به گزارش خبرگزاری مهر به نقل ازخبرگزاری فرانسه، با وجود مخالفتهای آمریکا و متحدان غربی اش با پیشنهاد محمد البرادعی ، روسیه شریک تجاری و متحد ایران از این پیشنهاد استقبال کرد .
ایگورایوانف دبیرشورای امنیت روسیه در سفر اخیر به تهران درباره پیشنهاد البرادعی گفت : این پیشنهاد منجر به حل سیاسی موضوع هسته ای ایران خواهد شد .
محمد البرادعی مدیر کل آژانس بین المللی انرژی اتمی روز جمعه 6 بهمن در داووس سوئیس پیشنهاد داد؛ برنامه غنی سازی اورانیوم ایران وتحریمهای شورای امنیت علیه این کشور همزمان به حال تعلیق درآید .
مقامهای آلمانی، انگلیسی و آمریکایی، همگی در گفتگو با خبرگزاری فرانسه به قطعنامه شورای امنیت که 23 دسامبر درباره برنامه هسته ای ایران تصویب شد ، اشاره کردند .
دراین قطعنامه حکم به تعلیق غنی سازی اورانیوم ایران داده شده است .
یک سخنگوی وزارت امور خارجه انگلیس گفت : قطعنامه شورای امنیت مشخص است و از ایران خواسته است که فعالیتهای غنی سازی و باز فرآوری را معلق کند؛ این قطعنامه تصویب شده است و ما همچنان منتظر دنباله روی ایران ازاین قطعنامه هستیم .
گریگوری شولتی نماینده آمریکا در آژانس بین المللی انرژی اتمی نیز دراین باره گفت:"اگر ایران به طور قابل اثباتی تعلیق همه فعالیتهای بازفرآوری و غنی سازی اورانیوم از جمله تحقیق وتوسعه را معلق کند؛ پس از آن شورای امنیت نیز تحریمها علیه این کشور را معلق خواهد کرد .
وی افزود : تعلیق این فعالیتها ممکن است به ایجاد اعتماد جهانی مبنی براینکه رهبران ایران در جستجوی دانش ساخت اورانیوم غنی شده با درجه بالا برای تسلیحات هسته ای نیستند، کمک کند .
خبرگزاری فرانسه در این زمینه ابراز عقیده کرد: این امر منجر به گفتگوهای قدرتهای جهان با ایران درباره کمک به توسعه برنامه هسته ایش در برابر دادن ضمانتهایی مبنی بر اینکه در جستجوی تسلیحات هسته ای نیست، خواهد شد .
از سویی، علی لاریجانی مذاکره کننده ارشد هسته ای و دبیر شورای عالی امنیت ملی ایران نیز گفت : پیشنهاد البرادعی نیازمند بررسی بیشتراست.
یک دیپلمات ارشد اروپایی در وین اظهار داشت : آنچه که دراین لحظه روی می دهد این است که ایران 38 بازرس آژانس را از ورود به خاک خود ممنوع کرده است که این امر نشانه خوبی نیست .
وی ادعا کرد:"ممنوعیت ورود بازرسان کشورهایی که از قطعنامه شورای امنیت حمایت کردند؛ راهی است که به بیطرفی و واقع گرایی آژانس لطمه می زند و این حس بسیار تاسف بار است."
مارک فیتزپاتریک تحلیلگر عدم گسترش از مرکز پژوهشی موسسه بین المللی مطالعات راهبردی لندن (IISS) درباره پیشنهاد البرادعی گفت : کلید (اصل) رویکرد البرادعی این است که غرب باید گفته ایران را مبنی براینکه فعالیت غنی سازی را متوقف کرده است ، بپذیرد .
وی افزود : مشکل این است که در گذشته هر زمان که برای معامله برسر توقف غنی سازی مقرر شد؛ کامل (دائمی )نبود و تنها موقتی بود. پس غرب اعتماد زیادی ندارد که یک تعلیق واقعی وجود داشته باشد؛ مگر اینکه راست آزمایی شود .
در این بین، دیپلماتها در وین گفتند که مشخص نیست که البرادعی به چه نوع تعلیقی در پیشنهاد خود اشاره کرده است .
خبرگزاری فرانسه می افزاید : به نظر می رسد که البرادعی در را به این منظور باز گذاشته است که آیا ایران تمام فعالیتهای مربوط به غنی سازی را معلق خواهد کرد یا نه ؟ همانطور که آمریکا اصراردارد و قطعنامه شورای امنیت گفته است ، یا آنکه آیا ممکن است هنوزسانتریفیوژهای خالی از گاز اورانیوم که برای تولید اورانیوم غنی شده استفاده می شود، می چرخند یا نه؟.
یک دیپلمات ناشناس در این زمینه گفت : برعهده البرادعی نیست که جزئیات را ارائه دهد .
وی افزود : البرادعی از زمانی که دو طرف (ایران وغرب برسر موضوع هسته ای ایران ) خودشان را درتنگناهای مربوطه قراردادند؛تلاش می کند موضع میانه ای را پیدا کند.
این دیپلمات خاطر نشان کرد : پیشنهادی که البرادعی مطرح کرده است؛ باید مورد مذاکره و گفتگو قرار گیرد .
نظر شما