معاون محیط زیست انسانی سازمان حفاظت محیط زیست درباره بازنگری پروژه انقال آب سبزکوه که پیشتر توسط این سازمان درخواست مجوز ارزیابی آن رد شده بود به خبرنگار مهر گفت: باید ببینیم وظیفه سازمان محیط زیست طبق قانون چیست؟ این سازمان نمیتواند بگوید یک منطقهی مشخص به آب نیاز دارد یا نه، چون سازمان تخصصی این موضوع وزارت نیرو است و اگر آب مردم قطع بشود به سازمان محیط زیست نمیگویند و به وزارت نیرو میگویند.
مسعود تجریشی افزود: سازمان آب که زیرمجموعه وزارت نیرو است گفته من به این میزان تخصیص آب نیاز دارم که انتقال پیدا کند. سازمان محیط زیست در این جایگاه وارد میشود که انتقال با چه روشهایی انجام بشود و مثلا میتواند تونل در ارتفاعات مختلف باشد، یا لوله باشد و … سازمان محیط زیست به مشاور کارفرما میگوید برو تمام گزینهها را بیاور و آن گزینهای را معرفی کن که کمترین آثار را بر محیط زیست داشته باشد.
وی در پاسخ به اینکه وقتی پروژه پیش از این به طور کلی رد شده یعنی بهترین گزینه هم آثار مخرب و ناپذیرفتنی داشته است علیرغم اینکه در ردیف بودجه اختصاصی به این پروژه هیچ اسمی از آب شری نیست و تنها هدف پروژه صنعت اعلام شده است گفت: سازمان محیط زیست که نمیتواند بگوید مردم آب نخورند. وزارت نیرو به ما گفته برای بروجن آب شرب میخواهم، برای توسعه آیندهاش در حوزه صنعت هم آب میخواهم بنابراین ما هم گفتهایم تمام گزینهها را ارائه کن.
معاون محیط زیست انسانی سازمان محیط زیست تصریح کرد: ما سه شرط جدی گذاشتهایم. شرط اولی که گذاشتهایم این است که وزارت نیرو باید متعهد شود که چشمهها خشک نمیشود و اگر هر چشمهای دچار مشکل بشود وزارت نیرو باید متعهد شود که بازسازی میکند.
تجریشی ادامه داد: دوم اینکه وزارت نیرو و استانداری باید تمام تبعاتی که این انتقال آب میتواند به لحاظ اجتماعی ایجاد کند را کنار هم بگذارد و خودش را متعهد کند که پاسخگو باشد و مشاور بگیرد که برای هر کدام از مسائلی که میتواند ایجاد شود راهکار ارائه دهد.
وی تأکید کرد: سوم اینکه تمام مشکلات محیط زیستی که میتواند این اجرا داشته باشد باید لحاظ شود. مثلاً رسوبات آب ممکن است به تالاب چغاخور بریزدو … به طور کلی هیچ گونه تأثیرات زیست محیطی که سازمان گفته، نباید رخ بدهد. پس آب نباید وارد چغاخور بشود و تمام اثرات منفی زیستمحیطی باید دیده شود و به ما اعلام کنند و افزون بر همه اینها یک لیست بلندبالایی هم از مسایل فنی وجود دارد.
معاون محیط زیست انسانی سازمان محیط زیست گفت: درواقع یک مسالهای است که باید تمام ابعادش دیده شود، برای هر مساله منفی که ممکن است رخ بدهد آثارش باید مشخص شود و نهایتاً هم باید فناوریای به کار گرفته میشود تا هیچ نشتی رخ ندهد.
تجریشی در پایان تصریح کرد: همه اینها را که کنار هم بگذاریم، پروژه برای تأیید باید همه مشکلات را رفع کند تا از ما مجوز بگیرد، و در این صورت اصولاً پروژه آنقدر گران میشود که خود دولت باید تصمیم بگیرد که اصلاً میارزد این آب را ببرد یا نه.
تونل انتقال آب سبزکوه دهها چشمه در استان چهارمحال و بختیاری را خشک میکند، دست کم ۱۵۰ میلیون متر مکعب منابع آبی را در معرض خطر قرار میدهد و فاجعه منابع آبی و تنشهای شدید اقتصادی و زیست محیطی را به دنبال میآورد. کارشناسان سازمان محیط زیست پیشتر درخواست مجوز ارزیابی زیستمحیطی آن را رد کردهاند، با این حال اکنون یک نماینده مجلس شدیدا پیگیر تایید مجوزهای لازم برای احداث آن است و منابع خبرنگار مهر از فشار بر دفتر ارزیابی محیط زیست برای بازنگری در ارزیابی و «نگاه مثبت» به پروژه خبر میدهند.
نظر شما