به گزارش خبرنگار مهر، حسین رضایی پیش از ظهر دوشنبه در جلسه ای با حضور قائممقام و سخنگوی ستاد بحران کشور پس از بازدید وی از برخی باغات شهرستان با ارائه گزارشی پیرامون وضعیت پسته شهرستان و خساراتی که امسال به تولید و اشتغال شهرستان وارد شده است، اظهار داشت: سال گذشته دو هزار میلیارد تومان پول از درآمد پسته به اقتصاد شهرستان تزریق شد که کشاورز طی سال پول کود، کارگر، هزینه تعمیرات و... را میپردازد و آخرین پول به خود کشاورز میرسد.
وی افزود: سال گذشته، ۶۵ هزار تن محصول پسته در رفسنجان داشتیم که با متوسط قیمت هر کیلو ۳۰ هزار تومان به فروش رفت و نزدیک به دو هزار میلیارد تومان به اقتصاد شهرستان وارد شد.
وی ادامه داد: امسال حدود ۲۵ هزار تن محصول پیشبینی شده بود که ۲۰ هزار تن آن بر اثر عوامل دمای گرم و نوسانات دمایی در زمستان از بین رفت، چرا که پسته باید نیاز سرماییاش در زمستان برطرف شود در حالی که ۷۰۰ ساعت سرما در شهرستان داشتیم و هزار ساعت دمای بالای ۱۶ درجه را تجربه و زمستان گرمی را سپری کردیم و اینکه در ۴۰ سال گذشته این حد تولید پایین رفته است یکی از دلایل آن نوسانات دمایی است.
مدیر جهاد کشاورزی رفسنجان بیان کرد: امسال با جمع بندی که انجام دادیم حدود پنج هزار تن محصول به همراه شهرستان انار داریم که سهم شهرستان رفسنجان چهار هزار تن و سهم شهرستان انار هزار تن می باشد.
تبعات خسارت بی سابقه به پسته رفسنجان
رضایی تصریح کرد: با بررسی که کردیم بر اثر این خسارت، ۱۳۰ هزار اشتغال مستقیم امسال از بین رفته به این معنی که ۹۰ هزار تن پسته تر باید برداشت میشد و ۴۵۰ هزار نفر روز کارگر طی دو ماه شهریور و مهرماه مشغول بهکار میشدند اما امسال دیگر این شغل را ندارند. سال گذشته یک میلیون نفر روز اشتغال در بخش برداشت پسته ایجاد شد که از استانهای مجاور هم در برداشت پسته کمک میکردند.
وی ادامه داد: هر سال هزار حلقه چاه در شهرستان به مدت دو ماه نگهبان داشتند که حدود هشت میلیارد تومان پول نگهبانی این چاهها به نگهبانان پرداخت میشد که این موضوع هم امسال دیگر نیست.
مدیر جهاد کشاورزی رفسنجان تصریح کرد: ۷۰۰ خردهفروش در شهرستان در زمینه پسته داریم که با توجه به اینکه امسال عملاً محصولی وجود ندارد شغلی ندارند، همچنین هر هکتار ۱۷ کارگر به طور مستقیم و سرجمع در هر هکتار ۸۰ اشتغال غیرمستقیم در بخش کشاورزی شهرستان ایجاد میشود که امسال این تعداد تحت تأثیر خسارت پسته درآمدی نخواهند داشت.
رضایی عنوان کرد: سال گذشته سه هزار کانتینر، محصول پسته را از رفسنجان به بندرعباس انتقال دادند که عدد بزرگی است، همچنین این وضعیت برای کامیونهایی که کود وارد شهرستان میکنند هم اثرگذار می شود و تبعات این کمبود محصول استانهای دیگر را هم تحت تأثیر قرار داده است.
مدیر جهاد کشاورزی رفسنجان به توضیح چگونگی واردآمدن این خسارات به پسته در سال جاری اشاره و ابراز کرد: وقتی بارندگی نشود موج گرما مستقر میشود که سال گذشته اواخر فروردین بارندگی اتفاق نیفتاد و ریزش گل و جوانه رخ داد، گرمازدگی امسال نیز ۸۰ درصد بود و در رطوبت پنج درصد تمام گلها ریزش کرد و تلقیح انجام نشد.
رضایی با بیان اینکه شهرستان رفسنجان از لحاظ جایگاه تولید پسته در کشور ۲۵ درصد باغات را داراست، تصریح کرد: بین ۲۲ تا ۳۵ درصد حجم تولید پسته کشور در شهرستان رفسنجان است و سال گذشته ۳۴ درصد تولید این محصول در کشور مربوط به رفسنجان بود.
مدیر جهاد کشاورزی شهرستان رفسنجان تأکید کرد: با توجه به اینکه تا ۲۱ ماه آینده چشم ما به پسته نمیافتد و سال آینده هم محصول نداریم، تسهیلات جدید برای نگهداری و مدیریت باغات که در هر هکتار حداقل سالانه ۱۰ میلیون تومان هزینه دارد، ضروری است.
رضایی ادامه داد: تسهیلات بلاعوض هم موضوع دیگری است که کمک خوبی به کشاورزان میکند، امسال اگر حداقل ۵۰ درصد قبوض برق موتورپمپها را بلاعوض بپردازند باری از دوش کشاورزان برداشته میشود.
مدیر جهاد کشاورزی شهرستان رفسنجان با پیشنهاد ایجاد صندوق پسته، گفت: ما صندوق حمایت از بخش کشاورزی را داریم که واقعا هم خوب حمایت می کند و برای ایجاد صندوق پسته حاضریم ۵۰ درصد سرمایه این صندوق را مالکان بگذارند و ۵۰ درصد دولت کمک کند تا در این سالهای بحران این صندوق کمکی برای کشاورزان باشد.
نظر شما