خبرگزاری مهر، گروه استانها- اعظم محبی: «شهردار گرگان استیضاح می شود»؛ خبری که مدتی است در شبکه های اجتماعی دست به دست می شود. اعضای شورا ابتدا در برابر آن سکوت کردند اما با گذشت زمان و تکرار آن، خبر کم کم فراگیر شد تا این که بالاخره به این نتیجه رسیدند نسبت به آن عکس العمل نشان دهند.
گرچه سخنگوی شورای شهر این موضوع را به صراحت تکذیب کرد اما به نظر می رسد عده ای که خود را منتقد «عبدالرضا دادبود» معرفی می کنند، با انتشار اخبار کذب به جای انتقاد، خواهان جابجایی زودهنگام در مدیریت شهری گرگان هستند. آن ها می گویند عملکرد شهرداری گرگان در هشت ماه گذشته ضعیف بوده و شهردار جدید نتوانسته انتظارات را برآورده کند.
با شهردار گرگان به گفتگو نشستیم تا به عنوان نخستین رسانه ای که با او مصاحبه می کند، هم پاسخ انتقادات را منعکس کنیم، هم از برنامه های آینده او مطلع شویم و بدانیم آیا دادبود استیضاح می شود یا با قرار است با قدرت به کار خود ادامه دهد؟
* از زمان انتخاب شما به عنوان شهردار گرگان کمتر از یک سال می گذرد اما در همان ابتدای ورود با انتقادات زیاد رو به رو هستید. عده ای می گویند مدیریت ضعیف شما باعث شده حرکت توسعه شهر گرگان کند شود و عده ای هم در جواب آن ها می گویند طی سال های گذشته گرگان مسیر اشتباهی را برای توسعه انتخاب کرده است و باید به دادبود برای اصلاح آن فرصت داد. اما سوال اکثر شهروندان این است که چرا مانند گذشته پروژه های چشمگیر در گرگان نداریم؟
تصمیم داریم افق شهر را عوض کنیم. ما اکنون دوره گذار را طی میکنیم یعنی از دورهای که فقط شهرداری متکی بر پولهای خود بوده میخواهیم به دورهای برویم که شهرداری تصمیم دارد از ظرفیت های شهر استفاده کند.
اما این انتقال از مسیر سنتی مدیریت شهری به مسیر جدید که تلاش میکند بخش خصوصی را درگیر کند، مسیری سخت و زمانبَر است. عده ای ممکن است انتقاد کنند و عده ای هم همراه ما نباشند اما در روزها و ماههای آینده که شهرداری بخشی از پروژههای خود را شروع کند چنین مواردی حل و فصل و بقیه هم همراه خواهند شد زیرا ما تمام تلاش خود را میکنیم که شهر براساس منطق درست شهرسازی، اقتصادی و اجتماعی اداره شود.
* تکیه منتقدین شما برای برخی پروژه های انجام شده در دوره گذشته است. اما اکثر این پروژه ها با چالش رو به رو شدند و اکنون هر کدام یک نقطه بحرانی در شهر ایجاده کرده اند. چه دلیلی دارد که عده ای بر طرح های اشتباه گذشته موج سواری می کنند؟
برنامه های آینده گرگان بسیار پربار خواهد بود. به طور خوشبینانه اگر در سال ۱۰۰ میلیارد تومان صرف پروژههای عمرانی شود که آن هم انجام نمیگیرد، شهرداری در طول چهار سال فقط میتوانست ۴۰۰ میلیارد تومان هزینه کنند ولی ما با رقم هزار میلیارد تومانی در شهر تحول اقتصادی خوبی را ایجاد خواهیم کرد.
متأسفانه ممکن است برخی در این میان از فرصتی که شهرداری مشغول فراهم کردن مقدمات یک جریان و جهش بزرگ است، سوءاستفاده کرده و موجسواری کنند. ما به دنبال ایجاد تنش نیستیم ولی اگر واقعاً کسی قصد به حاشیه بردن شهرداری را داشته باشد، جلوی وی می ایستیم.
* در دوره گذشته تبلیغات زیادی روی پروژه های مختلف می شد و این تبلیغات افکار عمومی را همراه کرد. به نظر شما با توجه به عددی که برای تحول اقتصادی اعلام کردید بهتر نیست تبلیغات بیشتری داشته باشید تا افکار عمومی همراه شهرداری شود؟
تلاش بنده و همکاران و مشاوران ما بر این است که موضوعات قدری پختهتر شود و سپس آن را اعلام کنیم و تا زمانی که از اجرایی شدن پروژهای مطمئن نباشیم آن را بیان نمیکنیم زیرا باعث ایجاد توقع کاذب شده و عقب نشینی کردن از آن سخت است. تلاش بنده و همکاران و مشاوران ما بر این است که موضوعات قدری پختهتر شود و سپس آن را اعلام کنیم و تا زمانی که از اجرایی شدن پروژهای مطمئن نباشیم آن را بیان نمیکنیم زیرا باعث ایجاد توقع کاذب شده و عقب نشینی کردن از آن سخت است
نمونه این پروژهها تلهکابین است که چندین بار شهرداری برای آن پروانه صادر کرده و کلنگزنی اتفاق افتاده است اما هنوز مجوز ندارد و این امر در برخی از پروژههای دیگر هم اتفاق افتاده است. برگشت مداوم به مطالعات خود در پروژهها ضروری است زیرا باید مطمئن بود اقدامی که قرار است صورت گیرد، بعدها برای شهر مشکلاتی را ایجاد نمیکند.
احداث یک پروژه در این مدت، کار خاصی نبود ولی سطح شهر را در حد ساخت یک تقاطع نگه داشتن کار درستی نیست و ما انشاءالله با اقدامات خود رویهای پیش میگیریم که شهردار بعدی کارش از ما سختتر باشد.
شورای شهر با افقی که شهرداری در مسیر جدید تنظیم کرده، هماهنگ است. پروژههای سرمایهگذاری گرگان جای کار زیادی دارد و شهرداری در آینده اتفاقات خوبی را رقم خواهد زد.
* یعنی اعتقاد دارید برنامه های آینده شما بسیار گسترده تر از دوره گذشته است؟
بله. حجم عملیاتی که اکنون شهرداری با استفاده از ظرفیت بخش خصوصی و مشارکت و سرمایه گذاری انجام میدهد چندین برابر حجم عملیات عمرانی است که شهرداری با پول خود می تواند انجام دهد و این راه برونرفت ما از موضوع محدودیت منابع مالی و شرایط اقتصادی است.
سرمایهگذار بخش خصوصی بسیاری از مسائل را مدیریت کرده و در بهرهبرداری از پروژهها به ما یاری میرساند. توسعه مشارکت با بخش خصوصی در دوره جدید مدیریت شهری اصل و اولویت شهرداری است و این تغییر از اجرای صرف پروژهها به توسعه بخش خصوصی نیازمند زمان است و مردم به زودی شاهد پروژههای بزرگ خواهند بود.
اگر زیرگذر یا روگذری افتتاح شده و مورد توجه مردم قرار گرفته، اجرای مجتمع تفریحی تجاری چهارشنبه بازار به تنهایی ۶۰ میلیارد تومان هزینه خواهد داشت و کارآفرینی بزرگی را ایجاد خواهد کرد.
* برخی صاحبنظران می گویند شرایط مالی شهرداری بسیار دشوار است و بدهکاری زیادی هم دارد. از طرفی درگیر مشکلات حقوقی پروژه های گذشته هم شده است. آیا این مشکلات صحت دارد؟
متاسفانه مشکلات زیاد است و فقط به دوران گذشته هم باز نمی گردد. شرایط اقتصادی امروز نسبت به اسفندماه که بودجه سال ۹۷ را نوشتیم، تغییر کرده و قیمتها نوسان یافته است. افزایش قیمتها به طور مستقیم روی کار ما هم تأثیر میگذارد، عدم ثبات بازار در انتخاب پیمانکار مشکلاتی را ایجاد میکند زیرا پیمانکار وقتی میخواهد قیمتی را ارائه دهد، تردید دارد و نمیداند که در چند ماه آینده چه اتفاقی خواهد افتاد، از این جهت شهرداری دارای محدودیتهایی است.
برای پروژههای قبلی- زیرگذرهای ناهارخوران- شهرداری درگیر مسائلی از جمله مشکلات حقوقی با پیمانکار است و این معضل هم چنان ادامه دارد.
شرایط قرارداد با پیمانکار به گونهای نیست که شهرداری بتواند مطالبات کارگران را پرداخت کند. این پروژهها علاوه بر پدید آوردن مشکلات مالی، کارکردی هم در مدیریت ترافیک منطقه نداشته و این مطلب نشان میدهد که شهرداری باید در اجرای پروژههای جدید خود بسیار دقت کند.
* همانطور که اشاره کردید دوره گذشته بخشی از سرمایه های شهرداری از بین رفت و علی رغم هزینه های زیاد اکنون شهرداری به بسیاری از پیمانکاران بدهکار است. چطور قرار است با این بدهکاری، گرانی و شرایط دشوار مالی وعده خود برای توسعه و اجرای طرح های مختلف را عملی کنید؟
مهمترین بخشی که در رابطه با ایجاد درآمد پایدار و توسعه شهر در نظر گرفتهایم مبحث سرمایهگذاری و پروژههای مشارکتی است. می خواهیم شهر را علمی بسازیم و کارها را بر اساس مطالعه پیش ببریم. برای این کار شهرداری ابتدا مطالعاتی را روی حوزههای مختلف که میتواند در بخش سرمایهگذاری و مشارکت مؤثر باشد، انجام و فعالیتهایی را که عملاً در آن شهرداری میتوانست اهداف سرمایهگذاری خود را دنبال کند، شناسایی کرد.
این عمل با دو رویکرد انجام شد، نخست این که شهرداری خدمات خود را با استفاده از سرمایهگذاری بخش خصوصی به شهروندان ارائه دهد و دوم، با مشارکت بخش خصوصی اقتصاد شهری را ارتقاء داده و یک درآمد پایدار برای شهرداری ایجاد کند.
در گام اول ایجاد یک واحد ویژه سرمایهگذاری و مشارکتهای مردمی در دستورکار شهرداری قرار گرفت و چند نفر از نیروهای شهرداری در این مرکز به طور مستقل روی موضوعات سرمایهگذاری و مشارکتها کار میکنند.
چنین واحدی قبلاً در شهرداری وجود نداشت ولی اکنون یک ساختمان مستقل سرمایهگذاری ایجاد شده که به زودی افتتاح میشود. این واحد یک مسئول مشخصی دارد که یا به عنوان رئیس سازمان سرمایهگذاری یا معاونت سرمایهگذاری تعیین خواهد شد.
* یکی از مشکلات شهر گرگان و حتی استان گلستان این است که نتوانسته برای سرمایه گذاران جذابیت ایجاد کند و از طرفی بروکراسی های اداری هم سرمایه گذاران را فراری داده است. در این رابطه چه تدابیری اندیشیده اید؟
قسمت دوم تمرکز ما تهیه بستههای سرمایهگذاری است، ما در سنوات گذشته فرصتهای سرمایهگذاری زیادی را برای مردم، سرمایهگذاران و کارفرمایان ایجاد کردیم اما به پروژههای سرمایهگذاری کمتر توجه شده است.
شهرداری به جای معرفی فرصتهای سرمایهگذاری که مقوله کلی است تصمیم گرفته پروژههای سرمایهگذاری را معرفی کند به طوری که این پروژه ها مجوزهای لازم از قبیل پروانه را داشته و طرحِ توجیه اقتصادی هم برای آن پیشبینی شده باشد؛ در این صورت اگر سرمایهگذاری وارد شهر شد از همان روز، طرح آماده سرمایهگذاری است.
* لطفا درباره بسته های سرمایه گذاری که تاکنون آماده شده بیشتر توضیح دهید.
هتل ناهارخوران از جمله پروژههای ما است که پروانه ساختمانی آن تا آخر هفته صادر میشود و آماده سرمایهگذاری است. یک مجتمع تفریحی- تجاری در مکان چهارشنبه بازار با استفاده از تپههای هزار پیچ که پشت آن قرار دارد، پیش بینی و طراحی شده است.
چهارشنبه بازار هم به مکان دیگری منتقل خواهد شد. طرح این مجتمع تا پایان این ماه آماده و پس از طی مراحل قانونی آن امیدواریم تا پایان شهریور آماده پذیرش سرمایهگذار باشد و ما بتوانیم تا پایان تابستان این پروژه منحصر به فرد را کلنگزنی و کار اجرایی آن را شروع کنیم.
پیشبینی شده که این پروژه ظرف مدت ۲۰ ماه به بهره برداری برسد، در این مجتمع کارکردها و فعالیتهای مختلفی پیشبینی شده که شامل مجتمعهای تجاری، بازار سنتی با استفاده از ظرفیت معماری بومی، بزرگترین بازارچه صنایعدستی با محوریت صنایعدستی استانهای مختلف، رستورانهای سنتی و پروژههای گردشگری و تفریحی است؛ همچنین در این مکان آبنمای موزیکال هم ایجاد میشود.
* شهربازی یکی از وعده هایی است که طی یک دهه گذشته بارها اعلام شده. حتی در دوره قبل وعده انتخاباتی اعضای شورای شهر بود و بنرهای آن در سطح شهر نصب شد. آیا در دوره شما این رویا برای شهروندان گرگان محقق می شود؟
دو پروژه شهربازی سرپوشیده و روباز را هم پیش بینی کردیم که طراحی اولیه «شهربازی سرپوشیده» براساس پیشنهاد متقاضی در حال انجام است و براساس متراژی که پیشنهاد شده جزو شهربازیهای بزرگ کشور خواهد بود.
برای «شهربازی روباز» هم تا آخر هفته دو سرمایهگذار را در گرگان خواهیم داشت و با هرکدام که به توافق برسیم مراحل اجرایی آن را آغاز خواهیم کرد.
* غیر از شهربازی آیا طرح های تفریحی دیگری در شهر گرگان در نظر گرفته اید؟
با پروژههایی که اعلام شد و همچنین پروژههایی که در دست مطالعه است، شهرداری در صدد ایجاد ۳۰ شب ۳۰ جاذبه بوده و میخواهد برای ۳۰ شب مردم برنامه ریزی کند؛ یعنی اگر کسی بخواهد ۳۰ شب را به تفریح اختصاص دهد یک نقطه مشخص برای این کار دارد. شهرداری در صدد ایجاد ۳۰ شب ۳۰ جاذبه بوده و میخواهد برای ۳۰ شب مردم برنامه ریزی کند؛ یعنی اگر کسی بخواهد ۳۰ شب را به تفریح اختصاص دهد یک نقطه مشخص برای این کار دارد
مجموعه رقمی که برای پروژه های سیگانه ۳۰ شب ۳۰ جاذبه تفریحی پیش بینی شده چیزی حدود هزار میلیارد تومان برای چهار سال آینده است و این رقم بسیار قابل توجه است.
با این اقدامات علاوه بر توزیع گردشگری در نقاط مختلف که به حل مشکل ترافیکی کمک می کند، انسان محور بودن شهر هم عملی می شود.
سورتمه، زیپ لاین و سایت بالن از دیگر پروژه تفریحی که جانمایی هر سه صورت گرفته و فراخوان سرمایهگذاری آن هم داده شده است. سایت بالن در قالب یک مجتمع تفریحی- توریستی در زمینهای «مریم آباد» پیش بینی شده است. سورتمه هم در صیاد شیرازی ساخته خواهد شد. این پروژه در بخشی از پارک جنگلی النگدره که در حال واگذاری به شهرداری و موازی با صیاد است، جانمایی شده و پیشنهاد آن هم به منابع طبیعی رفته است. طرح سورتمه به آلمان فرستاده شده تا کارخانه سازنده آن نظرات نهایی را روی آن اعمال کند. پروژه زیپ لاین هم در هزارپیچ ساخته خواهد شد و هم اکنون مشاوران مشغول بررسی طرح هستند.
همچنین مشغول مطالعه و بررسی پروژه تفریحی دیگری در مریم آباد هستیم. شهرداری در این منطقه ۹ هکتار زمین دارد که مقرر شده به یک پروژه تفریحی و گردشگری تبدیل شود و احتمالاً بخشی از شهربازی هم در آنجا اجرا خواهد شد.
مذاکراتی هم برای ایجاد آکواریوم و پارک آبی در جریان است؛ برای پارک آبی سرمایهگذارانی مراجعه و شهرداری به طور فشرده با سه نفر در حال مذاکره است و با هرکدام از آنها که شرایط خوب و توان اجرایی بالایی داشته باشد، قرارداد منعقد خواهد شد.
همچنین مطالعات کارتینگ و پیست موتورسواری در حال انجام است که امیدواریم آن را هم در قالب پروژههای خود به بهرهبرداری برسانیم.
* برای تلهکابین برنامه ای دارید؟
شهرداری پیگیر مجوزهای تلهکابین بوده و این پروژه براساس مصوبه شورای شهر و مطالبه مردمی جزو اولویتهای شهرداری است که البته نیاز به تمهیدات خاص اجرایی دارد.
مجوزهای تلهکابین هنوز گرفته نشده و با منابع طبیعی مشغول رایزنی هستیم اما قبل از اجرای این پروژه باید به مسائلی از جمله تمهیدات ترافیکی هم توجه کرد.
* پروژه هایی که توضیح دادید بیشتر در حوزه گردشگری بود برای حل مشکلات دیگر شهر از جمله ترافیک چه برنامه ای دارید؟
بازگشایی محور افسران جزء اولویتهای عمرانی شهرداری است؛ ترافیک محدوده میدان مفتح و بلاتکلیفی پروژه تقاطع غیرهمسطح در محور افسران نارضایتیهایی را برای مالکان منطقه ایجاد کرده است، از این رو راهاندازی این پروژه مهم در دستور کار شهرداری است و یک تقاطع و یک میدان که مصوبه طرح جامع حمل و نقل بوده و به تصویب شورای ترافیک استان هم رسیده، اجرا خواهد شد.
ادامه این گفتگو در روزهای آینده منتشر می شود.
نظر شما