خبرگزاری مهر، گروه استانها - مصباح ایرندگانی: در کشور ایران غالب جمعیت را جوانان، نوجوانان و رده های سنی پایین تر تشکیل می دهند که در ایام تعطیلات و اوقات فراغت خود قطعا نیاز به برنامه ریزی های جامع برای غنی سازی دارند و این موضوع ریشه در علاقه، ذوق فکری و توانایی های فردی برای انتخاب صحیح و فراگیر در این برهه از زمان دارد و می توان گفت قطعا نقش خانواده و افراد موثر در این تصمیم بسیار راهگشا و اساسی است.
امروزه بحث استفاده از اوقات فراغت در دنیا به عنوان یک فرصت دیده می شود که متاسفانه برخی با تاثیرپذیری از شرایط موجود پیرامون خود و انتخاب نادرست و غیر اصولی این فرصت ایجاد شده را به تهدید تبدیل کرده و با این اقدام زمینه انحراف جامعه از مسیر رشد، تعالی و اهداف از پیش تعیین شده را فراهم می کنند.
در کشور ما نیز بسیاری از خانواده ها به دلیل عدم اتخاذ برنامه ای مدون برای اوقات فراغت فرزندان آنها را به حال خود رها می کنند که این عمل می تواند سبب اتفاقات و ورود صدمات جبران ناپذیری به کانون خانواده ها شود. ازهمین رو سرپرست خانواده باید با تلاش در جهت کسب اطلاعات کافی نسبت به مسائل فرهنگی، اجتماعی، مذهبی و شناسایی استعداد و توانایی فرزندان خود برنامه ای آراسته و متناسب با شرایط حاکم در جامعه اتخاذ کند تا زیر ساخت لازم جهت حضور مثبت و موثر اعضای خانواده در صحنه های مختلف یک جامعه به تحقق بپیوندد.
لزوم توجه خانوادها به فراگیری حرفه آموزی فرزندان
با توجه به شرایط اقتصادی حاکم در کشور و فرمایشات رهبر معظم انقلاب در خصوص حمایت از تولیدات داخلی و عمل به اقتصاد مقاومتی برای مقابله با تحریم ها؛ اوقات فراغت در ایام تابستان بهترین فرصت برای فراگیری دوره های آموزشی توام با مهارت و تخصص فنی است که علاوه بر به راه انداختن چرخ تولید در کشور می تواند عامل گسترش اشتغال مناسب در بین قشر جوان جامعه شود.
آنچه در تحقق این موضوع صریح و مشخص است نقش سرپرست و اعضای خانواده در ایجاد انگیزه در بین جوانان برای استقبال از این موضوع است.
تاثیر رسانه ها در معرفی ویژه برنامه های اوقات فراغت
رسانه ها یکی از عوامل موثر در اوقات فراغت افراد به شمار می روند به گونه ای که فرهنگ استفاده از رسانه ها در کشور بیشتر برای کسب اطلاعات و شناخت مورد استفاده قرار می گیرد و ضرورت دارد رسانه ها بویژه رسانه ملی، محیط های تبادل خبر از جمله خبرگزاری ها، خبرنامه ها، روزنامه ها و.... نسبت به معرفی ویژه برنامه های مختص اوقات فراغت در رده های سنی مختلف اقدام کنند تا این ویژه برنامه ها مورد استقبال عموم مردم قرار گیرد.
در این میان توجه به اوقات فراغت در سیستان و بلوچستان به عنوان جوانترین استان کشور و همچنین با توجه به شرایط خاص استان از اهمیت ویژه ای برخوردار است از همین رو وضعیت اوقات فراغت در شهرستان خاش به عنوان یکی از جوانترین مناطق استان را در ادامه بررسی می کنیم.
اوقات فراغت در خاش بیشتر رنگ و بوی قرآنی دارد
اوقات فراغت در محدوده شهرستان خاش به آداب و رسوم خاص آن منطقه برمی گردد که ریشه در فرهنگ اصیل قوم بلوچ دارد. بخشی از جوانان و نوجوانان در خاش جهت فراگیری حرفه و یا مهارت خاصی به شهر مراجعه می کنند عده ای دیگر نیز در مناطق روستایی و بخش ها در کنار والدین خود به دامپروری و کشاورزی می پردازند.
اما بخش گسترده ای از دانش آموزان به محض فراغت از تحصیل در ایام تعطیلات تابستانی با مراجعه به کانون های قرآنی مساجد اوقات خود را مزین به کلام خداوند می کنند که در این ایام دانش آموزان قرآن را به دو صورت حفظ و تجوید تحت نظر اساتید کانون های مساجد فرا می گیرند از همین رو به دلیل تمایل جوانان، نوجوانان و کودکان خاشی برای فراگیری کلام خداوند خاش به شهر حافظان قرآن نیز شهرت یافته است.
همچنین بخشی از مردم خاش بازی های بومی و محلی خاص منطقه خود که از گذشته وجود داشته است را به عنوان روشی برای غنی سازی اوقات فراغت انتخاب می کنند که بیشتر این بازی ها به صورت جمعی و در محیطی دوستانه و شاد برگزار می شود که از آن جمله می توان به «کپک»، طناب زنی، طناب کشی، یک قل دو قل، تیروکمان سنتی، تیله بازی، حلقه بازی، «چوکوهشت»، چوب بازی، هفت سنگ، «مجول» و... اشاره کرد.
قطعا در این میان نقش ادارات مرتبط با حوزه جوانان و فرهنگ نیز بسیار تاثیر گذار استاما قطعا در این میان نقش ادارات مرتبط با حوزه جوانان و فرهنگ نیز بسیار تاثیر گذار است از همین رو به سراغ تعدادی از مسئولان این ادارات رفتیم تا نظر آنها را در این باره جویا شویم.
مسافر شهنوازی، رئیس اداره ورزش و جوانان خاش درگفت و گو با خبرنگار مهر، اظهار داشت: با همکاری سایر ادارات مربوطه طرح ها و برنامه های زیادی در ایام تابستان برای ساماندهی جوانان و پرکردن اوقات فراغت دانش آموزان مدنظر این اداره است که هدف اصلی ایجاد محیطی امن و پر محتوا همراه با کادر مربیگری ماهر در رشته های مختلف ورزشی برای استفاده رده های سنی مختلف در شهرستان و گسترش فرهنگ ورزش و ورزش دوستی در جامعه است.
برنامه ریزی مسئولان خاشی برای پرکردن مناسب اوقات فراغت
تیمور کرد زابلی، سرپرست اداره فرهنگ و ارشاد اسلامی خاش نیز در گفت و گو با خبرنگار مهر، اظهار داشت: در ایام تعطیلات تابستانی جهت استفاده هرچه بهتر از اوقات فراغت برنامه ریزی های لازم برای برگزاری کلاس های تئاتر، نمایش عروسکی، طراحی، خطاطی، گیتار، ارگ و تار انجام شده است.
وی استفاده از کانون های فرهنگی و هنری مساجد را یکی انتخاب های صحیح برای پرکردن اوقات فراغت برشمرد و گفت: کانون های فرهنگی و هنری مساجد علاوه بر بهره مندی از محتوای معنوی، دینی و قرآنی شرایط مناسبی برای پیشرفت فرزندان در زمینه فرهنگ و هنر را فراهم می کند.
محمد امین حسین زهی، رئیس جمعیت هلال احمر خاش نیز در گفت و گو با خبرنگار مهر، تصریح کرد: جمعیت هلال احمر نیز تلاش می کند با اتخاذ برنامه ای مدون و پیش بینی شده آموزش های کار آمد و راهگشایی به جوانان، نوجوان و کودکان ارائه کند.
این مسئول ادامه داد: در مرکز امور جوانان هلال احمر شهرستان خاش برگزاری دوره های آموزش همگانی، آموزش کمک های اولیه و اجرای طرح دادرس در دستور کار است و به طور کلی از اوقات فراغت به عنوان یک فرصت مناسب جهت آماده سازی افراد خصوصا جوانان و رده های سنی پایین تر برای مقابله با شرایط سخت استفاده می شود.
منصور ایرندگانی، رئیس کمیته امداد خاش نیز در رابطه با این موضوع در گفت و گو با خبرنگار مهر، اظهار داشت: ویژه برنامه های متفاوتی جهت غنی سازی اوقات فراغت افراد تحت پوشش این نهاد در دستور کار است که محوریت این ویژه برنامه ها امور فرهنگی است و در قالب ۳ پایگاه فرهنگی مشخص شده خدمات ارائه می شود.
ایرندگانی یادآور شد: با مساعدت سایر ادارات در زمینه های ورزشی، فرهنگی، هنری، فنی و ... نیز کلاس ها و دوره های فراگیر برگزار می شود که قطعا استفاده از این ویژه برنامه ها روش مناسبی برای کاهش احتمال ورود آسیب های اجتماعی به خانواده ها است.
ایوب پاکزاد، رئیس اداره فنی حرفه ای خاش نیز در این خصوص در گفت و گو با خبرنگار مهر، گفت: با فعالیت و انجام عمل نیاز سنجی در ۳ بخش مرکزی، «ایرندگان» و «نوک آباد» و همچنین مرکز فنی حرفه ای خواهران آماده ثبت نام افراد بالای ۱۳ سال و اعزام مربی به مناطق مختلف هستیم تا مردم به نحو احسن از اوقات فراغت استفاده کنند.
قاسم کوچکزایی، رئیس اداره آموزش و پرورش خاش نیز در گفت و گو با خبرنگار مهر، اظهار داشت:در ایام تعطیلات برای پایگاه های ورزشی خواهران و برادران ۸ مرکز تعریف شده است و همچنین کانون های پرورش فکری کودکان و نوجوانان در سطح شهرستان متناسب با شرایط موجود آماده پذیرش کودکان و نوجوان است.
اما در مجموع آنچه که به طور واضح قابل مشاهده و استدلال است بحث رسیدگی و توجه مسئولین مربوطه برای استفاده هر چه بهتر و با ارزش تر خانواده ها و فرزندان از اوقات فراغت است تا با کاهش احتمال ورود آسیب های اجتماعی به کانون گرم خانواده از ایجاد انحراف در مسیر رشد و تعالی و اهداف پیش بینی شده جامعه جلوگیری شود.
نظر شما