به گزارش خبرنگار مهر، در ادامه جلسه علنی روز چهارشنبه مجلس شورای اسلامی بررسی کلیات لایحه ایجاد ۸ منطقه آزاد تجاری صنعتی و ۱۲ منطقه ویژه اقتصادی در دستور کار صحن علنی مجلس قرار گرفت.
ادیانی: شورای نگهبان با این لایحه مخالفت خواهد کرد/ لایحه دولت در مجلس دگرگون شده است
ادیانی نماینده قائمشهر در مخالفت با کلیات این لایحه گفت: این لایحه برخلاف اصل ۷۵ قانون اساسی است و در شورای نگهبان مورد ایراد قرار خواهد گرفت، علاوه بر این، این لایحه مغایر ماده ۲۳ قانون برنامه ششم توسعه است و برای تصویب آن باید دو سوم از نمایندگان حاضر در مجلس رای مثبت بدهند.
عضو کمیسیون انرژی اظهار داشت: در لایحه اولیه دولت خواستار ایجاد ۱۲ منطقه ویژه اقتصادی بود اما در مجلس ۷۴ منطقه ویژه اضافه شد و به طور کلی لایحه دولت تغییر شکل داده است لذا در شورای نگهبان مورد ایراد خواهد گرفت.
وی گفت: استانی در این لایحه وجود دارد که کل آن منطقه ویژه شده و تنها یک بودجه کوچک آن در قالب منطقه ویژه قرار نگرفته است.
فیضی: سالانه ۲۰ هزار شغل در مناطق آزاد ایجاد می شود
در ادامه محمدفیضی نماینده اردبیل در موافقت با کلیات این لایحه گفت: ۲۳ هزار میلیارد تومان در مناطق آزاد سرمایه گذاری دولتی صورت گرفته و از سال ۹۲ تا ۹۶، ۱۰۲ میلیارد تومان سرمایه گذاری خارجی انجام شده است.
وی با اشاره به تاسیس مجتمع های بزرگ تجاری در مناطق آزاد گفت: مناطق آزاد در جذب سرمایه گذار داخلی و خارجی موفق عمل کرده اند و سالانه ۲۰ هزار شغل در مناطق آزاد ایجاد می شود.
فیضی در پاسخ به انتقادات نمایندگان مبنی بر واردات از مناطق آزاد گفت: تنها مواد اولیه و ماشین آلات از این مناطق وارد می شود و فقط ۴ درصد واردات کشور از طریق مناطق آزاد انجام می شود.
وی ادامه داد: در لایحه دولت کالای همراه مسافر ممنوع شده است.
عضو کمیسیون برنامه و بودجه گفت: ۴۲۰۰ میلیارد تومان بودجه عمرانی به این مناطق اختصاص یافته است.
وی تاکید کرد: ستاد مرکزی مبارزه با قاچاق کالا در هیچ یک از گزارش های رسمی اشاره ای به قاچاق د راین مناطق نداشته است. منشا قاچاق جای دیگری است. مرجع مبارزه با قاچاق کالا گمرک و نیروی انتظامی هستند نه سازمان مناطق آزاد.
ابطحی: لایحه افزایش مناطق آزاد و ویژه اقتصادی برخلاف سیاست های کلی اقتصاد مقاومتی است
در ادامه محمدعلی ابطحی نماینده مردم خمینی شهر در مخالفت با کلیات این لایحه گفت: این لایحه برخلاف بند ۱۱ سیاست های کلی اقتصاد مقاومتی است، به چه انگیزه ای سیاست کلی اقتصاد مقاومتی را نادیده می گیرید؟
وی ادامه داد: لایحه دولت بار مالی ندارد اما ۷۴ منطقه ویژه ای که در کمیسیون به لایحه دولت اضافه شده است بار مالی دارد و خلاف اصل ۷۵ قانون اساسی است.
ابطحی گفت: در برخی مناطق ۲۰۰ کیلوتر به زمین های تحت مدیریت مناطق آزاد و ویژه اقتصادی اضافه شده است به نظر می رسد مفاسدی در لابه لای این لایحه وجود دارد.
وی اظهار داشت: در بررسی شاخص های توسعه این مناطق نه تنها شاهد رشد شاخص ها نبودیم بلکه به نظر می رسد مراکز استان ها در مقایسه با این مناطق توسعه بیشتری داشته اند.
عضو فراکسیون نمایندگان ولایی تاکید کرد: افزایش قیمت زمین در این مناطق موجب می شود تامین مسکن برای بومیان منطقه بسیار دشوار شود.
وی با اشاره به گزارش کمیسیون صنایع از قاچاق کالا گفت: در این گزارش بر لزوم جلوگیری از توسعه کمی مناطق آزاد تاکید شد.
دلخوش: راهکار ایجاد امنیت در مرزها تاسیس مناطق آزاد است
در ادامه کاظم دلخوش در موافقت با این لایحه گفت: مناطق آزاد و ویژه اقتصادی در مناطق محروم و در کنار مرزها ایجاد می شود که موجب استقرار جمعیت در این مناطق و توسعه آنها خواهد شد.
وی تاکید کرد: یکی از راهکارهای ایجاد امنیت در مناطق مرزی تاسیس مناطق آزاد تجاری در این مناطق است.
کیان پور: نقش لابی ها در افزایش مناطق ویژه و آزاد اقتصادی
در ادامه مجید کیان پور نماینده مردم دورود و ازنا در مخالفت با کلیات این لایحه گفت: اقتصاد کشور دارای این ظرفیت برای افزایش مناطق ویژه و آزاد اقتصادی نیست، اگر به دنبال توسعه کشور هستید اهداف اقتصاد مقاومتی و برنامه ششم توسعه را دقیق تر بررسی کنید.
وی ادامه داد: مناطق آزاد تبدیل به محلی برای مونتاژ کالاهای خارجی و واردات شده است باید زیرساخت های این مناطق توسعه یابد.
کیان پور با انتقاد از نادیده گرفتن آمایش سرزمینی در لایحه افزایش مناطق ویژه اقتصادی و آزاد گفت: تنها کسانی که لابی های خوبی داشتند مناطق خود را در این لایحه جای دادند این روش موجب کاهش درآمدهای مالیاتی دولت خواهد شد.
محمد حسن نژاد نماینده مردم مرند و جلفا در موافقت با کلیات این لایحه گفت: مناطق آزاد به حفظ جمعیت مرزها کمک می کند مردم و فعالان اقتصادی امنیت مرزها را تامین می کنند.
وی ادامه داد: جلفا قبل از اینکه به منطقه آزاد الحاق شود یک واحد اقتصادی داشت اما امروز دارای ۳۰۰ واحد تولیدی است.
حسن نژاد: ایجاد مناطق آزاد راهکاری برای بی اثر کردن تحریم هاست
حسن نژاد با بیان اینکه شاهد رشد ۵۰ درصدی اقتصاد در مناطق آزاد هستیم گفت: کل فروش مجتمع های تجاری در مناطق آزاد به اندازه یک مجتمع تجاری برندفروش تهران نیست.
وی افزود: مالیات زمانی کم می شود که شرکت های سودده در مناطق آزاد وجود داشته باشند اما در حال حاضر این مناطق خالی از سکنه هستند و هیچ مالیاتی نمی دهند اگر تجاری شوند بعد از مدتی مالیات خواهند داد.
عضو کمیسیون اقتصادی با تاکید بر اینکه ایجاد مناطق آزاد و ویژه اقتصادی یکی از راهکارهای بی اثر کردن تحریم ها و جذب سرمایه گذار خارجی است گفت: کسانی که می گویند مناطق ویژه رانت است اشتباه می کنند قبل از برنامه ششم ایجاد مناطق ویژه بر عهده دولت بود اما بعد از تصویب برنامه ششم ایجاد مناطق آزاد به تصویب مجلس منوط شد.
وی ادامه داد: در این لایحه تاکید شده است که مناطق ویژه از طریق زمین دولتی با استفاده از سرمایه گذار بخش خصوصی ایجاد شود.
حسن نژاد در پایان از نمایندگان خواست همانطور که اقتدار مجلس را در روز سوال از رئیس جمهور نشان دادند امروز نیز نشان دهند.
وکلای ملت با ۱۲۷ رای موافق، ۵۱ رای مخالف، ۱۰ رای ممتنع از مجموع ۱۹۶ نماینده حاضر در مجلس با کلیات این لایحه موافقت کردند.
نظر شما