به گزارش خبرنگار مهر، جلد دوازدهم از مجموعه حدیث روزگار با عنوان «خاطرات مستند استاد سیدهادی خسروشاهی درباره احمد بن بلا (فرمانده جهاد آزادی بخش مردم الجزایر)» از سوی انتشارات کلبه شروق قم منتشر شد.
احمد بن بلا، قهرمان جهاد آزادی بخش مردم الجزایر و فرمانده نیروهای مسلح ضد استعمار از شخصیت های برجسته تاریخ معاصر است که پس از ۸۰ سال مبارزه و جهاد و تبعید و زندان، در تاریخ ۳۰ فروردین ۱۳۹۱ درگذشت. وی مجاهدی مسلمان و انقلابی بزرگ تاریخ معاصر بود و اگرچه ظاهراً به اشتراکیت یا سوسیالیسم علمی علاقمند بود، اما آن را در چارچوب تعالیم اسلامی قبول داشت. او مدافع سرسخت انقلاب اسلامی ایران بود و آن را مایه امید و عامل بیداری ملل مظلوم جهان می دانست.
با توجه به رابطه دیرینه استاد خسروشاهی با «سازمان آزادی بخش ملی الجزایر» و سابقه آشنایی با احمد بن بلا، استاد گوشهای از خاطرات خود درباره زندگی و مبارزه با عقاید و اندیشه های او را نگاشته است تا شاید مورد توجه اهالی تاریخ معاصر و علاقمندان به شناخت زندگی و مبارزه با شخصیت های اسلامی قرار گرفت. استاد در این کتاب علاوه بر آن مطالب، بخش هایی از مصاحبه های احمد بن بلا درباره ایران، انقلاب اسلامی و امام خمینی(ره) را ضمیمه این کتاب نمود تا مخاطبان شناخت جامع تری از زندگی و اندیشه های این رهبر برجسته جهادی مردم الجزایر داشته باشند.
این کتاب از مطالب زیر تشکیل می شود: احمد بن بلا؛ مجاهدی بزرگ، مقدمه استاد خسروشاهی، آشنایی با جهادگران الجزایر، گزارش نخستین دیدار در پاریس، گزارش دومین دیدار در سوئیس، سید جمال الدین و بن بلا، گفتگویی درباره مسأله شیعه و سنی و فلسطین، گزارش حضور بن بلا در ایران، گزارش سومین و آخرین دیدار، توصیه ها: یک مصاحبه، امام خمینی(ره) و انقلاب اسلامی ایران، تغییر در اندیشه، ضرورت مبارزه با امپریالیسم و صهیونیسم و مشکلاتی که ایران با آنها روبرو است. در پایان هم عکس هایی از احمد بن بلا در مکان ها و زمان های مختلف و اسنادی در این خصوص آمده است که بر غنای اسنادی کتاب می افزاید.
نظرات مهم احمد بن بلا
با توجه به اینکه در دو دهه اخیر، کتاب مستقلی درباره این شخصیت منتشر نشده، لذا این کتاب را خواندنی است و از سویی نگاه استاد خسروشاهی در گفتگو با این شخصیت، نیز گویای برخی از نظرات و دیدگاه های بن بلاست که تاکنون در کمتر جایی بیان شده است و اهمیت این کتاب را مضاعف میکند. برای نمونه چند مطلب ذکر میشود:
ـ «مبارزه [را] باید [مانند] آقای خمینی از سکونت در اتاق گلی و حضور در میان مردم رهبری کرد، نه از کاخ اشرافی.»(ص۴۴)
ـ «مذاکره با صهیونیست ها، هیچ نتیجهای جز بدبختی و ذلت نخواهد داشت و هر نوع گفتگو با اسرائیل، خیانت به آرمان ملت فلسطین و عرب خواهد بود؛ چون اصل وجود اسرائیل در قلب بلاد عربی و اسلامی یک خیانت است.»(صص۴۴ـ۴۳)
ـ در پایان بخش «مسأله شیعه و سنی و فلسطین» که گفتگویی با بن بلاست، بن بلا می گوید: «من اعتقاد دارم که در ایران همه علما و روحانیون نباید خود را درگیر مسائل اداری و روزمره کشوری بکنند که دچار مصیبت خواهند شد. بگذارید غیر از گروهی از علمای برجسته که صلاحیت تصدی امور یا رهبری را دارند، بقیه به عنوان پناهگاه همیشگی مردم در پایگاههای مساجد، در کنار مردم باقی بمانند و از تصدی کارهای اجرایی و اداره کشور دور شوند و به ارشاد و نظارت بپردازند.»(ص۴۵)
ـ «در این شیخ نشینها [خلیج فارس]، مزدورانی بر سر کار گذاشته شدهاند که اهداف نفت خوران غربی را برآورده سازند و به دستور آنها، نفت استخراج نایند و در مقابل، اسلحه خریداری کنند؛ بدون آن که بدانند این سلاحها به چه دردشان میخورد.»(ص۴۷)
ـ در دومین دیدار در سوئیس، بن بلا می گوید: «امام خمینی بزرگترین مرد تاریخ معاصر است و فکر می کنم که امام دیگری چون او نخواهد آمد. انقلاب اسلامی به نظر من، خیلی مهمتر از انقلاب کبیر فرانسه و انقلاب اکتبر روسیه و انقلاب نوامبر الجزایر است؛ چون این انقلاب فقط مخصوص ایران نیست، بلکه مربوط به همه ملتهاست و آثار آن در چهارچوب جغرافیایی ایران محدود نخواهد ماند. این آغاز حرکت جدید اسلام در همه دنیا خواهد بود.»(ص۳۱)
ـ بن بلا درباره مسأله شیعه و سنی معتقد است: «مسأله ایحاد نزاع بین شیعه و سنی یک پدیده سیاسی است و اصل آن توسط حکومتهای استبدادی و ضد مردمی پیشین به وجود آمده و اکنون هم ارتجاع عرب و دشمنان انقلاب که همان شیاطین شرق و غرب هستند، به آن دامن زده می شود تا انقلاب اسلامی ایران در چهارچوب مناطق شیعه محدود بماند و صدور انقلاب که آرزوی ما و شما بوده و ضرورتی برای حفظ و استمرار انقلاب است، غیرممکن گردد.»(ص۳۲)
چاپ اول این کتاب در ۱۳۶ صفحه، قطع رقعی، تیراژ ۱۰۰۰ نسخه، قیمت ۲۷۰۰ تومان عرضه شده است.
تاکنون خاطرات مستند خسروشاهی درباره شخصیت ها و جریانات زیر منتشر شده است: علامه طباطبایی، آیت الله طالقانی، علامه سید مرتضی عسکری، امام موسی صدر، آیت الله مشکینی، شهید نواب صفوی، استاد سید جلال الدین آشتیانی، آیت الله هاشمی رفسنجانی، دکتر ابراهیم یزدی، محمدعلی جمال زاده، دکتر حسن ترابی (سودان)، روژه گارودی (فرانسه)، نشریات مخفی حوزه علمیه قم، مشروطه مشروعه و علمای تبریز، تاریخ نگاری معاصر و کودتای ۲۸ مرداد، طرح مرکز فرهنگی اسلامی اروپا، حزب خلق مسلمان. به زودی خاطرات مستند ایشان درباره امام خمینی، شهید مطهری، شهید بهشتی، شیخ آقابزرگ تهرانی و محمدحسنین هیکل (مصر) منتشر می شود.
نظر شما