۲۰ فروردین ۱۳۹۷، ۱۰:۰۲

مهر گزارش می‌دهد؛

تایید و تکذیب های معدن کاوی در بهرام گور/ گور از بهرام جدا نشود

تایید و تکذیب های معدن کاوی در بهرام گور/ گور از بهرام جدا نشود

شیراز- فعالان محیط زیست فارس می گویند برخی مجوزهای معدن کاوی دربهرام گور صادر شده، موضوعی که محیط زیست آن را تکذیب می کنداما نگرانی درباره زیستگاه گورخر ایرانی‌وجوددارد.

خبرگزاری مهر - گروه استان ها: منطقه حفاظت شده بهرام گور در شرق استان فارس و شمال شرقی شهرستان نی ریز قرار دارد. وسعت این منطقه ۴۸۰ هزار هکتار و ارتفاع بلندترین نقطه آن دو هزار و ۷۸۷ متر بوده و دارای آب و هوای گرم و خشک و بارندگی حدود ۲۰۰ میلی متر است.

این محدوده از سال ۱۳۵۱ با عنوان منطقه حفاظت شده «بهرام گور» تحت مدیریت اداره کل حفاظت محیط زیست فارس قرار گرفته است. منطقه حفاظت شده بهرام گور تنها منطقه ای در کشور به شمار می رود که جمعیت قابل ملاحظه و پویایی از گورخر ایرانی را در خود جای داده است.

حضور دیگر گونه های نظیر کاراکال، زاغ بور، هوبره، جبیر و...  این زیستگاه پهناور را دارای ارزش اکولوژیکی دو چندان کرده که در نوع خود کم نظیر محسوب می شود.

اما این زیستگاه خاص و کم نظیر هر از گاهی مرکز توجه برخی از برنامه های معدن کاوی قرار می گیرد که باعث واکنش فعالان محیط زیست شده و طی این سال ها محیط زیست نیز از صدور مجوز معدن کاوی در این منطقه خودداری کرده است.

اخیرا نیز برخی از دوستداران محیط زیست و فعالان این بخش از صدور مجوز برای معدن کاوی در این منطقه خبر داده اند.

شرایط بهرام گور به سمتی در حال پیش رفتن است که گورخر ایرانی و زاغ بور به علت دخالت های انسانی در معرض خطر قرار دارد دبیر موسسه زیست محیطی ۱۳ فروردین در این رابطه به خبرنگار مهر گفت: گونه های بسیار مهم گورخر آسیایی، زاغ بور، هوبره و... در منطقه حفاظت شده بهرام به دلیل دخالتهای انسانی در اکوسیستم و عدم رعایت اصول اکولوژی در معرض خطر قرار دارند اما با این وجود این منطقه یکی از زیستگاه های مهم گورخر به شمار می رود.

علی اکبر کاظمینی با بیان اینکه دخالت ها تحت هر شرایطی برای گونه ای که در دنیا تک محسوب می شود، محکوم است، افزود: شرایط منطقه بهرام گور به سمتی در حال پیش رفتن است که گورخر ایرانی و زاغ بور به علت دخالت های انسانی در معرض جدی انقراض قرار دارد.

این فعال محیط زیست گفت: یکی از مهمترین چالش ها در مناطق چهارگانه کشور بهره برداری از معادن و جاده های دسترسی به این معادن است که باعث تخریب زیستگاه ها و شکنندگی اکوسیستم می شود و این ناپایداری اکوسیستم از بین رفتن گونه های گیاهی و جانوری را در پی دارد.

وی پیرامون پیامدهای دخالت در زیستگاه ها گفت: اولین پیامد این مسئله تاثیر بر روی رفتارهای مختلف جانوران به خصوص رفتارهای جنسی آن‌هاست و این بزرگترین ضربه به جمعیت گونه ها و روند کاهش آنها محسوب می شود.

کاظمینی تاکید کرد: در حال حاضر تعداد قابل توجهی گورخر که از گونه های مهم به شمار می رود در این منطقه زندگی می کنند از این رو در صورت فعالیت معدن به طور حتم منطقه با مشکلات زیادی رو به رو می شود.

وی معتقد است که آسیبهای بهره برداری از معدن در مناطق حفاظت شده فقط به حیات وحش مربوط نمی شود بلکه گونه های گیاهی نیز با مشکل و آسیب هایی روبه رو خواهند بود.

این فعال حوزه محیط زیست ادامه داد: در حال حاضر منطقه حفاظت شده بهرام گور به عنوان یک سد در مقابل ورود اقلیم کویر به استان فارس است زیرا در مرز کویر سیرجان با استان قرار دارد و به طور حتم با از بین رفتن منطقه کویر به استان وارد خواهد شد.

کاظمینی با اشاره به اینکه برخی شنیده ها حکایت از صدور مجوز معدن در دو پهنه بهرام گور حکایت دارد، گفت: این منطقه از نظر استراتژیک دارای اهمیت زیادی است زیرا تمامی راه های ورود کویر به استان فارس را بسته است.

وی با بیان اینکه شروع فعالیت معدن در این منطقه باعث بیابان زایی می شود، افزود: با توجه به میزان بسیار کم بارش در استان فارس، به طور حتم این منطقه از ورود کویر به استان جلوگیری می کند اما در صورت فعالیت معدن در بهرام گور باید منتظر ورود کویر از شرق به غرب و مرکز استان فارس بود.

این فعال حوزه محیط زیست با اشاره به بارش بسیار کم در این منطقه اظهار کرد: به دلیل خشکسالی و بارش بسیار کم، این منطقه بسیار آسیب پذیر است از این رو نباید با این فعالیتها باعث از بین رفتن منطقه شویم به گونه ای که در اینده فقط اسمی در کتابها ار بهرام گور باشد.

کاظمینی با اشاره به اینکه در پهنه شمال و شمال شرق این منطقه اجازه فعالیت معدن می دهند، گفت: این دو پهنه از پهنه های بسیار امن منطقه بهرام گور است و نباید با فعالیت معدن و تردد خودروها باعث ایجاد استرس برای گونه ها شد.

این فعال حوزه محیط زیست با بیان اینکه در صورت از بین رفتن گونه ها تنوع زیستی از بین می رود، تصریح کرد: در صورت تردد خوردهای راهسازی و انسان به طور حتم باید منتظر مرگ گونه های منطقه بود.

وی تاکید کرد: در زمانی که با خشکسالی و کمبود آب در کشور روبه رو هستیم به جای اینکه از محیط زیست حمایت و حفاظت کنیم خودمان در از بین رفتن آن نقش داریم.

سعید محمودی در این رابطه به خبرنگار مهر گفت: صدور مجوز برای بهره برداری از معدن در مناطق حفاظت شده بر اساس قوانین کشور ممنوع است و تاکنون هیچگونه مجوزی از سوی محیط زیست برای این موضوع داده نشده است.

وی ادامه داد: البته یکسری اختلافات پیرامون منطقه حفاظت شده بهرام گور بین استان فارس و کرمان وجود دارد که این موضوع هم اخیرا منتفی است.

مدیر کل محیط زیست: ۱۰۰ درصد صدور مجوز در این منطقه را رد می کنم

مدیرکل محیط زیست استان فارس گفت: بنده ۱۰۰ درصد صدور مجوز در این منطقه را رد می کنم البته ممکن است در اطراف این منطقه که هیچگونه ارتباطی با منطقه حفاظت شده نداشته باشد مجوزهایی صادر شده که این هم توسط صنعت - معدن و تجارت صادر می شود.

وی با اشاره به اینکه بر اساس قانون جاری کشور صدور مجوز بهره برداری از معدن در مناطق حفاظت شده ممنوع است، تاکید کرد: ممکن است در مناطق حفاظت شده ای که از اهمیت کمتری برخودار هستند این امر صورت گیرد اما در منطقه بهرام گور اینگونه نیست که البته در این مناطق نیز باید مجوز شورای عالی معادن گرفته شود.

کد خبر 4266274

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha