۲۴ اردیبهشت ۱۳۹۷، ۱۷:۰۲

رئیس حفاظت محیط زیست همدان:

۶۷ درصد نزولات جوی استان همدان تبخیر می‌شود

۶۷ درصد نزولات جوی استان همدان تبخیر می‌شود

همدان - رئیس حفاظت محیط زیست شهرستان همدان گفت: حجم نزولات جوی استان همدان به‌طور متوسط سالانه ۶ میلیارد و ۳۸۸ میلیون مترمکعب است که ۶۷ درصد آن تبخیر می‌شود.

به گزارش خبرنگار مهر، بهاره نوری صفا ظهر دوشنبه در همایش انسان و محیط زیست در خصوص چالش آب در ایران به سخنرانی پرداخت و گفت: در حالی که متوسط بارندگی سالانه در جهان حدود ۸۰۰ میلی متر است، متوسط بارندگی ایران طی ۳۰ سال اخیر تنها ۲۵۱ میلیمتر بوده است.

وی گفت: حجم نزولات جوی استان همدان به‌طور متوسط سالانه ۶ میلیارد و ۳۸۸ میلیون مترمکعب است که ۶۷ درصد آن تبخیر می‌شود.

بهاره نوری صفا افزود: از مجموع ۹۵ میلیارد متر مکعب آب استحصالی سالانه در ایران، بیش از ۹۰ درصد آن در بخش کشاورزی مصرف می شود که ۶۰ درصد آن هدر می رود این در حالی است که متوسط جهانی مصرف آب در بخش کشاورزی حدود ۷۰ درصد است.

وی ادامه داد: در ایران برای تولید یک کیلوگرم محصول ۲۰۰۰ لیتر آب مصرف می‌شود در حالی‌که در کشورهای در حال توسعه برای تولید همین مقدار محصول ۱۳۰۰ لیتر آب به مصرف می‌رسد.

نوری صفا مسئله مدیریت منابع آبی را نقطه ضعف بزرگی دانست و افزود: نگاه غلط مدیران و برخی دانشگاهیان داخل کشور به مسئله آب، مدیریت غلط الگوی کشت محصولات آب بر در کشور و تصور غلط حل مشکل آب کشور با ساخت سازه های هیدرولیکی از جمله مشکلات مدیریتی این حوزه است.

رئیس حفاظت محیط زیست شهرستان همدان بیان کرد: طی ۴۰ سال بیش از ۶۰۰ سد بر روی رودخانه های ایران ساخته شده که تعداد قابل توجهی از سدهای ساخته شده هرگز تا ظرفیت تعریف شده برای آنها پر نشدند.

وی ساخت سد ایلیسو ترکیه را از تهدیدات جدی محیط زیست کشور دانست و گفت: بزرگترین سدساخته شده ترکیه سد آتاتورک است که ۶۵۰ برابر سدهای ایران ظرفیت ذخیره آب دارد.

نوری صفا بابیان اینکه در سال ۱۹۹۲ عملیات ساخت سد آتاتورک به پایان رسید و این موضوع باعث خشک شدن مساحت زیادی از زمین های کشاورزی عراق شد و در نتیجه پدیده ریزگردها را در منطقه به وجود آورد که کشور ما نیز از هجوم این ریزگردها بی نصیب نماند، گفت: هر سال با ساخت و ساز سدهای دیگر توسط ترکیه بر روی دو رود دجله و فرات  این پدیده در حال تشدید است.

وی ادامه داد: احداث بزرگ ترین سد تاریخ ترکیه با نام ایلیسو بر روی رود دجله از چند سال قبل شروع شده که با اتمام کار ساخت  این سد در سال ۲۰۱۹ باید شاهد تغییرات اقلیمی و عواقب ناشی از آن در ایران، سوریه و عراق باشیم.

رئیس حفاظت محیط زیست شهرستان همدان به تهدیدات خشکسالی و کاهش منابع آبهای زیرزمینی اشاره کرد و افزود: بیابانزایی، شور شدن خاک، نشست زمین، پدیده فروچاله ها و زلزله از جمله عواقب خشک شدن آبخوان آبهای زیرزمینی است.

وی خواستار ورود متخصصین واقعی حوزه مدیریت منابع آب به این مسئله شد و افزود: مسدود کردن چاه های غیر مجاز، تصفیه فاضلاب، استفاده مجدد از پساب ها، توجه به مقوله آب مجازی، نوسازی و بهسازی لوله های انتقال آب، عرضه آب و انرژی به قیمت اصلی و تمام شده آن، آموزش کشاورزان و شهروندان، تغییر فرآیند صنایع آب بر، اجرای سیاست مناسب خارجی برای جلوگیری از محدود شدن منابع آب بین المللی و مصرف گوشت کمتر از جمله اقداماتی است که در مواجهه با وضعیت آبی کشور می توان در پیش گرفت.

کد خبر 4296640

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha