درایران صفر باشد، وجود دارد .
در پایان این گزارش آمده است :"در کل، به نظر می رسد احتمال دارد ادعای ایران مبنی بر نیاز به انرژی هسته ای واقعی باشد که شاخص فاجعه کمبود پیش بینی شده درآمد صادرات است . اگر چنین باشد حکومت ایران ممکن است آسیب تر از آنچه که هم اکنون درک می شود، باشد ".
نظر شما