به گزارش خبرنگار مهر، رسانههای استان گلستان طی یک تور یک روزه از طرحها و پروژه های اداره کل شیلات گلستان در روز سه شنبه بازدید کردند.
اولین مکان «مزرعه سردآبی قزل آلای شهید حشمتی بود» که در روستای ییلاقی «نرسو» فاضل آباد واقع شده است.
علیرضا ابراهیمی، رئیس اداره ماهیان آب شیرین شیلات گلستان در این بازدید گفت: گلستان با داشتن ۳۰ مزرعه منفرد و خرد پرورش ماهی قزل آلا سالانه ۸۰۰ تن گوشت این ماهی ارزشمند را تولید می کند.
وی افزود: بنابراین برای تأمین بچه ماهی مورد نیاز این مزارع ۱۰ مزرعه حد واسط وجود دارد که با واردات تخم چشمزده اصلاح نژاد شده از کشورهای صاحب نام، بچه ماهی مورد نیاز را تأمین و به استان های همجوار هم صادر می کند.
ابراهیمی در خصوص طرح «مزرعه سردآبی قزل آلای شهید حشمتی» گفت: این مزرعه ظرفیت ۵۰ تن گوشت ماهی را دارد و آب آن از دو منبع رودخانه و چشمه تأمین می شود.
وی اظهار کرد: زیربنای طرح سه هزار متر است که اگر مسقف شود شرایط مطلوب تری پیدا می کند.
ابراهیمی گفت: می توان آبی که در حوضچه های پایین دست رسوب شده را فیلتر و دوباره از آن استفاده کرد زیرا مشکل کم آبی سبب کاهش تولید شده است.
پرورش ماهیان خاویاری
طرح بعدی، پرورش ماهیان خاویاری علی اکبر مسگریان بود که در روستای «چلی» فاضل آباد قرار داشت.
حسن میقانی، رئیس اداره ماهیان خاویاری شیلات گلستان در مورد آن چنین توضیح داد: این مکان ابتدا پرورش ماهی سردآبی صورت می گرفت که به دلیل شرایط خوب ماهیان خاویاری تغییر کاربری پیدا کرد.
میقانی گفت: این طرح از تسهیلات کم بهره بهسازی و تجهیز شده و از مزارع نمونه استان است.
وی با بیان این که ۱۵ تن گوشت و ۵۰۰ کیلوگرم خاویار تولید سالانه این مرکز است، اظهار کرد: خاویار گلستان برند کشوری است و ثبت جهانی شده است.
میقانی با اشاره به مقاومتی بودن طرح، گفت: به دلیل کاهش ذخایر دریا، تکثیر را در این مراکز انجام می دهیم تا به ارزآوری و اشتغال مولد برسیم.
وی تصریح کرد: گونه فیل ماهی که مرغوب ترین خاویار دنیا است در این مکان پرورش می یابد.
میقانی با تأکید بر این که امید داریم در استان به تولید هشت هزار تن گوشت و ۴۰۰ تن خاویار برسیم، افزود: از این سرمایه گذاری هشت هزار شغل مستقیم ایجاد خواهد شد.
وی با بیان این که هفت مزرعه در حال ساخت داریم که به بانک معرفی شده اند، اضافه کرد: بزرگترین مرکز تکثیر بچه ماهی در آق قلا قرار دارد که به سایر استان ها بچه ماهی ارسال می کند.
پرورش زالو
کارگاه پرورش زالو محمدآباد گرگان از دیگر مراکزی بود که رسانه های استان از آن بازدید کردند.
حمید بیدمال، کارشناس شیلات گلستان در خصوص این طرح گفت: کارگاه پرورش زالو در گلستان با ظرفیت ۱۰۰ هزار قطعه است و جزو اولین پرورش دهنده های زالو در ایران بودیم.
وی با اشاره به پرورش سه گونه جلبک در این کارگاه، ادامه داد: هزار و ۴۰۰ تن تولبد جلبک داشتیم و برای ۱۰ نفر شغل ایجاد شده است.
بیدمال اضافه کرد: یک مرکز زالوی پنج میلیون قطعه ای هم در تقرتپه به زودی شروع به کار خواهد کرد.
وی اظهار کرد: پروش زالو از لارو به زالوی بالغ ۱۴ ماه طول می کشد و اکنون ما در ماه دهم هستیم.
بیدمال به توجیه اقتصادی داشتن پرورش زالو اشاره کرد و گفت: بیش از ۱۰۰ نفر را برای پرورش زالو در منزل آموزش داده ایم و برای راه اندازی یک واحد کوچک بین ۳۰ الی ۴۰ میلیون تومان سرمایه نیاز است.
مرکز فرآوری میگو
مرکز فرآوری مجتمع میگو گمیشان هم از دیگر طرح های شیلاتی استان گلستان بود که بازدید از آن صورت گرفت.
آرش جیران، رئیس گروه بهبود کیفیت و فراوری شیلات گلستان در خصوص ظرفیت پرورش میگوی استان اظهار کرد: در سال های گذشته طی برنامه های تحقیقاتی و طرح های آزمایشی تصمیم بر این شده که اراضی شور و کم بازده برای پرورش میگو آماده شود.
وی افزود: مطالعات زیست محیطی انجام و مجوزهای لازم گرفته شد و در چند سال اخیر ثابت کردیم که این کار شدنی است.
جیران با بیان این که طی سه سال بازگشت سرمایه صورت می گیرد، گفت: در سال ۹۵، هزار و ۱۲۵ پرورش میگو صورت گرفت که این عدد در سال ۹۶ به هزار و ۶۹۰ تن رسید و امسال بنا داریم به دو هزار و ۵۰۰ تن برسد.
وی تصریح کرد: در سال گذشته هزار و ۲۰۰ تن پرورش صورت گرفت که امسال به دو هزار و ۲۰۰ تن خواهد رسید.
جیران گفت: مجوزهای IR و IC گرفته شده تا بتوانیم محصول را به دیگر کشورها صادر کنیم.
وی مراکز عمل آوری میگوی استان را چنین برشمرد: دو مرکز در شهرک صنعتی آق قلا، یک مرکز در کردکوی، یک مرکز در بندرگز، یک مرکز در آشوراده، یک مرکز در گمیشان، یک مرکز در قره سو و دو مرکز دیگر در حال ساخت داریم.
جیران به دوره ۴۵ روزه عمل آوری میگو اشاره کرد و گفت: در سال ۹۶ صادرات به هزار و ۳۵۰ تن رسید در حالی که این عدد در سال ۹۵ حدود ۹۰۰تن بود.
وی افزود: در سال ۹۵ چهار میلیون و ۹۵۰ هزار دلار میگو ارزآوری داشت و این عدد در سال ۹۶ به هشت میلیون و ۷۷۵ هزار دلار رسید.
نظر شما