محمد کیارشی که با خبرنگار مهر گفتگو می کرد، اظهار داشت: خلیج فارس که تنگه راهبردی هرمز را در برگرفته ، استراتژیک ترین نقطه خاورمیانه و از مهمترین گذرگاه های دنیاست.
وی افزود: این منطقه ژئوپلتیک در طول تاریخ برای بیگانگان اهمیت داشته و از آنجا که برخورداری از نفت بر اهمیت ژئواستراتژیک آن افزوده ، کشورهای سلطه گر به طور دائم در اندیشه حاکمیت بر آن بوده اند.
این دیپلمات سابق کشورمان، به سیاست های آمریکا و انگلیس برای تسلط بر خلیج فارس به عنوان شاهراه انرژی دنیا اشاره و اضافه کرد: پیش از پیروزی انقلاب اسلامی ایالات متحده تلاش گسترده ای کرد تا به جای دولت بریتاینا بر این منطقه حاکمیت یابد.
وی گفت: آمریکا توانسته بود از طریق پیوند با رژیم گذشته، بدون پرداخت هر گونه هزینه ایران را در جهت تامین منافع خود به خدمت گرفته و در حقیقت از این طریق بر منطقه خلیج فارس و به ویژه تنگه استراتژیک هرمز سیطره یابد.
کیارشی در پاسخ به اینکه آیا احتمال دارد آمریکا برای در اختیار گرفتن حاکمیت خلیج فارس و تنگه هرمز، دست به اقدام نظامی علیه ایران بزند، گفت: تنگه هرمز هیچ گاه مورد تهدید جمهوری اسلامی نبوده که آمریکا بخواهد به بهانه حفظ امنیت آن لشگر کشی کند.
این کارشناس روابط بین الملل ادامه داد: آمریکا پس از سقوط کمونیسیم، ایجاد خاورمیانه جدید را در دستور کار دولت بوش پدر قرار داد و بوش پسر، این استراتژی را از طریق حمله به عراق در جهت تحقق خاورمیانه بزرگ به عنوان فاز دوم نظم نوین جهانی پیگیری کرده است.
وی تصریح کرد: سران کاخ سفید برون در نظر گرفتن منافع دیگران برای تامین منافع خود در سراسر دنیا تلاش می کنند و بر اساس حقوق بین الملل ایران می تواند به عنوان کشوری که با امنیت خلیج فارس ارتباط مستقیم دارد، اجازه ندهد آمریکا به اهداف خاورمیانه ای دست یابد.
نماینده اسبق ایران در آژانس بین المللی انرژی اتمی اظهار داشت: ایران بر حقوق خود پافشاری می کند و اگر آمریکایی ها نیز در تضییع حقوق ملت ها اصرار کنند، نتیجه آن اصطکاک و درگیری است ولی دموکرات ها و کمیته بیکر- همیلتون که به خوبی می دانند آمریکا در موقعیت تحمل بحران جدید نیست، بحث لزوم در نظر گرفتن منافع جمهوری اسلامی و مذاکره را مطرح کرده اند.
"آمریکا به اندازه کافی در عراق زمین گیر شده و چنانچه بخواهد آتش دیگری در منطقه بیافروزد، صدمه آن تنها معطوف به ایران نمی شود و دامن کل منطقه را خواهد گرفت ولی بوش نباید فراموش کند که تا کنون هر غلطی کرده پوزه اش به خاک ذلت مالیده شده است".
کیارشی خاطرنشان کرد: بوش بر خلاف نظر دو حزب حاکم بر آمریکا، راه تقویت نیروی نظامی در منطقه به قصد ایجاد رعب و وحشت در میان ملت های ایران و سوریه را در پیش گرفته ولی در عین آن که تصمیم گیرنده در سیاست خارجی ایالات متحده دولت و دیگران تبعیت می کنند، بعید است با اقدام نظامی علیه ایران جبهه جدیدی در منطقه افتتاح نماید.
وی که معتقد است افزایش نیروهای نظامی آمریکایی در عراق با هدف جنگ روانی صورت گرفته، متذکر شد، به نظر نمی رسد به جز انگلیسی ها ، سایر کشورهای اروپایی با همسویی با رئیس جمهور بی خرد آمریکا اجازه دهند اقتصاد جهانی از طریق بحران آفرینی و جنگ افروزی در مرکز ترانزیت نفت و انرژی و بازار بزرگ کشورهای صنعتی به مخاطره افتد.
"اروپایی ها برای ترانزیت نفت راه های آبی دیگر از جمله دریای سرخ را در اختیار دارند اما امکانات هیچ یک از آنها به عم و وسعت خلیج فارس و تنگه هرمز نیست و هر نوع تحرک اضافه در این گلوگاه به اقتصاد دنیا لطمه سنگینی وارد می کند."
این دیپلمات سابق و کارشناس مسائل استراتژیک تصریح کرد: انسداد شاهراه انرژی از سوی ایران بسیار آسان است و اگر آمریکایی ها قصد تهدید امنیت را داشته باشد، پاسخ محکمی خواهد گرفت و جمهوری اسلامی با اخلال در جریان انرژی و مورد مواخذه اروپا قرار دادن بوش ، درس عبرتی فراموش نشدنی ، امر می دهد.
کیارشی در پایان، حزب الله لبنان را بخشی را پیکره انقلاب اسلامی معرفی کرد و گفت: اگر آمریکا توانست با بازوی پرتوان ملت ایران در لبنان مقابله کند و از بلایی که فرزند امام راحل (ره) یعنی سید حسن نصرالله، بر سر او آورده ، رهایی یافته و تصور می کند توان هماوروی با یک قدرت بزرگ را دارد، می تواند شانس خود را بیازماید.
نظر شما