گزارش تحلیلی؛

غزه و آتش بسی که شکننده است/ «جنگ ساکن» تاکتیک موفق مقاومت

غزه و آتش بسی که شکننده است/ «جنگ ساکن» تاکتیک موفق مقاومت

ملتهب شدن اوضاع میان رژیم صهیونیستی و فلسطینی ها در غزه و متعاقب آن برقراری آتش بس با وساطت مصر، پرسش های زیادی را درباره اینکه آتش بس شکننده تاکی دوام خواهد آورد، مطرح کرده است.

خبرگزاری مهر، گروه بین الملل- فرزاد فرهادی: غزه مجددا در صدر اخبار رسانه ها قرار گرفته است زیرا رهبران مقاومت فلسطین تصمیم به اجرای نظریه آتش در برابر آتش گرفته اند و عملا این استراتژی را پیاده می کنند.

منابع خبری از آتش بس میان حماس و رژیم صهیونیستی با وساطت مصر خبر دادند اما معلوم نیست که این آتش بس تا کی به طول می انجامد. این آتش بس چندی پس از اقدامات تنش زای رژیم صهیونیستی انجام می شود. رژیم صهیونیستی به طور سیستماتیک می کوشد تا قدرت مقاومت فلسطین را در طول زمان تضعیف کند.

رژیم صهیونیستی قصد دارد تا قواعد بازی را تغییر دهد اما هنوز به این هدف خود نرسیده است؛ به ویژه این که بازدارندگی متقابل وجود دارد و راهپیمایی های بازگشت بزرگ (آوارگان فلسطینی) نیز در شرق باریکه غزه، ادامه دارد.  مقامات رژیم صهیونیستی از بحران رنج می برند و این در تهدید رهبران حماس به ویژه یحیی السنوار رئیس دفتر سیاسی حماس در غزه آشکار شد.

شاید موازنه قوا به نفع تل آویو باشد و این به برتری هوایی آن مربوط می شود اما مقاومت فلسطین نیز سلاح بالن های آتشزا و شکار نظامیان رژیم صهیونیستی در عملیات تک تیراندازان و نیز تظاهرات بازگشت را در پیش گرفته است.

در این میان شکار نظامی اسرائیلی از سوی حماس از درجه اهمیت به سزایی برخوردار است زیرا مدت زمانی بود که رزمندگان مقاومت فلسطین به این نظامیان دست نمی یافتند و شاید همین موضوع تل آویو راعصبانی کرده تا تهدید به حمله گسترده به غزه و تهدید به ترور یحیی السنوار کند که حلقه اتصال میان شاخه نظامی و سیاسی حماس است.

مقامات رژیم صهیونیستی جرات حمله مجدد به غزه را ندارند زیرا در جنگ جدیدی بیش از آنچه در جنگهای قبلی به دست آوردندمقامات رژیم صهیونیستی جرات حمله مجدد به غزه را ندارند زیرا در جنگ جدیدی بیش از آنچه در جنگهای قبلی به دست آوردند، نخواهند یافت و تلاش برای ترور السنوار نیز بهای سنگینی برای صهیونیستها به دنبال خواهد داشت.

در واقع تهدید به حمله گسترده به غزه و نیز تهدید به ترور السنوار نمایانگر هراس تل آویو از افزایش توان جنگی حماس و زیان وارد خسارات سنگین به شهرک نشینان اطراف غزه با سلاح مخوف جدید یعنی بالن های آتشزا است.

قدر مسلم آن است که غزه آبستن تحولات بسیار است و برجای ماندن آتش بس و بقای آن موضع تردید است و این بدان علت نیست که حماس نمی خواهد پایبند آن باشد بلکه به حالت جنونی که بنیامین نتانیاهو نخست وزیر رژیم صهیونیستی به آن گرفتار است، مربوط می شود.

نتانیاهو در نتیجه شکست های متوالی از سرخوردگی رنج می برد و این به علت ارتش سوریه و پیشروی های آن در جنوب این کشور و بازپس گیری مناطق جدید  و شکست متحدان رژیم صهیونیستی و رفتن آنها به ادلب و نیز پیروزی های سیاسی و نظامی آشکار مقاومت در غزه و بازگشت حق بازگشت و مطرح شدن مجدد موضوع فلسطین است.

دیدگاه کارشناسی

«اسعد العویوی» استاد دانشگاه و تحلیلگر فلسطینی در این باره به اسپوتنیک گفت: «ارتش اسرائیل مایل است که بمباران کند و بکشد و ویران کند و پاسخی دریافت نکند اما پاسخی که انتظارش را نداشت هنگامی که فلسطینی ها یک افسر اسرائیلی را در نوار مرزی با غزه هدف قرار دادند، دریافت کرد. دخالت های منطقه ای و سازمان ملل به درخواست اسرائیل صورت گرفت زیرا در مقطع کنونی وخامت اوضاع به نفع این رژیم نیست.

این آرامش  و آتش بس موقتی و به مثابه آتش زیر خاکستر است این آرامش  و آتش بس موقتی و به مثابه آتش زیر خاکستر است و با هر تحول میدانی ممکن است که جنگ شعله ور شود. رویارویی بزرگ در راه است زیرا آتش بس ها شکننده است. جدای از آن تحولات در شمال فلسطین خواه در جولان یا آنچه مربوط به حزب الله لبنان است عامل نگرانی اسرائیلی ها بیش از غزه فراهم می کند هر چند که جبهه ها به یکدیگر مرتبط هستند. تحولات سوریه و پیروزی های ارتش سوریه با همکاری متحدانش عامل نگرانی مقامات امنیتی رژیم اسرائیل را فراهم کرده است».

«طلال عوکل» نویسنده و تحلیلگر سیاسی فلسطینی نیز با شکننده خواندن آتش بس کنونی میان نیروهای مقاومت فلسطین با رژیم اشغالگر صهیونیستی به العربی الجدید بیان کرد: «توافق اخیر آتش بس، مبتنی بر توقف ارسال بالن های آتش زا به اراضی اشغالی فلسطین است. تا این لحظه، رژیم صهیونیستی نمی داند که دقیقا چه می خواهد. فرایند تشدید تنش در باریکه غزه به طور مداوم ادامه خواهد داشت و با توجه به این که افزایش فشار علیه جنبش حماس به ویژه در پرونده های مورد اختلاف طرفین مانند نظامیان بازداشت شده اسرائیلی، راهپیمایی های بازگشت و آتش بس مد نظر تل آویو است، ممکن است شاهد افزایش تنش ها باشیم».

به هر حال هیچ طرفی نمی تواند ادامه قواعد کنونی را تضمین کند. در حالی که برخی از تحلیلگران احتمال می دهند که افزایش تنش کنونی به جنگ منجر می شود اما برخی دیگر وقوع جنگ در مقطع کنونی را بعید می دانند.

طرفداران احتمال جنگ گسترده؛ به جبهه داخلی رژیم صهیونیستی وادامه ارسال بالن های آتشزا از سوی فلسطینی ها به شهرک های مجاور غزه و به هم خوردن محاسبات تل آویو و فشار رسانه های که رسانه های این رژیم به کابینه نتانیاهو برای وارد شدن به جنگ با غزه وارد می کنند، توجه دارند. اقدام فلسطینی ها در ارسال بالن های آتشزا سرآغاز جنگ فرسایشی است که تل آویو خواهان آن نیست. از نگاه طرفداران جنگ اسرائیل ضد غزه، حمایت مطلق آمریکا از اسرائیل و تلاش برخی کشورهای عربی برای عادی سازی روابط با رژیم صهیونیستی سبب می شود که تل آویو به دنبال به راه انداختن جنگ ضد غزه باشد به ویژه که از نظر منطقه ای و بین المللی نگاهها متوجه بحران سوریه است.

اما از نگاه کسانی که جنگ را بعید می دانند؛ حوادث و وقایع میدانی است که گواه جنگ جدیدی را نمی دهد. تشدید شکاف میان مقامات سیاسی و نظامی رژیم صهیونیستی، سردرگمی نظامیان صهیونیست به سبب نبود بانک اهداف در صورت هر گونه جنگ به غیر از دوایر و محله های مسکونی که این به علت استراتژی ها و قواعدی که مقاومت فلسطین در غزه پیاده می کند و هماهنگی و انسجام بالایی که رزمندگان مقاومت از آن برخوردارند، همگی در عدم بروز جنگ موثر است.

از نگاه تحلیلگرانی که جنگ را بعید می دانند مبهم بودن سرنوشت پس از جنگ برای تل آویو، حساسیت جبهه شمال و مرزهای فلسطین اشغالی با سوریه، بحران بین المللی که تل آویو از آن رنج می برد، تمایل اسرائیل برای ادامه احداث دیوار زمینی قبل از هر عملیات نظامی که برطرف کننده نگرانی شهرک نشینان از نفوذ رزمندگان مقاومت از طریق تونلها باشد و نیز بحث معامله قرن و تلاش واشنگتن برای عدم وقوع جنگ جدید تا زمان سرانجام رسیدن این معامله؛ منجر به عدم وقوع جنگ می شود.

قدر مسلم آن است که که اگر صهیونیستها احتمال پیروزی در جنگ غزه را می دادند لحظه تردید نمی کردند. تجارب جنگ های قبلی نشان داد که آنها هنگامی که وارد غزه شوند با آتشی که نمی دانند از کجا بر سر آنها ریخته می شود، روبرو می شوند. درست است که توازن نظامی میان غزه و صهیونیستها نیست اما تاکتیک های فلسطینی ها بر صهیونیستها برتری دارد.

دو نوع جنگ وجود دارد؛ ساکن و متحرک. ارتش نظامی معمولا جنگ متحرک انجام می دهد که به این معنی که روی زمین و در دشت ها و کوهها و هوا و آبها می جنگد. در این حالت با دشمن رودرو می جنگند و آنرا نابود می کند و این از طریق تاکتیک های نظامی غیرثابت است که حرکت دائم را طلب می کند.

اما جنگ دوم ساکن است به این مفهوم که کمین های مخفی نصب می شود که دشمن را غافلگیر می کند و از نظر میدانی همه نقشه های دشمن را برهم می زند و آنرا مجبور به عقب نشینی برای طرح ریزی نحوه رویارویی می کند.

رزمندگان مقاومت فلسطین توانایی جنگ ساکن را دارند و توان دفاع از خود را دارند رزمندگان مقاومت فلسطین توانایی جنگ ساکن را دارند و توان دفاع از خود را دارند و می توانند دشمن صهیونیست را به عقب برانند . تاکتیک جنگ ساکن یک بار در جنوب لبنان و سه بار در غزه پیاده شده و در همه موارد ارتش رژیم صهیونیستی با نتایج تلخی روبرو شده است.

 از سویی تفکر حاکم بر نظامیان رژیم صهیونیستی و ترس شدید از مرگ هم عاملی است که اجازه پیروزی به آنها را در جنگ نمی دهد. از همین رو صهیونیستها جرات به راه انداختن جنگی که نتایج آنرا نمی دانند، ندارند.

کد خبر 4353891

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha