به گزارش خبرنگار مهر، فؤاد سزگین، محقق علوم اسلامی و مستشرق اهل ترکیه امروز در سن ۹۴ سالگی دار فانی را وداع گفت.
سزگین استاد بازنشستۀ تاریخ علم طبیعی در دانشگاه گوته فرانکفورت آلمان و بنیانگذار و مدیر افتخاری مؤسسۀ تاریخ علوم عربی- اسلامی آنجا بود. وی در زمینۀ احیا و بازسازی دستاوردهای دانشمندان تمدن اسلامی کارهای ماندگاری را انجام داده است. سزگین دارای تألیفات زیادی است، مهم ترین اثر او ۱۳ جلد کتاب تاریخ ادبیات عربی است که زیربنای تاریخ علم و فناوری در جهان اسلام و گاهشمار دانشمندان و مهندسان مسلمان محسوب میشود. دیگر آثار سزگین عبارت اند از:
کتابخانهها و مجموعههای نسخههای خطی عربی در جهان، همراه با کتابشناسی علوم قرآنی، حدیث، تاریخنگاری، تاریخ فرهنگ و ادبیات، فقه، کلام و تصوف، ترجمه و تنظیم چنگیز پهلوان. این اثر شامل تمامی اطلاعات سزگین در مجلدات ۱-۹ است که فهرست کاملی در اختیار خواننده قرار میدهد و علاوه بر اطلاعات نسخههای خطی عربی آگاهیهای فراوانی درباره نسخههای خطی به زبانهای دیگر، از جمله فارسی بهدست میدهد.
گفتارهایی درباره تاریخ علوم عربی و اسلامی، ترجمه و تنظیم محمدرضا علایی است. این اثر شامل مقالههایی درباره تاریخ علوم اسلامی و کشورهای اسلامی است؛ و مختارات من الجغرافیا الریاضیه والکرتو غرافیا عندالعرب والمسلمین و استمرارها فیالعرب. در این اثر، سزگین به علم جغرافیای ریاضی و نقشهکشی نزد اعراب و مسلمانان پرداخته است.
همچنین میتوان به تاریخ العلوم، محاضرات فی تاریخ العلوم العربیه والاسلامیه، مجاز القرآن:ابوعبیده محمد بن المثنی التیمی تصحیح و تعلیق فؤاد سزگین، و الدرالفرید و بیتالقصید ابن ایدمر، نیز اشاره کرد.
نظر شما