به گزارش خبرنگارمهر، علیرضا اکبری معاون سابق وزیر دفاع ورئیس موسسه مطالعات راهبردی "تصمیم" در نشست بررسی و تحلیل قطعنامه 1737 شورای امنیت علیه ایران که عصر امروز در خبرگزاری مهر برگزار شد، اظهار داشت : ضمن آنکه از هر رفتاری می توان تعبیری ویژه داشت یا تعبیری برای آن تراشید، باید گفت که ادامه مسیر گذشته ما را به جایی نمی رساند.
وی در ادامه سخنان خود خاطر نشان کرد: قطعنامه 1737 یک پدیده منفک و مجزا نیست، بلکه بخشی از یک فرایند است که از 30 جولای 2006 شروع نشده است و حتما از مقاطع دیگری آغاز شده بود، این قطعنامه حاصل فرایندی است که آغازش زمانی بود که بخشی از اطلاعات سری ایران در اختیار آمریکا قرار گرفت.
وی همچنین در پاسخ به این سئوال که آیا با دیدگاهی که اصل را پذیرش حق غنی سازی اورانیوم در ایران در سال های بعد می داند حتی اگر ایران مجبور شود برای چند سال این فعالیت را به حال تعلیق در آورد ، موافقید ؟ گفت : در حال حاضر دو دیدگاه در کشور وجود دارد یکی اینکه این کافی است که غرب حق غنی سازی را در ایران بپذیرد و فعالیت هایمان را فعلا تعطیل کنیم و دیگر اینکه تعلیق را به معنای چشم پوشی از حق بدانیم .
اکبری افزود: مصالح امنیت ملی ایران با توجه به شرایط یک رویکرد اصلح بیشتر ندارد و براساس همان یک رویکرد رفتاریمان راباید سازماندهی کنیم ، تفاوت دیدگاه ها ایرادی ندارد اما در شرایط حساس بایستی تنها به رویکرد تضمین کننده امنیت ملی بپردازیم .
رئیس موسسه مطالعات راهبردی "تصمیم" گفت: در بحث گفتمانی جمهوری اسلامی ایران کشوری است که تعریف هویت ملی در آن با کشور های دیگر متفاوت است ، در برنامه میان مدت نظام جمهوری اسلامی ایران در چشم انداز 20 ساله قرار است دارای مقام و رتبه برتر فن آوری و اقتصادی منطقه ، با هویت اسلامی و انقلابی و دارای تعامل سازنده با جهان و الهام بخش در جهان شود ، در این میان حفظ هویت اسلامی و انقلابی مقتضیاتی دارد که مطمئنا ذوب شدن در نظام بین المللی نیست .
اکبری تحول پذیر بودن و ناهماهنگی قواعد نظام بین الملل را از دلایل عدم امکان تطابق نظام جمهوری اسلامی ایران با نظام بین الملل برشمرد. وی تاکید کرد: اساسا هسته ای شدن جوهره امنیت در نظام بین المللی است و قاموس نظام بین المللی با هسته ای شدن متحول می شود.
معاون وزیر سابق دفاع با بیان این که اگر کشوری تحت نظارت های بین المللی هسته ای شود موقعیتش در محیط های منطقه ای و جهانی تغیر خواهد افزود : انطباق استراتژی هسته ای شدن با استراتژی امنیت ملی ضروری است و هر جا این دو استراتژی با هم زاویه پیدا کنند کشور لطمه می خورد .
اکبری درتشریح ابعاد قطعنامه 1737 شورای امنیت متذکر شد: سقف امکان توافق محور شرق و غرب در متن 1737 نهفته است و این قطعنامه مسیری را ایجاد می کند که مطلوب وضعیت امنیت ملی ایران نیست .
این کارشناس مسائل استراتژیک اضافه کرد: این قطعنامه بیش از انکه برای امنیت ملی ایران مضر باشد ، برای وضعیت امنیت منطقه ای و بین المللی زیانبار است چون ایران در کانون منطقه ای قرار گرفته است که در تبادل مستقیم امنیتی با 5 حوزه امنیتی منطقه است و منافع غرب و شرق به شدت متاثر از این 5 حوزه خواهد بود .
وی با تاکید براینکه قطعنامه 1737 درمسیرحل و فصل موضوع نیست و درمسیر تشدید تنش و بحران تنظیم شده است، اظهار داشت : قطعنامه 1737 بدعتی است که قاموس حقوقی دنیا را به صورت نا مطلوب تغییر داده است.
نظر شما