۲۴ خرداد ۱۳۹۷، ۱۰:۰۰

در گفتگو با مهر عنوان شد:

خطر اضافه وزن ۱۴ درصد نوزدان ۱۵ تا ۲۳ ماهه

خطر اضافه وزن ۱۴ درصد نوزدان ۱۵ تا ۲۳ ماهه

ساری - رئیس گروه بهبود تغذیه جامعه معاونت بهداشت دانشگاه علوم پزشکی مازندران گفت: ۱۴ درصد کودکان ۱۵ تا ۲۳ ماهه کشور در معرض خطر اضافه وزن هستند و چاقی تهدیدی جدی برای کودکان است.

جلال نوروز خانی در گفتگو با خبرنگار مهر به بیماری‌های غیر واگیر اشاره کرد و گفت: امروزه با تغییر شیوه زندگی، افزایش مصرف غذاهای پرکالری به‌ویژه فست فودها و در مقابل کاهش مصرف سبزی‌ها، لبنیات و حبوبات و کاهش تحرک بدنی، شاهد افزایش شیوع بیماری‌های غیر واگیر ازجمله دیابت، سکته‌های قلبی و مغزی، انواع سرطان‌ها  و اضافه‌وزن و چاقی هستیم.

وی بابیان اینکه علت بسیاری از مرگ‌ها در دنیا و در کشور به دلیل بیماری‌های غیر واگیر  است، افزود: بر اساس آمارهای موجود روزانه ۸۰۰ تا ۸۵۰ در کشور فوت می‌کنند که حدود ۴۶ درصد آن‌ها به علت بیماری‌های قلبی عروقی و ۱۴درصد آن به دلیل سرطان‌ها است.

رئیس گروه بهبود تغذیه جامعه معاونت بهداشت دانشگاه علوم پزشکی مازندران اضافه کرد: بررسی‌های انجام‌شده در خصوص علل زمینه‌ای مؤثر در بروز و شیوع بیماری‌های قلبی عروقی ، دیابت، سرطان‌ها و ... نشان می‌دهد که چاقی از عوامل بسیار مهم و جدی در بروز این مشکلات به شمار می‌آید.

نوروز خانی اضافه‌وزن و چاقی پنجمین عامل خطر مرگ‌ومیر در دنیا و سومین عامل خطر در کشور برشمرد و عنوان کرد: طبق گزارش سازمان بهداشت جهانی  ۴۴ درصد بار دیابت، ۲۳ درصد بار نارسایی قلبی و بین ۷ تا  ۴۱ درصد بار سرطان‌های مرتبط را می‌توان به اضافه‌وزن و چاقی نسبت داد.

وی افزایش فشارخون، بیماری‌های قلبی، دیابت، سنگ‌های صفراوی، واریس، بواسیر، افزایش چربی خون، نقرس، آرتروز، کمردرد، تنگی نفس، بیماری‌های کبد و کیسه صفرا، سرطان‌های کولون و رکتوم، پروستات در مردان و سرطان سینه و تخمدان و مشکلات باروری در زنان و کاهش عمر انسان را از عوارض چاقی دانست.

رئیس گروه بهبود تغذیه جامعه معاونت بهداشت دانشگاه علوم پزشکی مازندران بابیان اینکه طبق آمار سازمان جهانی بهداشت در سال ۲۰۱۶، بیش از ۱.۹ میلیارد بزرگ‌سالان ۱۸ سال و بالاتر دارای اضافه‌وزن هستند، گفت: از این تعداد بیش از ۶۵۰ میلیون نفر بزرگ‌سال چاق هستند.

اضافه وزن و چاقی در کودکان تهدیدی جدی است

نوروز خانی افزود: چاقی و اضافه‌وزن به دنبال تغییر در الگوی مصرف غذایی، مصرف بی‌رویه مواد قندی و چربی‌ها، غذاهای چرب و سرخ‌شده، فست فودها و کم‌تحرکی ایجاد می‌شود که در این میان اضافه‌وزن و چاقی در کودکان تهدیدی جدی‌تر از بزرگ‌سالان  است.

وی بابیان اینکه چاقی در کودکی و نوجوانی به‌عنوان یک چالش جدی قرن ۲۱ و یک مشکل حاد بهداشت عمومی در جهان مطرح است، گفت: بر اساس گزارش  سازمان بهداشت جهانی شیوع جهانی اضافه‌وزن و چاقی دوران کودکی از ۴.۲ درصد در سال ۱۹۹۰ به ۶.۷ درصد در سال ۲۰۱۰ افزایش‌یافته است و انتظار می‌رود این روند تا سال ۲۰۲۰ به ۹.۱ درصد افزایش یابد.

رئیس گروه بهبود تغذیه جامعه معاونت بهداشت دانشگاه علوم پزشکی مازندران با اشاره به اینکه کودکان دارای اضافه‌وزن به‌احتمال‌زیاد در آینده بزرگ‌سالان چاقی خواهند بود، بیان کرد: این کودکان نسبت به کودکان بدون اضافه‌وزن به‌احتمال‌زیاد به دیابت و بیماری‌های قلبی و عروقی در سنین جوانی، که به‌نوبه خود با شانس بالاتر مرگ زودرس و ناتوانی بزرگ‌سالی همراه است، مبتلا می‌شوند.

نوروز خانی با اعلام اینکه بر اساس نتایج مطالعه عوامل خطر بیماری‌های غیر واگیر در سال ۱۳۹۵ ، حدود ۶۰درصد جمعیت ۱۸ سال و بالاتر در کشور دچار اضافه‌وزن و چاقی هستند، گفت: چاقی در کودکان و نوجوانان کشور نیز روند افزایشی را طی می‌کند به‌طوری‌که حدود ۱۴درصد کودکان ۲۳-۱۵ ماهه کشور در معرض خطر اضافه‌وزن هستند.

 وی بابیان اینکه چاقی در برخی استان‌ها ازجمله مازندران، گیلان،آذربایجان شرقی ، غربی و اردبیل به حدود ۲۰درصد می‌رسد، افزود: مطالعه کاسپین در سال ۱۳۹۴ نیز نشان داده است که در حدود ۲۰ درصد نوجوانان ۱۸-۷ ساله کشور دچار چاقی شکمی هستند.

رئیس گروه بهبود تغذیه جامعه معاونت بهداشت دانشگاه علوم پزشکی مازندران اضافه کرد: تغذیه ناسالم و مصرف بی‌رویه فست فودها، نوشابه‌های گازدار و سایر نوشیدنی‌های شیرین، شیرینی و شکلات، چیپس و غذاهای سرخ‌شده، مصرف کم سبزی و میوه و منابع غذایی حاوی فیبر در کنار تحرک بدنی ناکافی مهم‌ترین علل بروز اضافه‌وزن و چاقی در کشور بشمار می‌روند.

نوروز خانی تأکید کرد: اقدامات پیشگیرانه همچون انجام مداخلات آموزشی، اصلاح باورها و رفتارهای غلط تغذیه‌ای و فرهنگ‌سازی استفاده از غذاهای سالم در سفره غذایی خانوارها می‌تواند کمک شایانی به رفع معضل چاقی و اضافه‌وزن در جامعه کند.

وی بابیان اینکه دانشگاه علوم پزشکی مازندران در راستای اجرای برنامه‌های طرح تحول سلامت اقدام به جذب کارشناسان تغذیه در سطح استان کرده است، گفت: مهم‌ترین فعالیت‌های کارشناسان تغذیه مشاوره و رژیم‌درمانی رایگان افراد چاق، دیابتی، مبتلابه فشارخون بالا و چربی خون بالاو مادران باردار با وزن گیری نامناسب و افرادی که در معرض خطر بیماری‌های قلبی هستند، آموزش تغذیه سالم به عموم مردم، اجرای برنامه‌های مکمل یاری در سطح مدارس، نظارت بر توزیع مواد غذایی مجاز در بوفه مدارس و ...  است.

ارتقای وضعیت تغذیه نیازمند تغییر در سبک زندگی است

 رئیس گروه بهبود تغذیه جامعه معاونت بهداشت دانشگاه علوم پزشکی مازندران افزود: ارتقاء وضعیت تغذیه جامعه نیازمند تغییر در سبک زندگی مردم و اصلاح فرهنگ و باورهای غذایی هر منطقه دارد که بی‌شک اجرای این امربه‌نوبه خود حمایت، همدلی و همکاری سایر سازمان‌ها وادارات با متولیان سلامت در حوزه بهداشت و درمان را می‌طلبد.

 نوروز خانی برپایی ایستگاه‌های تن‌سنجی و چادرهای ارائه خدمات مشاوره تغذیه در مکانهای مختلف اعم از ادارات و مکانهای عمومی برای شهروندان، جشنواره‌های غذایی باهدف ترویج فرهنگ استفاده  از غذاهای سالم سنتی، کلاسهای آموزشی گسترده جهت گروه‌های سنی مختلف با موضوعات تغذیه‌ای و با اولویت پیشگیری از چاقی و اصلاح عادات نامناسب غذایی و کاهش مصرف قند و نمک و چربی  در سطح مراکز خدمات جامع سلامت، خانه‌های بهداشت وادارات مختلف توسط کارشناسان تغذیه استان، همایش‌های پیاده‌روی و جشنواره‌های صبحانه سالم در ادارات و مدارس و مهدکودک‌ها و... را از اقدامات گروه بهبود تغذیه اعلام کرد.

کد خبر 4320866

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha