۱۸ آذر ۱۳۸۲، ۱۷:۰۰

يازدهمين همايش آسياي مركزي و قفقاز

بررسي سازو كارهاي امنيتي منطقه قفقاز در نشست امروز مورد بحث و بررسي قرار گرفت

دومين ميزگرد در دومين روز از همايش بين المللي آسياى ميانه و قفقاز با حضور چهار سخنران از كشورهاى فنلاند، آذربايجان ، آمريكا و ايران به بررسي سازوكارهاى امنيتي اختصاص يافت .

به گزارش خبر نگار سياسي مهر ، تيمو هلنبرگ  از موسسه  آلكسانترى  در دانشگاه لسينكي فنلاند گفت :  تروريسم مي تواند خط مشي و مسير دولت ها را در منطقه قفقاز  در حصول به يك هدف تحت تاثير قرار دهد.
سپس موسي قاسم لي  از دانشگاه دولتي باكو در آذربايجان به تحليل نظريه هاى امنيتي قفقاز جنوبي از ديد باكو پرداخت . وى با برشمردن ويژگي هاى سه فرضيه امنيت منطقه اى روسيه ، ايران و تركيه گفت : اين سه تز مبتني بر معيار و ملاك هاى گوناگون از جمله عوامل جغرافيايي ،امنيت نظامي و روابط اقتصادى است كه فاكتورهاى قومي ،فرهنگي ومذهبي نقش كمترى در آنها دارند. اين استاد دانشگاه معيار و اولويت هاى هر يك از كشورهاى ايران و تركيه و روسيه را متفاوت دانست و گفت : براى ايران دين و فرهنگ ، براى تركيه قوميت و فرهنگ و براى روسيه اقتصاد اولويت دارند با اين حال مهم اين است كه اين كشورها با هم رقابت نكنند و در مقابل اصل همكارى را مورد توجه قرار دهند.
جرالد ليباردين استاد دانشگاه ميشيگان از آمريكا  نيز در سخناني  با موضوع ابهام و ناامني در قفقاز جنوبي گفت :  قدرت هاى بزرگ از درك و پذيرش نياز كشورهاى جديد كه نيازمند توسعه سياسي واقتصادى و احساس امنيت هستند، ناتوان نيستند اما احتمالا خواهان بي ثباتي بيشتر در منطقه هستند و به اين دليل كارى براى اين منطقه نمي كنند.
سيد رسول موسوى رئيس مركز مطالعات آسياى ميانه و قفقاز وزارت امور خارجه كشورمان نيز  تاكيد كرد : منطقه قفقاز به دليل بحران هاى درون زاد مانند منازعات قومي و بحران هاى برون زاد كه از خارج بر منطقه تحميل مي شود با مشكلات متعددى روبروست كه باعث عدم ثبات و افزايش بحران به شكل تصاعدى مي شود.
موسوى با اشاره به توسعه نيافتگي كشورهاى منطقه گفت : راه برون رفت ازوضعيت بي ثباتي و توسعه نيافتگي ،يافتن راهكارهاى موثر براى برقرارى ثبات وتحكيم امنيت در منطقه است كه اين موضوع باعث افزايش تعداد و نوع راهكارها و ساز و كارهاى برقرارى امنيت شده است .
وى افزود : در حال حاضر به نظر مي رسد وجه غالب در تعامل روابط كشورهاى منطقه با يكديگر و همسايگان بيشتر از روش رقابت تبعيت مي كند تا روش همكارى . در روش رقابت منافع اعضا به تنهايي تامين مي گردد درحالي كه در روش همكارى منافع اعضا در كل تامين مي گردد.
وى با بيان اين مطلب كه در شرايط فعلي امكان شكل گيرى ساختارى موثر براى برقرارى امنيت در منطقه وجود ندارد، گفت : ابتدا بايد راهكارى مشترك براى برقرارى امنيت در قفقاز جنوبي شكل گيرد كه اين راهكار بايد بر اساس جستجوى منافع مشترك در همكارى هاى آينده بنا شود و وابسته به پيش شرطهاى تاريخي و سياسي باشد زيرا پيش شرطهاى سياسي و تاريخي موجود يكي از عوامل تفرقه و بي ثباتي در منطقه است .
رئيس مركز مطالعات آسياى مركزى و قفقاز گفت : توجه به منافع همسايگان توسعه اقتصادى و همگرايي با اقتصاد جهاني به عنوان جهت گيرى كلي برنامه هاى اقتصادى كشورهاى منطقه ، حق مشاركت در روند صلح سازى و پيشگيرى از منازعات از اصولي است كه بايد مورد توجه قرار گيرد.
کد خبر 43176

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha