به گزارش خبرگزاری مهر متن کامل این بیانیه چنین است:
برگزاری چهارمین دوره انتخابات خبرگان رهبری و سومین دوره شوراهای اسلامی شهر و روستا در روز جمعه 24 آذر ماه از جمله رخداد های مهم سال جاری است که می تواند بدلایلی آشکار برای ارزیابی میزان عمق و گستردگی نفوذ جریانات سیاسی فعال کشور به کار رود.
حزب نواندیشان ایران اسلامی به عنوان جریانی که از عقلگرایى و اعتدال در صحنه سیاسی دفاع می کند؛در راستای شفافیت تحلیلی فضای سیاسی کشور با تجزیه و تحلیل علامتهای سیاسی بر آمده از این دو انتخابات می کوشد از طریق بیان صریح تحلیل حزبی خود ضمن ارایه خط مشی تحلیلی – تبلیغی به هواداران اصولگرا ؛ گروههای سیاسی موجود را نیز تشویق نماید که از لاک محافظه کاری تحلیلی بیرون آمده وبا ارایه تحلیل های سازمانی به غنی سازی فضای سیاسی یاری رسانند.
انتخابات و خط تبلیغی خارج
از مدتها پیش از انتخابات بخش هایى از عناصر اپوزیسیون برانداز خارج از کشور با طرح بحث تحریم انتخابات کوشیدند از مشارکت توده ها در انتخابات کاسته و عدم مشارکت را گامی فراپیش در جهت براندازی نظام اسلامی تلقی کنند. تزی که همواره با مشارکت گسترده مردم با شکست مواجه شده و در انتخابات اخیر بیش از گذشته با ناکامی مواجه شد.
خط تبلیغی عناصر برانداز همسو با ایالات متحده در گام نخست کوشید با کاهش انگیزه مشارکت ؛ هرگونه عدم حضور را دلیل عدم مشروعیت نظام نمایانده و در صورت مشارکت نیز انتخابات را فاقد روح رقابت بنمایاند و در گام دوم نیز با زمینه سازی های پیشاپیش حضور مردم را سازماندهی شده و در جهت حمایت از لیستی خاص اعلام کند . اما حضور پرقدرت با سطح رقابت بالا و واقعی در انتخابات و نهایتا نتیجه ترکیبی در انتخابات شوراها همه سناریوهای پیش بینی شده خط برانداز همسو با نومحافظه کاران آمریکا را شکست مواجه ساخت. تردیدی نیست که درایت مقام معظم رهبری و مدیریت هوشمندانه صحنه سیاسی در کسب چنین موقعیتی انکار ناپذیر است.
انتخابات ؛ جبهه دوم خرداد و محوریت کارگزاران
در پی شکست های مکرر جریان دوم خرداد در چند انتخابات اخیر عملا سازمان پرنفوذ مجاهدین انقلاب در جناح مذکور خود را از ویترین سیاسی کنار کشید و حزب مشارکت نیز در یک ائتلاف اعلام نشده بدلیل مشابهت های مبنای تفکر سیاسی و اقتصادی در کنار حزب کارگزاران قرار گرفت و کوشید چانه زنی ها را بدست کارگزاران با حزب اعتماد ملی تحت رهبری آقای کروبی به پیش برد.
در فرآیند پر فراز و نشیب چانه زنی ها ؛ حجت الاسلام کروبی توانست با اتخاذ سیاست قهر و آشتی حداکثر امتیاز ممکن را اخذ کرده و با کسب موقعیت برتر در لیست جناح دوم خرداد برای انتخابات خبرگان حضور چهره های معتدل مورد تایید مشارکت را در لیست شوراها مورد پذیرش قرار دهد.
اما برنده واقعی چانه زنی ها برای تعیین لیست شوراها در میان طیف دوم خرداد ؛ حزب کارگزاران بود که وزن غالب در میان کاندیداها را به هواداران خود اختصاص داد و در مقابل فقط کوشید به نحوی وزن آقای هاشمی رفسنجانی را بر کفه کم وزن جریان دوم خردادی بیفزاید.
جریان دوم خرداد در انتخابات خبرگان عملا بازی را تحت مدیریت آقای کروبی قرار داد و وی نیز با قرار دادن تعدادی از چهره های شناخته شده اصولگرای فهرست جامعتین سعی کرد در هر صورت خود را به گونه ای برنده تلقی کرده و اهرم تبلیغی را در دست داشته باشد.
هر چند در پایان انتخابات خبرگان همانگونه که پیش بینی می شد پیروزی جامعه روحانیت و جامعه مدرسین قاطع و فراگیر بود ولی آقای کروبی با زیرکی توانسته است با پاره ای از کاندیداهای مشترک با جامعتین رابطه معقولتری را برقرار نماید.
خبرگان؛ هاشمی و احیاء مجدد وجهه
تردیدی نیست که یکی از برندگان انتخابات خبرگان ،آقای هاشمی رفسنجانی بود که در چند انتخابات اخیر شدیدا بدلیل عدم کسب رای لازم دچار افول موقعیت در نزد افکار عمومی شده بود ؛ افولی که بخشی از آن به تخریب ناجوانمردانه و غیر اخلاقی علیه او برمی گشت ؛ تخریبی که در ادامه تخریب رادیکالهای دوم خردادی و بعضا متکی و مستند به اشتباهات سنگین تبلیغی – سیاسی بعضی از چهره های مدعی هواداری از او بود.
مردم در آخرین انتخاباتی که آقای هاشمی رفسنجانی می تواند در آن به عنوان کاندیدا شرکت کند ؛ با قریب پانصد هزار رای برتر از نفر دوم ضمن احیاء وجهه آقای هاشمی رفسنجانی به نحوی از زحمات سنگین او نیز سپاسگزاری و قدردانی کردند .
اکنون آقای هاشمی رفسنجانی در برابر دو گزینه قراردارد.ادامه مسیر حیات سیاسی خود در جایگاه یکی از مهمترین و کلیدی ترین چهره های سیاسی انقلاب اسلامی در کنار رهبری معظم انقلاب و دیگری تبدیل شدن به یکی از اضلاع مثلث هدایتگر جریان غیر غالب دوم خردادی .
شواهد مختلف منجمله بیانیه آقای هاشمی پس از انتخابات خبرگان که در آن گفته است: "از خداوند مهربان خواستارم که در مهلت محدود بقیه عمرم بتوانم در کنار رهبر معظم انقلاب و با تکیه بر حمایتهای ملت عزیز و بزرگوار ایران به این انقلاب بینظیر اسلامی و به کشور و مردم بزرگ ایران خدمت شایستهای انجام دهم" حاکی از آنست که وی تصمیم دارد در جایگاه کلیدی خود باقی بماند و تمایلی به حضور در چالش های مستقیم بین خطوط سیاسی ندارد.
اصولگرایان و ضرورت اصلاحات
واقعیت آنست که مطالعه فرآیند تصمیم گیری در جناح اصولگرا بویژه در جریان انتخابات نهم ریاست جمهوری تا انتخابات شوراها ی بیست و چهارم آذر همگی حاکی از بروز نوعی مشکل در دستیابی به اجماع و وحدت است.
این مشکلات از کجا برخاسته است؟ به چه دلیل گرایش های درونی جریان اصولگرا بعضا تا حدی از واگرایى پیش رفته اند که ایجاد همگرایى در میان آنان گاهی بسیار دشوار و حتی در مواردی ناممکن می نماید.
به گمان ما جریان اصولگرایى که برخلاف تبلیغات رقبا همواره از اصلاحات واقعی دفاع کرده است؛ برای حفظ موقعیت فعلی ویا ارتقاءخود لازم است ضرورت اصلاحات در جناح را نیز به عنوان بحثی جدی و بلکه حیاتی پیگیری نماید.
در همین راستا ؛ بازشکافی حوزه هایى که لزوم اصلاح در آنها احساس می شود؛ ضرورت دارد.
حزب نواندیشان ایران اسلامی از همین رو برآن است که:
در حوزه مبانی و مفهوم(تئوری) هر چند که به ظاهر اختلافی جدی وجود ندارد ؛ ولی به واقع ابهامات بسیاری وجود دارد که عدم تعریف و روشن سازی دقیق آنها ممکن است به پیدایش نوعی هویت های گمراه کننده بیانجامد که بر اساس آن کسانی خود را اصولگرا بدانند ولی حداکثر فاصله ذهنی و رفتاری را با اصولگرایان داشته باشند. تردیدی نیست بدون تعریف دقیق و شناسایى ماهیت جناح امکان طراحی استراتژی و در پی آن تاکتیک ها وجود ندارد و تا تعریف روشنی مبنای شناسایى افراد و گروهها قرار نگیرد عملا صف بندی و یارگیری سیاسی بی معناست و حتی اگر در این فضای غبار آلوده هویتی ائتلافی هم شکل گیرد مسلما به سختی می توان ائتلافی پایدار پدید آورد.بنابراین بازتعریف مفاهیم و ایجاد تفاهم و توافقی قابل قبول باید در دستور کار قرار گیرد. در این راستا ؛ بایسته است تعریف مقام معظم رهبری از اصلاحات و نیز اصولگرایى به عنوان مبنا مورد پذیرش همگان قرار گیرد.
سازمان تشکیلاتی جناح از مدتها پیش چه از لحاظ ساختار و چه از نظر کارکرد مورد سئوال قرار گرفته است. فرآیند هدایت جناح از فاز مدیریت کاریزماتیک و کدخدامنشی صاحب نفوذ که البته طی روندی انتخابی برگزیده نشده بود ظرف دو سال گذشته به فاز رهبری جمعی نیمه انتخابی فاقد کاریزما در عین حال کم نفوذ وارد شد. اما همانطور که انتخابات سوم تیر 84 نقطه پایانی بر فاز نخست بود ؛ انتخابات 24 آذر 85 شورا ها هم به نقطه پایان فاز دوم تبدیل شد. به نظر می رسد اکنون زمان ارزیابی روشهای پیشین و اتخاذ خط مشی نوین در هدایتگری جناح است که از یکسو فاقد نقاط ضعف گذشته باشد و از سوی دیگر واجد نقاط قوت به شمار رود.
3 . هرچند پیروز انتخابات 24 آذر را جریان اصولگرا می دانیم ؛ ولی ظهورو انتخاب چهره های معتدل دوم خردادی و به حاشیه رفتن رادیکالهای آن جناح در انتخابات نیز یکی از مهمترین دستاوردهای انتخابات مذکور بود؛ که نشان دهنده درس آموزی دوم خردادی ها از شکست های پیشین است. درس هایى که ممکن است به بهبود جایگاه آنها در انتخابات آتی مجلس شورای اسلامی بیانجامد.
4 . انتخابات مجلس شورای اسلامی در پیش است و عدم حل مشکلات موجود در میان جریان اصولگرا ممکن است باعث بروز معضلاتی جدی در روند پیروزی ها شود .از همین رو؛ معتقدیم تشکیل نشستی از نخبگان سیاسی و حزبی جناح اصولگرا برای انجام اصلاحات در جناح ضروری است و غفلت از این امر موجب نزول موقعیت اصولگرایان و کاهش کارآمدی آنان در حل مشکلات مردم خواهد شد.
در پایان شایسته است از حضور گسترده مردم فهیم ایران و نیز دست اندرکاران در برگزاری موفق این انتخابات قدردانی گردد و موفقیت روزافزون دولت در خدمت به محرومان را از درگاه خداوند خواستارگردیم./
حزب نواندیشان ایران اسلامی
30/10/85
نظر شما