به گزارش خبرنگار مهر، دولت تحت فشار اروپایی ها، قصد دارد دستورات FATF(اقدام جدی برای مبارزه با پولشویی و تأمین مالی تروریسم)را انجام دهد و این فشارها آنقدر زیاد بوده است که منجر به نامه اخیر رئیسجمهور به دبیر شورای نگهبان برای تسریع در تصویب لوایح چهارگانه FATF شده است.روز شنبه هفته گذشته، خبر عجیبی منتشر شد. در بحبوحه اوضاع متلاطم اقتصادی، سومین جلسه شورای عالی هماهنگی اقتصادی با حضور سران سه قوه به ریاست رئیسجمهور تشکیل شد و ضمن مروری بر گزارش اقدامات دستگاهها در اجرای مصوبات شورا در زمینه مدیریت واردات و سناریوهای مختلف اقدامات تهدیدآمیز علیه اقتصاد ایران از سوی دولت آمریکا، ضرورت اقدام جدی در فضای حقوقی کشور برای مبارزه با پولشویی و تأمین مالی تروریسم و گسترش همکاریهای بانکی بینالمللی تصویب رسید.
نکته مهمی که درباره این خبر مطرح بود این بود که با توجه به اوضاع آشفته اقتصادی، به چه علت شورای عالی هماهنگی اقتصادی که هم اکنون باید در خط مقدم جنگ اقتصادی (تحریمهای آمریکا علیه ایران) باشد، به موضوع مبارزه با پولشوئی و تامین مالی تروریسم که همان اجرای خواستههای گروه ویژه اقدام مالی (FATF) در قالب برنامه اقدام است، پرداخته است؟ مراجعه به اخبار ماه های اخیر، بهخوبی از این موضوع رمزگشائی میکند.
اجرای سریعتر تمامی درخواست های FATF، خواسته اروپا از ایران
حدود دو ماه پیش بود که ششمین همایش تجاری بانکی ایران- اروپا در تاریخ 8 اردیبهشت در تهران برگزار شد. یکی از محورهای همایش، افزایش شفافیت درون نظام مالی ایران برای کاهش ریسک پولشوئی و تامین مالی تروریسم بود. اولریخ فون زانتیر، مدیر بخش خدمات مالی شرکت KPMG آلمان در این همایش گفت: «برای داشتن شرکای تجاری موثر نیاز دارید که حجم زیادی از اطلاعات صحیح از کلیت اقتصاد و زیرشاخه های استراتژیک آن برای طرف های خارجی شکل دهید تا گام اول که به جذب سرمایه گذاری منجر می شود برداشته شود».
http://www.mbri.ac.ir/Default.aspx?PageName=News&ID=293634&Language=1
همچنین آنه ماری فندر، مسئول بخش ایران در پروژه چشمانداز ایران در اتحادیه اروپا نیز در این همایش گفت: «چالشهایی وجود داشته و ایران باید در زمینه مبارزه با تامین مالی تروریسم و پولشویی همکاری کند که تمام اینها پارامترهای کلیدی برای بهبود فضای کسب و کار هستند. ما در اقدامات اصلاحی ایران را یاری کردیم و در ماههای آینده پیشبرد FATF بسیار مهم خواهد بود و باید موانع را برطرف کرد و شفافیت و حاکمیت قانون جایگزین شود».
http://www.mbri.ac.ir/?PageName=News&ID=293629&Language=2
مایکل کلور برچتولد، سفیر آلمان در تهران نیز در پنل تخصصی سرمایه گذاری و بازار صادرات برای شرکت های ایرانی این همایش گفت: «برای پیوستن کامل و حقیقی تر ایران به جامعه اقتصادی جهان باید موضوع FATF به صورت کامل حل شود و امیدواریم در فرصت باقی مانده تا ماه ژوئن ۲۰۱۸ ایران بتواند مسائل باقی مانده را نیز حل و فصل کند».
https://www.mehrnews.com/news/4283860
چند روز بعد از برگزاری این همایش و تنها دو روز قبل از خروج آمریکا از برجام، گزارش گروه بحران (CRISIS GROUP) با عنوان «اروپا و نجات توافق هستهای ایران» منتشر شد. در این گزارش با موضوع راهکارهای حفظ برجام بدون آمریکا آمده بود: «اگر ایران گامهایی بیشتر برای اصلاح بخشهای مالی و بانکی خود – به ویژه مسائل باقی مانده در طرح عملیاتیاش با کارگروه اقدام مالی (FATF) برندارد، نمیتواند از مکانیسمهای بانکی فوق {مکانیسمهای بانکی اروپا برای تحقق برجام بدون آمریکا} بهرهمند شود».
گروه بحران گروهی است که نقش مهمی را در مذاکرات هسته ای میان ایران و غرب ایفا کرد و متن توافق ایران با کشورهای 5 بعلاوه 1 در زمینه هستهای (برجام) در تاریخ 23 تیرماه 94 شباهت بسیار زیادی به گزارش این گروه در تاریخ 19 اردیبهشت ماه 93 درباره موضوع هسته ای با عنوان «حل مکعب روبیک هستهای» داشت.
همگی این موارد، این گمانه زنی را تقویت میکرد که اجرای دستورات و خواستههای FATF، برای اروپا مهم است و این موضوع برای اروپا در بعد از خروج آمریکا از برجام، به اولویتی مهم تبدیل شده است. این گمانه، اما تبدیل به واقعیت شد چرا که فدریکا موگرینی، مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا، در 23 خردادماه امسال با اشاره به مذاکرات ایران و اروپا برای بقای برجام، گفت: «تهران باید استانداردهای خود در مقابله با پولشویی و تامین مالی تروریسم را بهبود بخشد و اصلاحات بانکی را توسعه دهد. اینها گامهای اساسی برای جذب بیشتر بانکها و شرکتهای اروپایی است».
http://www.irna.ir/fa/News/82941426
با ملاحظه این موارد، میتوان نتیجهگیری نمود که دولت تحت فشار مذاکره با اروپا، ملزم شده است که دستورات FATF (اقدام جدی برای مبارزه با پولشویی و تأمین مالی تروریسم) را هر چه سریعتر انجام دهد. این فشارها آنقدر زیاد بوده است که رئیس جمهور در نامه خود به آیت الله جنتی، دبیر شورای نگهبان با قید فوریت خواستار تسریع در تصویب لوایح چهارگانه مرتبط با FATF در این شورا بوده است.
https://www.farsnews.com/news/13970412000577
چرا اروپا به دنبال اجرای برنامه اقدام FATF است؟
اروپا به دنبال انجام خواسته های FATF توسط ایران است چرا که با اجرای این خواسته ها، اروپاییها مطمئن می شوند که در صورت تعامل با ایران، با بخش تحریمی در حوزه تجاری و بانکی ارتباط نخواهند داشت. این امر با توجه به خروج آمریکا از برجام و بازگشت افراد و نهادهای متعددی به لیست تحریمی این کشور، بدین معنی است که اروپا می خواهد از ایران تضمین عینی بگیرد که تحریمهای آمریکا را نقض نمیکند. نکته تناقض برانگیز است این است که اروپا مدعی است که میخواهد مقابل تحریمهای آمریکا با اعمال قوانین مسدود ساز بایستد اما همزمان به ایران فشار وارد می اورد که استانداردهای FATF را در داخل کشور پیاده کند.
کنار هم قرار دادن این مطالب نشان میدهد که اروپا برای اینکه مقابل تحریمهای آمریکا نباشد، اجرای خواسته های FATF را از ایران خواسته است. این همان تحقق خواسته آمریکا مبنی بر تحریمهای هوشمند است که در آن میخواهد تحریمها به گروه خاصی اصابت نموده و بخش غیرتحریمی ایران، مرز خود را به منظور انتفاع از گشایش محدود مذاکرات اروپا، با بخش تحریمی روشن سازد و از آن کناره گیرد. بنابراین مشاهده میشود که وعده اروپا برای زنده نگه داشتن برجام، سرابی بیش نیست و اروپا می خواهد که برجام را ادامه دهد اما، در عین حال، با لیست تحریمی ایران نیز ارتباطی نداشته باشد.
نظر شما